Makaleler

Published on Eylül 30th, 2024

0

Sendikacı Yılmaz Karahasan’ı geçen yıl kaybetmiştik | Doğan Özgüden


12 Mart ve 12 Eylül Darbelerine karşı aktif duruş sergileyen Karahasan, 2017’deki Anayasa değişikliği referandumu sürecinde Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenlerin başlattığı “Demokrasi İçin Hayır“ kampanyasına da katkıda bulunmuştu…

Almanya’daki Türkiyeli işçilerin sınıfsal mücadelesinde unutulmaz bir yeri olan IG Metall Sendikası yöneticilerinden Yılmaz Karahasan geçen yıl, 30 Eylül 2023’te Frankfurt’ta yaşama veda etmişti.

1938’de Kilimli’de dünyaya gelen Yılmaz Karahasan’ın babası da Zonguldak’ta Maden İşçileri Sendikası’nın kurucu başkanıydı.

Elektrik teknisyenliği eğitimi alan Karahasan, Türkiye’den Almanya’ya 1958’de, yani işgücü göçünün resmen başlamasından önce gelmişti.
Beyaz eşya ve otomobil fabrikalarında elektrik teknisyenliğinin yanı sıra Türkiyeli işçiler için tercümanlık da yapan Karahasan, üyesi olduğu IG Metall’in ve Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) bünyesindeki sosyal akademide yüksek öğrenim görmüştü.
IG Metall’in 1965’te Bremen’deki kurultayında o zamana kadar göçmenler için yaygın olarak kullanılan “misafir işçi“ (Gastarbeiter) kavramını protesto ederek, “biz misafir değiliz!“ isyanını başlatan Karahasan, 1968 yılında IG Metall’in Frankfurt’taki genel merkezinde kurulan “Göçmen Emekçiler Masası“nın yönetimini üstlenmişti.
Karahasan aynı zamanda sendikanın gazetesi Metall’in Türkçe yayını “Metal Haberler”in yönetimini üstlendiği gibi, 1992’de IG Metall’in yönetim kuruluna seçilen ilk göçmen sendikacı olmuştu.
Karahasan, 12 Mart 1971 darbesinden sonra Demokratik Direniş, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da Demokrasi İçin Birlik adına cunta yönetimlerine karşı yürüttüğümüz mücadeleye Almanya kesiminde büyük destek vermişti.
2017’deki Anayasa değişikliği referandumu sürecinde Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenlerin başlattığı “Demokrasi İçin Hayır“ kampanyasına da katkıda bulunmuştu.
Yılmaz Karahasan’ı sevgi ve özlemle anıyoruz.

Tags: ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑