İşçi Sınıfı

Published on Kasım 23rd, 2024

0

Almanya’da işten atma furyası

Metall işçilerinin yoğun olarak bulunduğu güney Almanya bölgesinde uzun bir dönemdir işten atmalar patronların elinde bir kırbaç olarak işçilerin sırtına inip kalkıyor.

Ali Çarman (Stuttgart)

Kapitalist dünyada bir yanda şimdiye kadar eşine rastlanılmayan teknolojik gelişmeler yaşanırken, diğer yanda gelişmeler küçük bir azınlığın menfaati doğrultusunda ele alınıyor. İnsan (işçi) emeğinin en yoğunlaşmış hali olan bu yenilikler işçilerin ve genel olarak insanlığın yaşamında bir rahatlama, kendine zaman ayırma yerine korku ve acaba sıra bize ne zaman gelecek endişesine neden olmakta.

Uluslararası tekeller bu durumda en karlı çıkmanın planlarını birbirleriyle kıyasıya, adeta boğarcasına  rekabet  etmekteler. Daha fazla kar hırsı, rekabet ve alan kapma kavgası doğrudan işçilerin hayatını tehdit etmekte.

Metall işçilerinin yoğun olarak bulunduğu güney Almanya bölgesinde uzun bir dönemdir işten atmalar patronların elinde bir kırbaç olarak işçilerin sırtına inip kalkıyor.

Otomobil yan sanayi üretiminde önemli yere sahip olan MAHLE işten atmanın en yoğun görüldüğü işyeri oldu. 

Beyaz eşya ürününde olsun, otomotiv tedarikçiliği alanında olsun adı dünyada saygın bir marka olan BOSCH’ta aynı şekilde sular durulmuyor. Son bir kaç yıldır devam eden kısa çalışma patronlara yetmedi sık sık ‘rekabet ve gelir’ için işten atmaların zorunlu olduğunu belirtmekteler. 

Kısaca bir göz atmayla: VW, Ford, Continental, Schaefler, ZF WABCO, Mahle, Bosch fabrikalarında binlerce işçinin işten atılacağı haberlerin basında yer aldığı görülmekte.

Merkezi Stuttgart olan Bosch uzun bir süredir: Abstatt, Holzkirchen, Stuttgart-Feuerbach, Schwieberdingen, Hildesheim, Leonberg, Renningen, Schwäbisch Gmünd ve Gerlingen-Schillerhöhe, Waiblingen’deki bölümlerinde kısa çalışmalar yapılmaktaydı. Bu adım işçilerin ücretlerinde yüzde 15 azalma anlamına gelmekteydi.

Bugünlerde yapılan yeni açıklamayla Bosch, işten atmaların kaçınılmaz olduğunu ileri sürerek dünya çapında 5550 kişinin işine son verileceğini duyurdu. Bu rakamdan 3800 kişi Almanya’daki fabrikalardan işten çıkarılacak. İşten çıkarma bir anda değil, peyderpey yayılan bir süreç ile 2030’a kadar planlanarak işçilerin tepkisi ve mücadelesi bertaraf edilmek isteniyor.

Bosch, binlerce işçiye kapı dışarı etmenin yanı sıra üretimin önemli bir kesimini yurt dışına taşıma planlarını yapmakta. Otomotiv sektöründeki bu krizle birlikte her beş işçiden bir kişinin işini kaybetme tehlikesi söz konusu.

IG Metall sendikası, işten atmalar konusunda toplantılar ve görüşmeler yapmaya devam etmekte. Önümüzdeki günlerde adı geçen sektörlerde işçi direnişi ve mücadelesi kaçınılmaz olacak.

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑