Avrupa

Published on Temmuz 15th, 2023

0

Avrupa ‘Cerberus’un etkisi altında: Aşırı sıcak hava dalgaları neden artıyor?

Avrupa kıtası Dante’nin ‘Cehennem’ eserinden esinlenilerek ‘Cerberus’ adı verilen sıcak dalgasının etkisi altında. Peki, aşırı sıcak hava dalgaları neden artıyor?

Kavurucu bir sıcak dalgasının vurmasıyla birlikte güney ve doğu Avrupa rekor seviyedeki sıcaklıklarla karşılaşmaya hazırlanıyor.

İtalya’nın bazı bölgelerinde önümüzdeki günlerde görülmesi muhtemel 48°C’ye varan yüksek sıcaklıklar, sıcaklık kaynaklı ölümlerde yükselme yaşanması korkusunu artırıyor.

HırvatistanFransaYunanistan ve Türkiye‘nin de 40°C civarında sıcaklıklara maruz kalacağı tahmin ediliyor. Bu durum kısmen, Sahra Çölü’nden çıkarak kıta boyunca ilerleyen Cerberus hava sisteminden kaynaklanıyor.

Avrupa’da hava neden bu kadar sıcak?

Dünya El Niño hava modelinin etkisiyle terlerken ve sera gazı salımları iklimimizi ısıtırken, aşırı sıcaklıklar bu yıl Avrupa’yı vurdu.

Fakat en son kaydedilen yüksek sıcaklıklar, ‘Cerberus’ adı verilen bir antisiklonun etkisiyle daha da kötüleşti. Söz konusu yüksek basınç alanı Sahra’da başladı, kuzey Afrika boyunca ve Akdeniz’e doğru ilerledi.

euronews‘ün aktardığına göre, sıcak dalgasına İtalyan Meteoroloji Topluluğu tarafından verilen Cerberus ismi, Yunan mitolojisinde cehennemin girişini koruyan üç başlı, alev gözlü köpekten geliyor.

Avrupa ne kadar ısınacak?

Avrupa Uzay Ajansı’na göre, İtalya’ya bağlı Sardinya ve Sicilya adaları önümüzdeki günlerde 48°C’yi görerek “Avrupa’da karşılaşılan en yüksek sıcaklıklara” ulaşabilir.

Ağustos 2021’de Sicilya, şu anki rekor olan 48,8°C’yi bulmuştu.

RomaBolonya ve Floransa da an itibariyle aşırı sıcaklardan ötürü kırmızı alarmdaki 10 İtalyan şehri arasında.

İspanya’nın hava ajansı, hali hazırda aşırı sıcaklar dolayısıyla alarm durumunda olan, İber Yarımadası’nın güney doğu bölgelerinde termometrelerin 45°C’yi gösterebileceğini söyledi. Ülkede bazı yerlerdeki zeminin sıcaklığı 60°C’nin üstüne çıktı.

Yunanistan’ın bazı kesimlerinde önümüzdeki günlerde sıcak dalgasının 44°C‘ye ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Sıcaktan bayılan turistler nedeniyle başkent Atina‘daki Akropolis‘e güneşlikler takılması ve hazırda ambulans bulundurulması planlanıyor.

Yetkililer, orman yangını riskinin azaltılması için doğa koruma alanlarına ve ormanlara erişimi yasaklarken, belediyeler de insanların sıcaktan korunmaları için kamu binalarında klimalı alanlar oluşturdu.

Kıbrıs‘ta da sıcaklıkların 42°C‘ye ve Karadağ‘da 41°C‘ye yükseleceği, Sırbistan ve Romanya’nın pazartesi günü 39°C’yi görebileceği tahmin ediliyor.

Hırvatistan’ın bazı kesimlerinin 38°C’yi görmesi bekliyor.

Fransa‘nın da hafta sonuna kadar 37°C’yi göreceği tahmin ediliyor.

Çekya’nın başkenti Prag’da yılın bu zamanları için sıcaklık ortalaması 22°C iken, kent cumartesi günü 36°C‘lik yüksek sıcaklıklara sahne oldu.

Cerberus sıcak dalgası ne kadar sürecek?

Cerberus’un neden olduğu aşırı sıcak hava dalgasının yaklaşık iki hafta boyunca Akdeniz’de etkili olacağı tahmin ediliyor.

Ancak bu, Avrupa’nın hava sorunlarının biteceği anlamına gelmiyor.

Birleşmiş Milletler’in organlarından Dünya Meteoroloji Örgütü‘ne (WMO) göre kıta, kaydedilen en sıcak haziran ayını geride bıraktıktan sonra bu ay en sıcak haftasını yaşadı.

WMO, El Niño‘nun yüzde 90 ihtimalle yıl sonuna kadar orta şiddette veya daha yüksek bir seviyede devam edebileceği konusunda uyardı.

Küresel bir hava olayı olan El Niño, Pasifik Okyanusu‘ndaki suların normalden çok daha ısınmasıyla ortaya çıkıyor. Bu durum, dünyanın yeni bir ortalama sıcaklık rekorunu aşmasına neden olarak sıcak dalgalarını ve fırtınaları daha güçlü hale getirebilir.

Greenpeace‘in iklim değişikliğinin İspanya‘nın hava durumu üzerindeki etkisine ilişkin yakın tarihli bir raporu, gezegenin ısınmasına yol açan sera gazı emisyonlarının acilen azaltılması gerektiğini vurguluyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması ve fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması, bu hedef için hayati önem taşıyor. (Yeşil Gazete)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑