Makaleler

Published on Ağustos 7th, 2020

0

Beyrut vuruldu (mu)? – Özcan Bozoğlu

Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut’da önlemler alınmadığı içinmi  Beyrut’ta yer alan 12 numaralı depodaki 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması yaşandı ? Yoksa O bölgenin Hizbullah İslam örgütünün elinden olduğundan dolayı İsrail’ mi vurdu?

Son olarak 154 kişinin öldüğü 6 bin kişinin yaralandığı patlamada bazı Spekülasyon haberler yer alırken, bir Füze tarafında patlamanın yaşandığı görüntülerde dolaşmaktadır. Libya’da oluşan bu patlama ile ilgili resmi düzeyde henüz bir açıklama yapılmazken Patlama sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Macron bölgeyi ziyaret etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan’a patlamanın ardından gelen ilk yabancı lider oldu. Macron, halkla da sık sık konuştu. Zor durumda kalan Lübnan halkı da, patlamada siyasileri suçladı. Lübnan’ı 10 yıl boyunca  yönetimin Fransa’da olması için imza kampanyası başlattı.

Yüzde 93’ünü Arapların temsil ettiği ülke 1943 yılında bağımsızlığını ilan etmişti. Ülke istikrarı, Arap-İsrail çatışması sonucu Özellikle 1970’lerden itibaren Müslümanlar, demografik üstünlüğü elde ettiler ve bu üstünlüğü egemenlik faktörüne yansıtarak ülke yönetiminde Hristiyanlar kadar söz hakkı alma mücadelesine başladılar. Böylece ülkede başlayan Müslüman-Hristiyan mücadelesi, 13 Nisan 1975’ten itibaren iç savaşa dönüştü.

1975-1991 Lübnan İç Savaşı; Lübnan, Suriye, Mısır, Kuveyt ve Suudi Arabistan devlet başkanlarının 17-18 Ekim 1976’da Riyad Toplantısında aldıkları kararlarla yeni bir boyut kazandı. Bu antlaşmanın üç ana unsuru şöyle idi:

a. Lübnan’da 21 Ekim’den itibaren ateşkes yürürlüğe girecek ve savaşan taraflar, 1975 Nisan’ından önceki hatlara çekileceklerdir.

b. Lübnan için 30. 000 kişilik bir Arap Barış Gücü teşkil olunacaktır. Bu güç esas itibarı ile Suriye askerlerinden oluşmuştur.

c. FKÖ gerillaları Lübnan’da kalmaya devam etmekle beraber, Lübnan’ın egemenlik ve güvenliğine saygı göstereceklerdir. Bu sonuncu şartı birçok FKÖ gerillası kabul etmedi. İsrail de bunu bildiğinden, Litani nehrine kadar olan Güney Lübnan topraklarını kendi kontrolü altına alıp, bu toprakları kendisi için “Güvenlik Bölgesi” ilan etmiştir.

12 Temmuz 2006 tarihinde başlayan 2006 İsrail-Lübnan Krizi’nde İsrail’in hava saldırıları sırasında Lübnan ve Beyrut kenti, özellikle güney kısmı ağır hasar görmüştür ve ülke ekonomisi büyük ölçüde çökme noktasına gelmiştir.


Özcan Bozoğlu – 07.08.2020

Tags:


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑