Sosyalizm

Published on Mayıs 13th, 2024

0

Marksist Teori ‘Devrimci öncünün yönü’ dosya konusuyla çıktı

Marksist Teori dergisinin Mart-Nisan 2024 tarihli 14. sayısı çıktı. “Devrimci öncünün yönü” dosya konusunun ele alındığı dergide, kitle çalışması, tasfiyeci kuşatmaya karşı mücadele, kadın hareketinin yönüne ilişkin yazılar yer alıyor.

Marksist Teori dergisi, 14. sayısını okurlarıyla buluşturdu. Mart-Nisan 2024 tarihli dergide “Devrimci öncünün yönü” dosya konusu kapsamında yazılar yer alıyor.

Marksist Teori dergisi tarafından Türkiye ve Avrupa’da düzenlenen “100. Yılında Dünyaya Lenin’le Bakmak” uluslararası sempozyumunda İbrahim Çiçek’in yaptığı konuşma derginin bu sayısında “100 Yıl Sonra Lenin’in İzinde” başlığıyla yer alıyor. Lenin’in marksizmi “bir eylem kılavuzu” olarak kavradığı ve uyguladığına işaret eden Çiçek, Lenin’in marksizmin devrimci özünü çağının devrimci ihtiyaçlarına yanıt verecek tarzda açığa çıkarmayı başardığına dikkat çekiyor. 100 yıl sonra bugün, bu noktalarda çağın devrimci ihtiyaçlarına ve sorunlarına ideolojik, teorik, politik, örgütsel, devrimci yanıtlar üretmek için Lenin’in gözünden bakabilmeyi tartışıyor.

Taylan Koray Ocak, “Kitle Çalışmasında Silkinme ve Atılım Zorunluluğu” başlıklı yazısında, devrimci parti ve örgütlerin, siyasi çalışma alanları ve kitle gövdelerinin daralmasının ideolojik, politik, örgütsel boyutlarını ele alıyor. Bu durumun komünist öncüde nasıl ve ne düzeyde karşılık bulduğu üzerine tartışan yazar, komünist öncünün kitle çalışması, kitleleri mücadeleye seferber etme ve örgütleme görevlerine odaklanıyor.

Derginin “Kadın Hareketinin Yönü ve Görevlerimiz” başlıklı yazısında, Komünist Kadın Örgütünün 3. Konferansının erkek egemenliği ve kadın özgürlük mücadelesinin dünyasal gelişimi, faşist şeflik rejiminin saldırıları, coğrafyamızda kadın hareketinin durumu üzerine analiz ve tespitler yer alıyor.

Toprak Akarsu’nun “Tasfiyeci Kuşatmayı Kavramak ve Kırmak” yazısı, coğrafyamızda son yıllarda emekçi sol harekette yasal imkanlardan “yararlanma”yı devrimciliği yasal çalışmalarla sınırlanma, yasallığa batma eğilimine dönüşmesi üzerine tartışıyor. Tasfiyeciliği üreten, besleyen güncel koşullar ve yakın tarihten kaynaklarını masaya yatıran yazar, tasfiyeci kuşatmanın kavranması ve yarılmasının ideolojik, örgütsel ve pratik politik devrimci eylemin konusu olduğuna işaret ediyor.

Dergide ayrıca, İnan Özgür’ün “Seçimler ve Ötesi”, Serpil Topal’ın “Tarihi Mirası DİSK’i Bugün Devrimci Yapmaya Yeter Mi?”, Yeliz İsyan’ın “Sınıf Mücadelesinde Hapishaneler ve Devrimci Hareket”, Ivana Benario’nun, Kızıl Ordu’nun Hitler faşizmine ölümcül darbeyi indirdiği, faşizme karşı zafer günü olan 8-9 Mayıs 1945 tarihinde yaşananları anlatan, “8-9 Mayıs Kurtuluş Günü’nün Anlamı” yazıları yer alıyor. (etha)

Tags: ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑