Türkiye

Published on Şubat 12th, 2023

0

AFAD: İlk deprem 65, ikincisi 45 saniye sürdü

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, “Çok daha uzun bir süre hissedilir boyutta, yani 3,5-4 üzeri büyüklükte artçı sarsıntılar bölgede devam edecek” dedi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremlere dair açıklama yaptı.

Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezinde, 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremin analiz edildiğini anlatan Tatar, şu bilgileri paylaştı:

“Bölge yaklaşık 2 dakika boyunca sarsıldı”

“İlk deprem yani 7,7 büyüklüğündeki sabah saat 04.17’de olan depremin etkili olduğu süre 65 saniye, yani 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. Çok daha uzun bir süre ama etkili olduğu süre 65 saniye. İkinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. Baktığımızda her iki depremle birlikte bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı.

“7,7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkardığı enerji, 500 atom bombasının yarattığı etkiye, enerjiye sahip.

2 binin üzerinde artçı

“Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve halen de gelmeye devam ediyor. Çok büyük bir etkisi var. Artçı sarsıntılar sıradan artçı sarsıntılar değil, her biri 4’ün üzerinde gelişen büyüklükte artçı sarsıntılar.

“Halen artçı sarsıntılar devam ediyor, edecektir. Çok daha uzun bir süre hissedilir boyutta, yani 3,5-4 üzeri büyüklükte artçı sarsıntılar bölgede devam edecektir. Bunların bir bölümü zaman zaman 5 üzerine, 5,5’in üzerine, hatta 6’ya kadar da çıkabilecek çok daha geniş bir zaman dilimi içerisinde artçılar olabilir.

“Hasarlı binalardan uzak durulmalı”

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, aldığım en son bilgiye göre, şu anda 1300 ekiple, her bir ekipte ikişer, üçer kişi var, sahada hasar tespit çalışmalarına başladı. Her bir ekip yaklaşık 25 civarında, bir günde hasar tespiti yaptığı bilgisi bana verildi.

“Bir günde bir ekip 25 tane yeri inceleyebilir. Dolayısıyla yaklaşık bu bir günde 30-32 bin 500 civarında binaya karşı yükseliyor. Bu hızla gidilirse, bu şekilde organize olunabilirse hızlı bir şekilde bölgedeki binaların hasar tespiti de yapılmış olabilecek. Dolayısıyla bu binalara hasar tespit ekibi gelmeden, onların incelemesi tamamlanmadan bu binalardan uzak durmakta yarar var.

Kaya düşmesi, heyelan, çığ tehlikesi

“Birçok yerde ikincil afet diye adlandırdığımız kaya düşmesi, heyelan, çığ tehlikesi olabilir. Yine birtakım artış sarsıntılarla birlikte bazı bölgelerimizde çığ tehlikesi de olabilir. Bu da ayrı bir husus, özellikle kırsalda köylerimizde çığ tehlikesi altında olan alanlar varsa, buralarda da biraz daha böyle uyanık, biraz daha dikkatli, biraz daha proaktif olmakta yarar var. Böyle bir tehlikeyle de karşı karşıya kalınabilir.”

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑