Published on Mart 18th, 2024
0Tohum’da “Ulusal sorun ve sömürgecilik” paneli
Almanya’nın Ulm şehrinde gerçekleştirilen söyleşide, Kosova-Sırbistan örneği ve genel olarak Arnavutlar ile diğer sömürge halkların benzerlikleri irdelendi. Arnavut asıllı gazeteci-yazar Hüseyin Şenol’un sunumuyla gerçekleşen panel, hem konu başlığı hem de farklı bölge olması nedeniyle de ilgi çekti.
Avrupa Demokrat Haber Merkezi
Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) bünyesinde faaliyet yürüten Tohum Kültür Merkezi (TKM) Ulm’da gerçekleştirilen söyleşide, ulusal sorun başta balkanlarda olmak üzere, farklı coğrafyalarda da ele alındı. Başta “Arnavutlar ve Kosova” olmak üzere sömürgecilik sorunu üzerine sürekli yazdığı yazılarla da tanınan Arnavut asıllı gazeteci-yazar Hüseyin Şenol’un konuşmacı olduğu söyleşinin moderatörlüğünü, aynı zamanda Tohum üyesi de olan, Avrupa Demokrat Gazetesi’nden Ergül Pıçak yaptı.
Ergül Pıçak’ın açılış konuşması ve saygı duruşu sonrası söz alan Hüseyin Şenol, sırasıyla Arnavutların tarihi, Yugoslavya ve Kosova tarihi, ulusal kurtuluş mücadelesi ve günümüz Kosova’daki güncel duruma değindi.
17 Mart’ta Ulm Tohum Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen olan “Ulusal Sorun ve Sömürgecilik – Kosova-Sırbistan örneği ve genel olarak Arnavutlar ile diğer sömürge halkların benzerlikleri…” başlıklı panelde sunumda bulunan Hüseyin Şenol “Söyleşide, Kosova-Sırbistan üzerinden konuya değinerek, Arnavutların tarihi de kısa bir hakkında da kısa bir bilgilendirmede bulundu. Yine, Arnavut topraklarının sadece bir parçası olan Kosova örneğinden yola çıkarak, Kürt, Filistin, Katalan ve diğer sömürge halklara da değindi.
Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM) Yönetim Kurulu üyesi de olan Hüseyin Şenol, Arnavutların en çok da Kürt halkıyla ve mücadelesiyle benzerliği olduğunu belirterek “4 parça olan Kürdistan gibi, Arnavut halkının topraklarının Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Yunanistan olmak üzere 6 parçada bulunduğunu söyledi. “Arnavutluk ve Kosova, verdikleri mücadeleyle bağımsız ülke konumundalar” diyen Şenol, diğer parçalarda da mücadelenin sürdüğünü belirtti.
Hüseyin Şenol, ulusal soruna tarihten örnekler verirken, günümüzdeki Katalonya, Bask, İskoçya, Filistin gibi çok sayıda halka ve ülkelere de değindi.
Günümüzde de süren sömürgeci Sırbistan ve eski sömürgesi Kosova arasındaki gerginliğe değinen Şenol, bunun özellikle Sırbistan’ın kışkırtmaları sonucunda geliştiğini belirterek “Kosova artık bağımsız bir ülkedir ve diğerleri gibi tüm azınlık haklarına sahip olan Sırp asıllı vatandaşların da maalesef bu oyuna alet oluyor, Kosova’nın tekrar Sırbistan’ın sömürgesi olmasının hayalini kuruyor” dedi. Şenol, bu konuya ilişkin Sırpların hala para birimi olarak Dinar’ı kullanmak istemeleri, yoğun olarak bulundukları belediyelerin Sırbistan’a bağlı olmasını istemeleri gibi bir çok örnek verdi.
Sırpçanın ikinci resmi dil olduğunu belirten Hüseyin Şenol, başta seçim sitemi olmak üzere, azınlıklara tanıdığı haklarla, dünyanın örnek ülkelerinden biri olduğunu söyleyerek, nüfus dağılımı hakkında da bilgi sundu. 1 milyon 8 bin nüfusu sahip olan Kosova’da 2011’deki sayıma göre; nüfusun yüzde 92,9 Arnavut, yüzde 1,7 Boşnaklar, yüzde 1,6 Sırp (Ağırlıklı olarak ülkenin kuzeyinde yerleşik olan Sırplar, bilgi verilmediği için, net oran bu değil. Yüzde 3 civarında oldukları tahmin ediliyor.) ve yüzde 4 civarı ise Türkler, Goranlar, Hırvatlar, Romanlar ve diğerlerinden oluşturuyor.
Kosova Kurtuluş Ordusu – UÇK (Ushtria Çlirimtare e Kosovës) ve öncesi mücadele tarihi hakkında bilgilendirmede bulunan Şenol “Sömürgeci Sırbistan’a karşı halkıyla birlikte topyekun mücadele veren UÇK’ya, son bağımsızlık ilanından 16 yıl sonra da Arnavut halkı ve diğer Kosova halkları sahip çıkıyor, tüm değersizleştirme girişimlerini boşa çıkarıyor” dedi.
Çok sayıda devrim-demokrat ve yurtsever kurumlardan temsilcilerin de geldiği ve söz aldığı söyleşi, soru-cevap bölümüyle son buldu Katılımcılar, paneli farklı bölgeyi işlemesi nedeniyle de anlamlı ve yararlı bulduklarını belirttiler.