Doğa

Published on Eylül 18th, 2023

0

Ayvalık Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Bisiklet özgürlüktür

“Yaşanabilir bir kent talebiyle sokağa çıkan ve bisiklet doğayı korumaktır” diyen kadınlar, Cumhuriyet Alanı’nda Paşalimanı’na kadar pedal bastılar.

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü için Türkiye’de ve dünyada yaklaşık 180 kentte olduğu gibi Ayvalık’ta da kadınlar, kendilerini ve bisikletlerini çiçeklerle, tüllerle, balonlarla süsledi, Süslü Kadınlar Bisiklet turunun coşkusunu yaşadı.

“Yaşanabilir bir kent talebiyle sokağa çıkan ve bisiklet doğayı korumaktır, bisiklet sağlıklı kalmaktır, bisiklet özgürlüktür; kadınlar eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam için her yerde” diyen kadınlar, Cumhuriyet Alanı’nda bir araya geldi ve Paşalimanı’na kadar pedal bastılar.

Talepler

Açıklamada, şöyle denildi:

“Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir.”

Açıklamada şu talepler yer aldı:

*Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz.

*İklim Krizinin etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. “Bir kişinin karbondioksit salımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor. “Biz “İklim Krizi”ne karşı toplumun tüm paydaşlarının, kamu bileşenlerinden bireylere kadar, gerekli önlemlerin ve düzenlemelerin derhal hayata geçmesini istiyoruz.

*Pandemi sürecinde motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı: bisiklet.

*Şehirlerin insan odaklı yaşanabilir, bisiklet dostu ve sağlıklı şehirler olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz.

*Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla erişebildiği, faydalanabildiği alanlar olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz.

*Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz.

*Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve trafikte bisiklet farkındalığının tüm toplumda oluşması için kamudan yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, tüm paydaşların işbirliğini ve desteğini görmek istiyoruz.

*Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için, özellikle büyük şehirlerimizde Pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz.

İlk çağrı 2103’teydi

İlk kez 2013 yılında İzmir’de Sema Gür tarafından organize edilen süslü kadınlar bisiklet turunun çağrısı sosyal medyada şöyle yer almıştı:

“Bisiklete herkesin binebildiğini, hatta çok güzel bindiğini, o da yetmezmiş gibi süslü püslü bindiğini göstermek için Otomobilsiz Kentler Gününde süslü kadınlar yollarda olacak. İzmir’in yollarını egzoz dumanı kokusu değil, parfüm kokusu saracak. Yaptır saçları, sür parfümünü, giy kokoş elbiseni, tak şalını, sür rujunu-ojeni, giy topuklunu; sadece kendini mi süsleyeceksin? Hayııır… Bisikletini de süsle, çık yollara… ‘Ama ben bisiklete çok iyi binemiyorum’ dersen, olsun sen de gel, al eline bisikleti yürü… Yollar kahkaha atan bisikletli kadınla dolsun. Kadınlar sokağa çıkarsa dünya değişecek biliyorsun…”

İlk basın bülteninde ise şu görüşlere yer verilmişti:

“Neden toplandık buraya?

“Çünkü kadınız, görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde… Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır! Kadın korkmadan yollarda olmalı, kadın toplumun her alanında görünür olmalı.

Bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz… İşte bu yüzden buradayız!”

(bianet – Gİ/EMK)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑