Güncel

Published on Ekim 2nd, 2024

0

İstanbul Milletvekili Konukçu’dan Milli Eğitim Bakanlığı’na Sayıştay Raporu üzerine soru önergesi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu Kok, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan usulsüzlükler ve yolsuzluklarla ilgili kapsamlı bir soru önergesi sundu. Önerge, raporda belirtilen kamu zararları, usulsüz ödemeler ve denetim eksikliklerine dikkat çekiyor.

Avrupa Demokrat Haber Merkezi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukçu Kok’un soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasa’nın 98’inci TBMM İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Kezban KONUKÇU

İstanbul Milletvekili

Tek dış denetim organı olarak belirlenmiş bir kurum olan ve AKP iktidarı döneminde tespitleri hiçbir kamu kurumu tarafından dikkate alınmayan Sayıştay’ın 2023 Eylül ayı itibariyle yayınlanan çok sayıda kuruma dair incelemesinde çoğu kamu kurumunun usulsüzlük ve yolsuzluklar ile milyarlarca lira tutarında kamu zararına yol açtığı basına yansımıştır.

Ülkemizde eğitim neoliberal politikalar sonucu kamusal niteliğini yitirmiş; eğitim paralı hale gelmiş, kamuda öğretmen atamaları sınırlandırılmış, özel sektörün önü açılmıştır. Ayrıca bir taraftan ÇEDES projesi ve Maarif Modeli ile eğitim iktidarın ideolojisine göre dizayn edilirken bir taraftan da MESEM projesi ile çocuklar ucuz işgücü olarak piyasaya sürülmektedir.

Yeni eğitim-öğretim yılında kayıt ücretleri, okullardaki temizlik ve beslenme sorunu ile gündem olan Millî Eğitim Bakanlığı’nın sayısız usulsüzlüğün ortaya çıkarıldığı 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda;  

MESEM projesi kapsamındaki işletmelere para akıtıldığı, bazı özel okulların kendi okullarını e-Okul sistemine işletme olarak ekleyip devletten katkı talebinde bulunduğu, talep edilen haksız devlet katkısı tutarlarının bakanlık tarafından ilgili özel hesaplara gönderildiği ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince ilgili okullara ödemenin gerçekleştirildiği, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden örgün eğitim öğrencilerine ödenen ücretlere yönelik olarak işletmelere yapılan devlet katkısı uygulamasında; işletme personel sayılarının gerçeği yansıtmadığı, yirmi personele sahip işletmelere hatalı oranda ödeme yapıldığı, stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için özel okullara devlet katkısı ödendiği, staj yapmayan beklemeli durumundaki bazı öğrencilere dahi devlet katkısı ödendiğine yer verilmiştir.

Raporda en çok dikkat çeken bulgulardan bir diğeri ise;   MEB ile TRT arasında imzalanan “Eğitimde İş Birliği Düzenlenmesine Dair Protokol” kapsamında TRT tarafından yapılacak işlerin niteliği ve bu işler karşılığında ödenecek tutarların belirlenmeden ödeme yapılması olmuştur. Yapılan incelemelerde, TRT’ye yapılacak ödemelere ilişkin harcama kalemlerinin niteliğinin ve tutarının net olarak belirlenmediği, TRT tarafından 2020-2023 yılları arasındaki yayınlar için yapılan muhtelif harcamalara ilişkin 15 milyon 395 bin 963 TL’nin bakanlıktan talep edildiği, bakanlığın ise yapılan hizmetin TRT imkanlarıyla karşılanıp karşılanamayacağı hususunda bir değerlendirme yapmadan geçmişe yönelik tüm ödemeleri tek seferde ödediği tespit edilirken ayrıca protokolde uydu iletim ücretlerinin nasıl ve ne kapsamda ödeneceğine dair net bir hüküm bulunmadığı halde, TRT tarafından söz konusu döneme ait yayınlar için Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ’ye ödenen 4 milyon 437 bin 561 dolar tutarındaki harcamanın da TRT’ye ödendiği yönünde olmuştur.

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınızla ilgili olarak 2023 Sayıştay Denetim Raporu ile ortaya çıkan usulsüzlükler ve mevzuata aykırılıklarla ilgili olarak herhangi bir inceleme ve yasal süreç başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, sürecin durumu nedir?
  2. Bakanlığınızca kendi kurumlarını e-okul sisteminde işletme olarak işaretleyerek kendi öğrencilerini bir başka işletmede staj yapmış gibi göstererek devletten katkı isteyen özel okullar hangileridir? Bu kapsamda bu özel okullara ödenen haksız katkı payları nedeniyle oluşan kamu zararı ne kadar olmuştur?
  3. Kendi kurumlarını e-okul sisteminde işletme olarak işaretleyerek kendi öğrencilerini bir başka işletmede staj yapmış gibi göstererek devletten katkı isteyen özel okullara yapılan devlet katkısı ödemeleri okul müdürlükleri tarafından hazırlanan ödeme emri doğrultusunda yapılması gerekirken neden il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince ödenmiştir?
  4. Usul ve Esasların “Devlet katkısı uygulama esasları” başlıklı 4’üncü maddesi doğrultusunda; Bakanlığınızca aylık olarak ödenecek olan ve İŞKUR’dan yazılı olarak talep edilen devlet katkısı tutarlarının İŞKUR tarafından MEB Merkez Saymanlık Müdürlüğü adına açılan banka hesabına aktarılması gerekirken Bakanlığınız tarafından aktarılan bütçenin okulların muhasebe birimleri adına açılan banka hesaplarına gönderilmesinin ve buradan işletmelere ödeme yapılmasının açıklaması nedir?  
  5. Sayıştay Raporu ile ortaya çıkan Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kontrolünde ancak merkez saymanlık müdürlüğü nezdinde takip edilmeyen iki banka hesabının olması ve bu hesaplardan tahsil edilen gelirlerden harcamalar yapılmasının gerekçesi nedir?
  6. 2023 yılında MESEM projesi kapsamındaki işletmelere ödenen toplam miktar ne kadardır?
  7. Bakanlığınızca, Sayıştay’ın 2023 Denetim Raporunda belirtilen işletmelere fiilen staj yapmadıkları ve sorumluluk sınavlarını veremeyen ancak 12. sınıfı bitirmiş öğrenciler için yapılan ödeme tutarı toplamda ne kadar olmuştur?
  8. Bakanlığınızca, Sayıştay’ın 2023 Denetim Raporunda yer alan yasak olmasına rağmen devlet katkısı yapılan Belediye, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Kamu Sosyal Tesisleri ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri hangileridir? Bu kurumlara yapılan ödeme tutarı toplamda ne kadar olmuştur?
  9. Bakanlığınızca TRT’ye yapılacak ödemelere ilişkin harcama kalemlerinin niteliğinin ve net tutarının belirlenmemesinin, TRT imkanları ile karşılanıp karşılanmayacağı hususunda bir değerlendirme yapılmadan geçmişe yönelik tüm ödemelerin tek seferde yapılmasının gerekçesi nedir?
  10. MEB ile TRT arasında imzalanan “Eğitimde İş Birliği Düzenlenmesine Dair Protokol” kapsamında uydu iletim ücretlerinin nasıl ve ne kapsamda ödeneceğine dair net bir hüküm bulunmadığı halde, Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ’ye 4 milyon 437 bin 561 dolar tutarındaki harcamanın TRT’ye ödenmesinin gerekçesi nedir?
  11. Bakanlığınızca Sayıştay Raporları ile ilgili olarak ortaya konulan usulsüzlük ve yolsuzlukların asıl nedeninin denetimsizlik olduğu düşünülmekte midir?
  12. Sayıştay Raporunda, kamu kaynaklarını etkili, ekonomik ve verimli kullanmadığına dair tespitlerin yer aldığı Bakanlığınız, kamu kaynaklarının verimli kullanılması adına hangi önlemleri almayı planlamaktadır?
  13. Bu denetim sürecinde ortaya çıkan eksikliklerin ve kamunun uğradığı zararların giderilmesi ve eğitimde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması Bakanlık olarak hangi yapısal ve idari düzenlemeler yapılmaktadır?


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑