İşçi Sınıfı

Published on Kasım 30th, 2024

0

ATİF’ten Thyssenkrupp açıklaması


Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) tarafından yapılan açıklamada, işten çıkarmalara karşı “ATİF olarak, tüm yerli ve göçmen işçileri, emekçileri ve toplumsal muhalefeti birleşerek, buna karşı ortak mücadele etmeye çağırıyoruz.” dendi.

Avrupa Demokrat Haber Merkezi

ATİF tarafından yapılan Türkçe ve Almanca açıklama:

Thyssenkrupp binlerce işçiyi işten çıkartacak!

Yönetim kurulunun 25 Kasım 2024 tarihindeki açıklamasına göre 2030 yılına kadar yeniden yapılandırmaya göre; üretimde çalışan 27.000 işçi, 2030’a kadar 16.000 işçiye düşürülecektir. Bunun 5000’ni işten çıkartılacak ve kalan 6000 işçi ise zamanla, başka alanlara dağıtma veya bölümlerin satılması yoluyla çıkartılacaktır. Buda en az 11.000 işçinin işsiz kalması demektir.

Bununla birlikte, Thyssenkrupp’un yüzde 50 payı olan Duisburg’daki demir çelik fabrikası HKM’in kapatılması kararı söz konusudur. Buna göre, HKM’de çalışan 3000 işçi işsiz kalacak. Gene, Kreuztal-Eichen’de ki fabrika kapatılacak ve burada da çalışan 600 işçi işsiz kalacaktır. Toplamda kamuoyuna yansıyan sayı 11.000’den daha fazla işçi işten çıkartılmış olacaktır.

Ayrıca yönetim kurulunun diğer bir planı da önümüzdeki dönem üretim kapasitesini 11.5 milyon tondan 8.5 tona düşürmek. Üretim kapasitesinin düşürülmesi demek, aynı zamanda demir üreten belirli sayıda ocağın kapatılması demektir. Böyle olduğunda önümüzdeki dönem zamana yayılmış, daha fazla işçinin işinden olmasını birlikte getirecektir.

Sadece işten çıkarmalar değil, aynı zamanda işçilerin ücretlerinde de kısıtlanmaya gidileceği açıklandı. İşçilerin ücretlerinde yüzde 10 kesinti yapılacak. Bu kesintinin nasıl olacağı da daha belli değil. Kısacası, binlerce işçi işten çıkartılacak, kalanların da ücretlerinde yüzde 10 kesintiye gidilecektir.

Duisburg ve çevresinde binlerce insan da bu saldırıdan etkilenecektir!

Thyssenkrupp Duisburg şehrinin en büyük işçi havzasıdır. Binlerce kendi işçisinin yanında, bir o kadar da taşeron ve kiralık işlerde çalışanlar var. Ayrıca Thyssenkrupp’un tedarikçisi şirketlerde binlerce işçi istihdam edilmektedir. Yapılan bu kısıtlanmalarla birlikte sadece Thyssenkrupp’un işçileri etkilenmeyecek, aynı zamanda taşeron şirketlerde ve yan sanayide çalışan işçilerde yoğun bir şekilde etkilenecektir. Bu da Duisburg şehrinin ölüm çanlarının çalınması demektir. Bundan dolayı, tüm işçi ve emekçiler, geniş kitleler olarak bu saldırıya karşı top yekûn ortak mücadele edilmelidir.

Almanya’daki tekeller uluslararası pazarda rekabet edebilmek için ucuz iş gücüne ihtiyaç duymaktadırlar. Bundan dolayı da işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik yoğun saldırılar planlamaktadırlar. Demir çelik, otomobil ve bunların yan sanayisi başta olmak üzere, gelecekte yüzbinlerce işçinin işten çıkartılması planlanmaktadır. Bunu durdurmak ancak işçilerin ortak mücadelesiyle mümkündür. Yüzbinlerce yerli ve göçmen işçinin çalıştığı bu fabrikalarda, nasıl ki üretim ortak yapılmaktaysa, mücadele de ortak yürütülmelidir. ATİF olarak, tüm yerli ve göçmen işçileri, emekçileri ve toplumsal muhalefeti birleşerek, buna karşı ortak mücadele etmeye çağırıyoruz.


NEIN zu den Entlassungen bei Thyssenkrupp!

Thyssenkrupp, eines der größten Stahlunternehmen in Deutschland, hat das seit langem umstrittene Restrukturierungskonzept am 25. November 2024 der Öffentlichkeit vorgestellt. Dieses Konzept stellt einen massiven Angriff auf die Rechte der Arbeiterinnen und Arbeiter  dar, die sie durch ihren Kampf, insbesondere durch die Organisation und Tarifverträge, erlangt haben. Laut dem Tarifvertrag, der mit der Gewerkschaft geschlossen wurde, gibt es bis 2026 einen Arbeitsplatzschutz. Doch im Rahmen der Restrukturierung sind massive Entlassungen und die Schließung einiger Einheiten vorgesehen.

Thyssenkrupp wird Tausende von Arbeitsplätzen abbauen!

Laut der Erklärung des Vorstands vom 25. November 2024, sollen bis 2030 im Zuge der Restrukturierung 27.000 Arbeiterinnen und Arbeiter im Produktionsbereich auf nur noch 16.000 reduziert werden. Davon werden 5.000 entlassen, und die verbleibenden 6.000 Arbeiterinnen und Arbeiter  sollen im Laufe der Zeit entweder in andere Bereiche versetzt oder durch den Verkauf von Abteilungen abgebaut werden. Dies bedeutet, dass mindestens 11.000 Arbeiterinnen und Arbeiter ihren Job verlieren werden.

Darüber hinaus ist auch die Schließung des Stahlwerks HKM in Duisburg, an dem Thyssenkrupp zu 50 % beteiligt ist, geplant. Dies würde 3.000 Arbeitsplätze kosten. Auch das Werk in Kreuztal-Eichen wird geschlossen, was zu weiteren 600 Entlassungen führen wird. Insgesamt werden voraussichtlich mehr als 11.000 Arbeiterinnen und Arbeiter entlassen.

Ein weiteres Vorhaben des Vorstands ist, die Produktionskapazität von 11,5 Millionen Tonnen auf 8,5 Millionen Tonnen zu reduzieren. Eine Reduzierung der Produktionskapazität bedeutet auch die Schließung einer bestimmten Anzahl von Hochöfen zur Eisenproduktion. Dies wird in der Zukunft zu weiteren Entlassungen führen.

Nicht nur Entlassungen, auch Lohnkürzungen!

Neben den Entlassungen wurde auch angekündigt, dass die Löhne der Arbeiterinnen und Arbeiter um 10 % gekürzt werden. Wie diese Kürzung genau umgesetzt werden soll, ist noch nicht bekannt. Kurz gesagt, Tausende von Arbeitern werden entlassen, und diejenigen, die bleiben, müssen mit einer Lohnkürzung von 10 % rechnen.

Auch Duisburg und seine Umgebung sind betroffen!

Thyssenkrupp ist der größte Arbeitgeber in der Stadt Duisburg. Neben den eigenen Arbeitern gibt es dort Tausende von Leiharbeitern und Beschäftigten bei Subunternehmen. Auch in den Zulieferunternehmen von Thyssenkrupp sind Tausende von Arbeiterinnen und Arbeiter beschäftigt. Durch diese Einsparungen werden nicht nur die Thyssenkrupp – Arbeiterinnen und Arbeiter betroffen sein, sondern auch die Arbeiterinnen und Arbeiter in den Subunternehmen und der Zulieferindustrie. Dies wird das wirtschaftliche Leben in Duisburg massiv beeinträchtigen und könnte das „Todesurteil“ für die Stadt bedeuten. Daher ist es notwendig, dass alle Arbeiterinnen und Arbeiter gemeinsam und entschlossen gegen diese Angriffe kämpfen.

Die Monopole in Deutschland brauchen billige Arbeitskräfte, um auf dem internationalen Markt wettbewerbsfähig zu bleiben.

Deshalb planen sie intensive Angriffe auf die erkämpften Rechte der Arbeiterinnen und Arbeiter. Insbesondere im Bereich Stahl, Automobilindustrie und deren Zulieferindustrie sind in der Zukunft Entlassungen von Hunderttausenden von Arbeitsplätzen geplant. Dies zu stoppen, ist nur durch den gemeinsamen Widerstand der Arbeiterinnen und Arbeiter möglich. In diesen Fabriken, in denen Hunderttausende von einheimischen und migrantischen Arbeiterinnen und Arbeiter beschäftigt sind, muss der Kampf genauso gemeinsam geführt werden wie die Produktion. Als ATİF rufen wir alle einheimischen und migrantischen Arbeiterinnen und Arbeiter, die Beschäftigten und die gesellschaftliche Opposition dazu auf, sich zu vereinen und gemeinsam gegen diese Angriffe und Entlassungen zu kämpfen.

Thyssenkrupp’da İşten Çıkartmalara Hayır!

Almanya’nın en büyük demir çelik üreticisi şirketleri arasında olan Thyssenkrupp uzun zamandır tartışma konusu olan yeniden yapılandırma konseptini 25 Kasım 2024 tarihinde kamuoyuna duyurdu. Bu yeniden yapılandırma konsepti, işçilerin mücadele ile kazandıkları, başta örgütlenme ve toplu sözleşmeden doğan haklarına yönelik büyük bir saldırıdır. Sendika ile yapılan toplu sözleşmeye göre 2026 yılına kadar iş yeri garantisi olmasına rağmen, yeniden yapılandırmaya göre yoğun işten çıkartmalar ve bazı ünitelerin kapatılması söz konusudur.

Tags: , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑