Published on Eylül 2nd, 2024
0Karaca’dan Bakan Tekin’e: Özel sektör öğretmenlerini mi fişliyorsunuz?
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, uzun süredir özlük hakları için mücadele eden özel sektör öğretmenlerinin yaz boyu süren eylemleri ardından yeni eğitim öğretim sezonun başlamasıyla Keçiören İl Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitim emekçilerinden GBT kaydını istediğini açıkladı.
Avrupa Demokrat Haber Merkezi
Bir eğitim emekçisinin kendisine ulaşmasıyla durumun ortaya çıktığını açıklayan Karaca, konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaca, “Güvenlik soruşturması, mülakat gibi emekçileri fişleyen, ayrıştıran ve muhalif emekçileri işsiz bırakan uygulamalarınız yasa, etik ve eşitlik dışı bulunurken böylesi yeni bir uygulama getirmekle ne amaçlanmaktadır?”, diye sordu.
YÜZBİNLERCE ÖĞRETMEN ÖZEL SEKTÖRE MUHTAÇ BIRAKILDI
Sosyal bir devletin ücretsiz sağlaması gereken hakların başlarında gelen eğitim hizmetinin özelleştirilmesiyle eğitim hizmetinin özel sektör halini aldığının ifade edildiği açıklamada, “Özellikle AKP iktidarı döneminde özel okulların sayısının artması için teşvikler verilmiş, özel sektör için ‘yatırım’ alanları genişletilmiştir. Bunun sonucu olarak; öğrenciler için eğitimde fırsat eşitliği yok edilirken eğitim emekçileri açısından da ataması yapılmayan yüzbinlerce öğretmen işsiz kalmamak için özel sektördeki eğitim kurumlarına muhtaç bırakılmıştır” denildi.
YAZ BOYU SÜREN EYLEMLERİN ARDINDAN GBT KAYITLARININ İSTENMESİ MANİDAR
Bir süredir hakları ve talepleri için direnen eğitim emekçilerinin özel sektör patronlarının keyfiyetine bırakılmış işe alım ve iş koşullarının kaldırılması için Bakanlığa yapılan çağrının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “ Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı bu günde (02.09.2024), özel sektörde çalışan bir eğitim emekçisi, Ankara Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendisinden kolluğun kişiler hakkındaki bilgi toplama sistemi olan Genel Bilgi Toplama (GBT) kaydının alınmasını istediğini tarafımıza iletmiştir.
Kaçakçılık İstihbarat, Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) yönergesine göre istenen bu ‘istihbari’ nitelikteki kayıtların, ‘resmi’ olmadığı ve hiçbir resmi iş ve işlemde kullanılamayacağı, doğrudan verilen belgenin altında yazmaktadır. Buna karşın; hukuka aykırı bu işlemin resim kurumlarca istenmesi anlaşılır değildir. Öte yandan, bilhassa toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasının kayıt altına alınmasıyla bilinen GBT işleminin kayıtlarının, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın yaz boyu süren eylemlerinden sonra istenilmeye başlanması düşündürücüdür ve bizzat Bakan Tekin’in MEB müsteşarı olduğu dönemde ‘fişleme’ ile gündeme gelmesi olayını hatırlatmaktadır.”
KARACA: SÖZ KONUSU BELGE KAÇ EĞİTİM EMEKÇİSİNDEN İSTENMİŞTİR?
Özel sektörde çalışan emekçi sayısını ve kaç eğitim emekçisinden bu belgelerin istediğini soran Sevda Karaca’nın sorduğu sorular:
1- Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitim emekçilerinin yaftalanmasına yol açan istihbari bilgiler içeren belgelerin istenilmesinden haberdar mısınız? Bu işlemin emrini Bakanlığınız mı vermiştir?
2- Söz konusu uygulama ülke genelindeki milli eğitim müdürlüklerinde uygulanmakta mıdır? Söz konusu uygulama yalnızca özel sektör için mi geçerlidir? Ücretli öğretmenlik için başvuru yapanlardan da aynı belge istenmekte midir? Bu uygulamanın yasal dayanağı nedir?
3- Bu uygulama ile özel sektörde çalışan eğitim emekçilerinin fişlenmesi mi amaçlanmaktadır?
4- Güvenlik soruşturması, mülakat gibi emekçileri fişleyen, ayrıştıran ve muhalif emekçileri işsiz bırakan uygulamalarınız yasa, etik ve eşitlik dışı bulunurken böylesi yeni bir uygulama getirmekle ne amaçlanmaktadır?
5- Bugüne kadar söz konusu belge kaç eğitim emekçisinden istenmiştir? İşe alımlarda sonuçları nasıl etkilemiştir? Özel sektörde çalışan öğretmen sayısı kaçtır?