Published on Ağustos 13th, 2024
0Toplumsal barış menüsü | İsmail Göçüm
Matematik, felsefe, bilim; her katmandan bir dilim.
Barış..özgürlük…kardeşlik; biraz da umut dileyelim.
Kendi içine dönük yaşam sürdüren toplumlar, kendi çemberi dışına çıkmış toplumlara karşı neden kapalı kutu gibidir?
Matematik, insanlık aleminin düzenli toplum halinde yaşama geçmesiyle birlikte, aynı döneme denk düşen kurallar ve denklemler üzerinden insanı tarif etmeyi başaran en eski kültürel bir bilim dalıdır.
Sorular ve sorunlar üzerine kurulu gelişen Mathematik, insanlık aleminin gelişim ve değişim düzeyine denk düşen, değişken insan ihtiyaçlarına göre genişleyip, derinlemesine ilerliyen; basitten karmaşığa doğru, soruları ve sorunları çözme yönünde felsefi olarak diğer bilim dallarını peşinden sürükleyebilen bir özelliğe sahiptir.
Matemetik, sorunlarla ilgisi ölçüsünde, bir toplumun gelişmişlik düzeyi ile ilgili bize istatistik veriler sunar. Bu insanın kendini, geçmişini ve geleceğini sorgulama cesareti göstermesi ile mütevaziliğini yüceltir; mesela kaç yaşında olduğu, hayatına kaç insan girdiği, kaç yıl okula gittiği, kaç ders gördüğü, okul numarası, hangi öğretmeninden etkilendiği, kaç kitap okuduğu, hangi yazarlardan etkilendiği, okuduğu kitaplardan ne gibi dersler çıkardığı, okuduğu kitapları kaç kişi ile paylaştığı vs. Bu sayede insan, kendi gelişmişlik düzeyi ile ilgili eleştiri ve özeleştiri kültürünü de geliştirir. Bütün bunlar bize insanın genel gelişmişlik seviyesinin veri tabanını oluşturur. Bu sayede bilgili, birikimli ve deneyimli insanların, toplumun ilerleyişi ve gelişmişlik seviyesine ne gibi katkıları olduğunu da öğrenmiş oluruz.
Bütün bu matematiksel veriler, aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya istatistiki veriler algoritması şeklinde formülize ederek; ekonomisi ve kurumlarıyla bir devletin, kültür ve gelenekleri ile bir toplumun, ilerleyiş ve gelişmişlik düzeyini ölçmede istatistiki bir veri tabanıdır. Bu anlamda da Matematik, insanlık aleminin bilimsel, teknolojik ve refah olarak ta gelişmesinde çok önemli yer teşkil eder.
Toplumlar, matematik yolu ile, sayı ve çeşitlilik olarak gelişip çoğalırlarken, birbirleriyle de zaman zaman yarış içinde, zaman zaman da savaşlarla coğrafyalar üzerinde rakamlarla tarih yazarlar. Toplumlar, tarih içinde katagorize olurlarken, bir takım farklılıklarla yeni bir yaşam tarzı geliştirip, çeşitli kültürel özelliklere bürünerek tıpkı bir çiçek bahçesi gibi, birbirlerinden farklı renkler oluştururlar.
Toplumları, insanları birarada tutan neden, korkuları ve cesaretleridir. Yine toplum bazında farklılıklarda yine nedenlerden kaynaklanır.
Korkular, insanı içine dönük bir takım kaygılarıyla baş başa bırakırken, duyu organları aracılığı ile beynimize adrenalin ya da noradrenalin hormonlarıyla sinyaller gönderir. Cesareti kırılan insan, kendisi gibi davranış tarzına giren aynı katagoridekilerle birleşerek dışa dönük bir duvar örer. İnsandaki bu yeni oluşum, ileriye atılım cesareti kırılmış, kendine olan güveni sarsılmış, içgüdüsel, sosyo-psikolojik birtakım paradoksal davranışlar sergileyen sınırlar çizer.
Zamanla bu paradokslar insandan insana, aileye, aileden topluma ve toplumda şekillenmiş bir organik yapı olan korku devletine doğru ilerler. Bütün yasaklar, böyle bir devlet anlayışının ortaya çıkmasıyla başlar.
Böylece bir toplumum yavaş yavaş en ayırt edici özellikleri ortaya çıkmaya başlar, bu ayırt edici özellik, bir ulus olma bilincine erişmiş halk, ya da millettir.
…
Milletin/ulusun tanımını ortaya çıkaran bir takım özellikler vardır’ki; bunları 4 ana katagoride ele alabiliriz..
1.*Aynı tarihsel süreçte aynı kaderi paylaşmak…
2.*Aynı sosyal, kültürel özellikleri taşımak….
3.*Aynı topraklar üzerinde tarihsel bir kader birliği oluşturmak…
4.*Aynı dili konuşmaktır…
Böyle bir tanıma uygun bir toplumun-milletin- kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Bu hak başka bir devletin hegomonyasında olmakla yok sayılamaz.
Yukarıdaki 4 ana özellikten birini kaybeden bir toplum, kendi kaderini tayin etme hakkına sahip değildir. Bu bilgiler bir milletin/ulusun temelini oluşturur.
…
Diğer yönden, toplumlar, bir merdivenin basamakları gibidir. Her toplum farklı merdiven basamağında kendine yer bulur. Her toplum, bilgi, birikim ve deneyim ile aşama aşama bir üst merdivendeki dinamik yapıya ulaşır.
Dışa dönük bir toplumun en belirgin özelliği, ürettiği dinamik bilgiyi, cesaret ile harmanlayıp, yükseğe doğru savrularak, adranalin tutkusu içinde, hata yapmaktan korkmadan, deneme yanılma dediğimiz pratik yöntem ve eylemler içinde gelişir.
Sosyolojik anlamda, dinamik bilgiyi, pozitif bilimi reddeden toplumlar, dışa dönük sosyal, toplumsal etkileşim yapılanmalarını da reddeder…
Böylesi toplumlar içe dönük, kapalı yaşam sürdüren ve yasaklarla donanımlı; kalıplaşmış, dogmatik inanç ve kültür toplumlarıdır. Günümüzde, çeşitli coğrafyalarda, bu yapılanmaları içinde barındıran sayıca hiçte azımsanmayacak kadar -emperyalizme göbek bağı ile bağımlı- sömürge uydu şekilsel devletler vardır.
Bir devletin insanlarına koyduğu yasaklar zamanla anti demokratik yasalara dönüşürken, toplum içinde bireylerin bireyler üzerinde hegomonya kurma mücadelesinde de sarıldığı bir silah haline gelir. Bu süreçte devletin demokratik yapısı çöker. Özgürlükler yerini korkulara bırakır. Adalet ortadan kalkar ve egemenlik ekonomik gücün eline düşer. Sonrasında, daha ağır yasaklar yasa olarak şekillenir ve toplumu baskı altına alır. Böylece gücü eline geçieren egemen sınıf, kazanılmış hak ve özgürlükleri ortadan kaldırarak devleti -güce dayalı- otoriter ya da totaliter diktatörlüğe dönüştürür.
İşte tam da bu alanda zorlanan yapılanma içerisinde; sosyo-ekonomik, sosyo-politik ve sosyo-pisiklojik değişim-gelişim rüzgarları esmeye başlar.
Zamanla bu niceliksel gelişmeler, niteliksel dönüşüm sürecinin başlangıcının habercisi olur. İşte bu niteliksel gelişim patlama noktası olan son nokta atışı olan devrimler sürecidir. Bütün bu süreçlerin matematiksel toplamı; yepyeni bir sosyal toplum yapısı ortaya çıkmasını sağlar.
Benzerlikleri ve farlkılıkları bir arada tutan toplumsal barış menüsü; çatışmayı bilgi yarışına dönüştüren, ortak değerleri kendi geleceği için merdiven olarak gören; insanların, farklılıkların, farklı kültürlerin; inançların ve milletlerin bir arada barış içinde yaşadığı bir toplumun sofrasıdır.
Böylesine sınırsız bir dünya ve sınıfsız toplum özlemi ile…
İsmail Göçüm – 13.08.2024