Published on Ağustos 19th, 2024
0Volkan Yaraşır ile “Marksizm’de Özne Sorunu” üzerine söyleşi
Siyaset bilimci ve yazar Volkan Yaraşır’ın, Marksizm’de Özne Sorunu adlı söyleşisi İstanbul Mor Dayanışma salonunda gerçekleşti.
Avrupa Demokrat (İstanbul)
Özgürlükçü Gençlik’in örgütlediği söyleşiye ilgi oldukça yüksekti. Volkan Yaraşır, sunuşunu iki bölüm üzerinden gerçekleştirdi: Yaraşır, birinci bölümde Felsefe tarihi içinde özne sorununa ve farklı filozof ve felsefi akımların özneye bakışını analiz etti. Hegel’in özneye yaklaşımı üzerinde özellikle durdu. Ve Marx’ın düşünce tarihinde bir kopuşu ifade eden çağın devrimci sınıfını özne olarak ele almasını Marx’ın kendi eserleri üzerinden analiz etti. Özne yapı gerilimini/ diyalektiğini teorik referanslarla inceledi.
Sosyalist yazar Yaraşır, Marksizmin özünün praksis olduğunu vurgularken, özellikle Feuerbach Üzerine Tezleri tek tek analiz etti ve ilk 10 tezin 11. Tez koşulladığı yada 11.Tez’de konsantre olduğunu vurguladı.
Siyaset bilimci Volkan Yaraşır, ikinci bölümde Evrensel Özgürlüğün Öznesi olarak proletaryanın sosyal ve politik varlığını inceledi.
21. Yüzyılın ilk çeyreğinde sıfının sosyal varlığının çok genişlemesine karşın politik varlığının etkisiz olduğu bir yüksek konjonktürden geçtiğimizi söyledi. Sınıfın politik etkisizliği üzerinden farklı post-marksist ve post-modernist tezler ileri sürüldüğünü ve bu argümantasyonların sınıfın sosyal varlığını reddeden içeriklere kadar götürüldüğünü açıkladı. Yapı veya öznedeki değişim üzerinden ifade edilen bu açılımlar çağımızın tarihsel öznesini muğlaklaştıran çokluk, çoklu devrimci özne, yok özne veya öznenin bir ideolojik kurgu olduğunu söyleyen eğilimleri beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu eğilimlerin sosyalist hareket üzerinde ciddi ideolojik etkileri olduğunu vurgulayan Yaraşır, sınıfın sosyal varlığı ve politik varlığının iki varlık hali/biçimi olduğunu belirterek, Marx’tan alıntı yapıp sınıfın kendini “ oluşturma”, kurma sürecini açıkladı. Bu sürecin aynı zamanda sınıfın politik varlığının inşa etme süreci olduğunu ve bunun sınıf mücadelesi ve kavganın içinde gerçekleşeceğinin altını çizdi.
Marx’ın bütün eserlerinin kapitalist sistemi yıkmayı Temsil eden Proletaryanın, mevcut toplumu Yıkan bir sınıf olmasını sağlamayı amaçladığını vurguladı. Yaraşır, evrensel özgürlüğün öznesi olarak proletaryanın kurtuluşunun, insanlığın kurtuluşu manası anlamına geldiğini söyleyerek sunuşunu bitirdi. Oldukça fazla sorunun sorulduğu söyleşi, üç buçuk saat sürdü. Söyleşiye gençlerin yoğun katılımı dikkat çekiciydi.