Sağlık

Published on Eylül 3rd, 2024

0

Kezban Konukçu, rahim ağzı kanseri taramasındaki eksikliklere ilişkin soru önergesi verdi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Rahim ağzı kanser riskini azaltmak için düzenli HPV taraması ve aşısının yapılması hayati önemde iken İstanbul Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 aydır rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan HPV virüsü tarama kitinin bulunmaması hakkında Sağlık Bakanı’na soru önergesi verdi.

Avrupa Demokrat Haber Merkezi

Keziban Konukçu’nun verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Kezban KONUKÇU

İstanbul Milletvekili

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önlenebilen bir ölüm nedeni olarak tanımlanan rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser türü olarak belirlenmiştir. Yapılan birçok bilimsel araştırmalarda rahim ağzı kanserinin yüzde 99’unun Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonu sebebiyle oluştuğu ve tıp tarihine aşı ile önlenebilen tek kanser olarak geçen bu enfeksiyonun, dünyada her yıl yaklaşık olarak çeyrek milyon kadının serviks kanseri nedeniyle ölümünden sorumlu olduğu belirlenmiştir.  

Türkiye’de kamusal sağlık hizmetlerinin etkili ve önleyici bir yaklaşımla sunulmaması sonucu kamuoyu ile paylaşılan veriler de göstermektedir ki; önlenebilir olmasına rağmen her gün en az üç, yılda yaklaşık 1250 kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Rahim ağzı kanserinin yüzde 99’unun HPV enfeksiyonu sebebiyle oluştuğu göz önüne alındığında kanser riskini azaltmak için düzenli HPV taraması ve aşısının yapılması hayati önemde iken düzenli olarak yapılması gereken testlere erişimin zorlaştığının bir örneği İstanbul’daki Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanmaktadır. Hastane yönetimince de doğrulandığı üzere rahim ağzı kanseri (HPV virüsü) taraması için gerekli olan kitlerin iki aydır bulunmadığı, HPV testi için örnek veren hastaların, mevcut kit sıkıntısı nedeniyle test sonuçlarının çıkmayabileceği konusunda uyarıldığı,  sonuç alınamaması durumunda hastalara, başka bir hastanede testlerini tekrar yaptırmaları gerektiğinin bildirildiği,  yaşanan soruna  ilişkin olarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan başvurulara rağmen ise henüz bir geri dönüş yapılmadığı bilgileri  basında yer almıştır.  

Bu bağlamda;

  1. İstanbul Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rahim ağzı kanseri (HPV virüsü) taraması için gerekli olan kitlerin iki aydır bulunmadığı Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
  2. Hastaların iki aydır HPV virüsü taraması için gerekli olan kitlerin bulunmaması nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapmış oldukları başvurular Bakanlığınız ilgili birimlerine iletilmiş midir?
  3. Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan rahim ağzı kanseri taraması için gerekli olan kitlerin bulunmamasının nedeni nedir?
  4. Bakanlığınızca Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan rahim ağzı taraması kitlerinin temin edilmesine yönelik bir girişimde bulunulmuş mudur?
  5. Son 5 yıl içinde rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kadın sayısı yıllar bazında kaçtır?
  6.  Son 5 yıl içinde rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybeden kadınların sayısı kaçtır?
  7. Türkiye’deki artan hayat pahalığı ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin yanı sıra derinleşen kadın yoksulluğuna rağmen HPV aşısının Ulusal Aşı Takvimi’ne dahil edilmemesi kadınların yaşam ve sağlık hakkının ihlali değil midir?
  8. HPV enfeksiyonundan ve buna bağlı rahim ağzı kanserinden HPV aşısıyla çok büyük ölçüde korunmak mümkünken gerekli adımlar neden atılmamaktadır?
  9. Yaşama son veren bir kansere yol açabilen bu virüse karşı üretilen bir aşının sigorta kapsamında olmaması sağlık hakkının öncelenmediği anlamına gelmektedir. Bakanlığınızca HPV aşısının sigorta kapsamına alınması ve herkesin ulaşılabilir şekilde ücretsiz erişebileceği formülün hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması düşünülmekte midir?

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑