Ekonomi

Published on Nisan 9th, 2024

0

Çarşı pazarda bayram sevinci kalmadı

Bayram alışveriş için çarşı pazara çıkanlar üzerlerindeki etiketlerden dolayı ürünlerin yanına yaklaşmaya çekinirken, müşteri bulumayan esnaflar ise, “Eskiden insanlar bayramlarda mutlu oluyordu, şimdi o mutluluk yok” diyerek dert yandı.

Ramazan Bayramı öncesi alışveriş yapmak için çarşı pazara çıkan yurttaşlar, üzerlerindeki etiketlerde yer alan fiyatlar nedeniyle ellerini ürünlere uzatmakta zorlandı. Kendilerinden öte bayramda çocukları kıyafet, ayakkabı bakan aileler, çocuklarını sevindirmekte zorlandı. Öyle ki bayramın vazgeçilmezi olan tezgahlardaki şeker fiyatları da cep yakıyor. Geçen sene 50 TL dolayında olan bayram şekerinin kilosu bu yıl 100 ile 200 TL arasında değişiyor.
Dikkat çeken diğer nokta ise kırmızı et fiyatları oldu. Kilosu 500 TL olan ete yaklaşılmıyor.

Amed’de mikrofon uzattığımız yurttaşlar ve esnaf, ekonomik krizden dert yanıp, yaşananlardan iktidarı sorumlu tuttu.

KALİTELİSİ MİSAFİRE, UCUZU KENDİLERİNE

Aldığı 2 bin 800 TL engelli maaşı ile ayakta kalmaya çalıştığını dile getiren Hasan Sabuhtekin, karşılaştığı fiyat etiketlerden “Geçtiğimiz bayramda şeker 50 TL iken şuan ise 150 TL olmuş. Her şey 2-3 kat artmış. Şeker o kadar pahalı olmuş ki almakta zorlandığımız için misafirlere kaliteli olandan alıyoruz, aileye ise ucuz kalitesiz olanından alıyoruz Çocuk kıyafetleri de aynı şekilde. Çocuğumuza bayramda elbise alalım diyoruz, alamıyoruz. Geçen sene çocuklara aldığımız bir parça 20 TL iken, şuan 60 TL’den aşağı değil” sözleriyle şikâyet etti.

‘HER ŞEY İKİ KAT ARTMIŞ’

Eşiyle birlikte toplamda aldıkları 7 bin TL yaşlılık maaşı ile geçinmeye çalıştıklarını anlatan Benduh Tülay de, “Geçen sene aldığımız maaş az da olsa yine geçim sağlayabiliyorduk ama bu sene her şey iki kat artmış. Nasıl geçim sağlayalım? Yani anlayacağınız bu sene her şey berbat. Geçen sene 50 TL’ye aldığımız bir parça, bugün 200 TL’den aşağı değil. Erdoğan ekonomiyi berbat etti. Hakkımızda hayırlısı neyse o olsun” diye dert yandı.

‘BU İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLSÜN MÜ?’

Yine pahalılıktan şikâyet eden Musa Özkan, tepkisini şöyle dile getirdi: “İnsan ailesine yemek götüremiyor. Bayram geliyor, kimi evine kimi ailesine para götüremiyor. Memur bile olsa kirasını ödeyemiyor. Bu insanlar açlıktan ölsün mü? Ben alamıyorum, maaşımı aldığım zaman ancak faturalarımı ve kiramı zar zor ödeyebiliyorum. İndirim olsa iyi olur, insanlar biraz alışveriş yapabilir. Zam zam zam, nereye kadar?”

Aldığı emekli maaşı ile geçimini sağlayan Bubi Şen ise, durumlarını “Eşim ve çocuklarımla o maaşla açlıktan öleceğiz yani. Geçen sene tavuk etinin kilosu 20 ile 30 TL arasıyken, bu sene ise 150 TL olmuş. Kırmızı et 500 TL, onu zaten kimse alamıyorlar. İnsanlar fakir ve mağdur halde” diyerek özetledi.

Ekonominin günden güne kötüye gitmesinden dolayı artık çarşı pazara çıkamamalarından yakınan Sedat Sürmeli de, perişan halde olduklarını ifade etti.

‘ANNELER ÇOCUKLARINA KIYAFET ALAMIYOR’

Tek başına yaşamasına rağmen yine de bayram alışverişi yapmakta zorlandığını söyleyen Avniye Dindar, “Bazı yerlerde fiyatlar daha uygun olmasına rağmen anneler geliyor kıyafetlere bakıyor, çocuklarına yine de kıyafet alamıyorlar. İnsanlar resmen aç kalıyor, durum git gide kötüleşiyor. Eskiden daha iyiydi, şimdi asgari ücretle çalışan bir insan üç beş kişilik bir aileye bakamıyor, çok zor” ifadelerini kullandı.

Cemal Kaya ise, insanların bayramda çocuklarını giydirmek için ikinci el elbisesini satmak zorunda kaldığına ifade etti.

ESNAFTA DERTLİ

Yurttaşlar bir şey satın alamamaktan yakınırken, esnaflar da satış yapamamaktan dertli.

Sûr’da esnaflık yapan Ali Haydar Çavlı ise, “Ticaret yapıyorum, fiyatlar günden güne artıyor. Yurttaşlar kazançtan geri kalmış durumda. Senedi var, çeki var, esnaf satış yapamıyor. Bayram geldi ama çocuklara elbise alınmıyor. Etiket kalkmış, serbest ekonomi pazarına dönmüş. Emekliler de az maaş aldığı için evine ekmek götüremiyor” ifadelerini kullandı.

Pahalılıktan kaynaklı insanların alışveriş yapamadığı için dükkânların boş kaldığını belirten esnaf Hasan Erzi de, “İnsanlar dükkâna girdiği zaman kendilerini ezik ve yardıma muhtaç hissediyor. Maalesef sorun çok büyük. Eksiden durum bu kadar kötü değildi. Şimdi para pul olmuş, kağıt parçasına dönüşmüş. Eskiden insanlar bayramlarda mutlu oluyordu, şimdi o mutluluk yok. Halk perişan halde ama inanıyorum ki bugünleri atlatacağız” diye yakındı. (MA)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑