Sağlık

Published on Temmuz 8th, 2021

0

Yeni varyant Lambda DSÖ’nün merceği altında

Güney Amerika’da yüksek oranlara ulaşmaya başlayan yeni koronavirüs varyantı Lambda, Dünya Sağlık Örgütü’nün dikkate değer bulduğu yeni varyantlardan.

Lambda varyantı olarak adlandırılan, aşıların daha az etkili olduğu bildirilen yeni bir COVID-19 varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ilgi duyulan bir varyant olarak sınıflandırıldı.

Lambda varyantı şu anda birkaç Güney Amerika ülkesinde yüksek oranda dolaşıyor ve spike (başak) proteinde kritik mutasyonların varlığı tespit edildi.

Mutasyonların hasta antikor bağışıklığı ve aşı etkinliği üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemekle birlikte, Delta varyantının aşı etkinliğini İsrail’deki son araştırmalara göre yaklaşık %64’e düşürmesi, DSÖ’de endişe yarattı.

Lambda varyantının etkileri bir grup araştırmacı tarafından incelendi ve sonuçlar Sağlık Bilimleri web sitesi “medRxiv” tarafından yayınlanan bir çalışmada paylaşıldı.

Alfa ve Gama’dan güçlü

Araştırmacılar, aşının etkinliğini eski suşlara nasıl tepki verdiğine kıyasla yeni varyantla karşılaştırmak için Şili’nin Santiago kentinde iki doz Sinovac COVID-19 aşısı alan sağlık çalışanlarından plazma örneklerini kullandılar.

Lambda ve Delta varyantları arasında bir karşılaştırma yapılmamasına rağmen, Lambda varyantının sivri proteininde bulunan mutasyonların Alfa ve Gama varyantlarına kıyasla aşı verimliliğini büyük ölçüde azalttığı sonucuna vardılar.

İlk olarak geçen yıl Peru’da tanımlanan Lambda varyantı, son iki ay içinde Peru’daki yeni COVID vakalarının %82’sinden sorumlu görülüyor.

Aynı zaman diliminde Şili’deki vakaların yaklaşık üçte biri de Lambda suşundan kaynaklandı ve İngiltere, Fortune dergisine göre bir avuç vakada varyantı tanımlayan birkaç Güney Amerika dışı ülke arasında yer alıyor.

(Bianet)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑