İsviçre

Published on Temmuz 9th, 2023

0

Êzidî soykırımının tanınması için İsviçre’ye 80 bin imza

Ayrıca, 15 Milletvekilin imzasını taşıyan önergede, BM Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun raporuna dikkat çekilerek, BM İnsan Hakları Konseyi’nin üye devletlere soykırımın tanınması çağrısına yer verildi.

İŞİD’in Ağustos 2014’te Şengal’e saldırıları sırasında Êzidîlere yaptığı katliamın İsviçre hükümeti tarafından soykırım olarak tanınması talebiyle geçtiğimiz Mayıs ayında başlatılan imza kampanyası çerçevesinde 80 bin 927 imza toplandı.

MA’dakş habere göre, toplanan imzalar, aralarında İsviçre Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Roger Nordman, Yeşiller Ulusal Parlamento Milletvekili Natalie Imboden ve DAİŞ’in vahşetlerine tanıklık edenlerinden bulunduğu 50 kişilik bir grup tarafından, Bern Federal Parlamento önünde yapılan açıklamanın ardından İsviçre Federal Konsey Şansölyesine sunuldu.

Grup adına yapılan açıklamada, Êzidîlere dönük yapılanların soykırım olarak tanınması çağrısında, bunun bir sorumluluk olduğuna dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler’in (BM), DAİŞ tarafından Êzidîlere yapılanların soykırım kapsamında olduğuna dikkat çeken raporlarının hatırlatıldığı açıklamada, soykırım olarak tanınmasının yeni katliamların önüne geçmede etkili olacağına vurgu yapıldı.

Öte yandan Ulusal Parlamento Milletvekilleri Fabian Molina, Mustafa Atıcı, Brigitte Crottaz, Laurence Fehlmann Rielle, Friedli Claudia, Barbara Gysi, Martin Landolt, Angelina Moser Tiana, Martina Munz, Jon Pult, Ursula Schneider Schüttel, Priska Seiller Graf, Lilian Studer, Nicolas Walder, Celine Widmer, 15 Haziran’da Ulusal Parlamentoya sunduğu önergeyle, İŞİD’in Êzidîlere dönük işlediği suçların soykırım olarak tanıma çağrısı yapmıştı.

15 Milletvekilin imzasını taşıyan önergede, BM Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun raporuna dikkat çekilerek, BM İnsan Hakları Konseyi’nin üye devletlere soykırımın tanınması çağrısına yer verildi.

Önergede şunlar belirtildi:

“İsviçre bu soykırımı tanıyarak bir nebze de olsa mağdurlar için adaleti sağlamış olmakla kalmayacak, aynı zamanda uluslararası hukukun ruhuna uygun olarak bu suçları işleyenlerin cezai kovuşturmasına ve cezasızlıkla mücadele konusunda aktif taahhütte bulunmuş olacaktır. Yine Êzidîlere yönelik soykırımın tanınması, böyle bir suçun bir daha asla işlenmemesini sağlamaya da yardımcı olacaktır.” 

Ne olmuştu?

IŞİD’in 2014’ün haziran ayında Musul kentine saldırarak işgal ettikten sonra 3 Ağustos’ta Şengal’i hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı.

Êzidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik saldırıda yüzlerce Êzidi Kürt toplu halde öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişiyi ise kaçırdı.

13 Ekim 2015’te Şengal, IŞİD’den geri alındı.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Êzidi Soykırımı Günü” olarak ilan etmişti.

Sayılar

En az 5000 kişi katledildi.

Sadece ilk iki günde 1293 kişi katledildi.

1500 Êzidi kadın cinsel saldırıya maruz kaldı.

6500 Êzidi kadın ve çocuk kaçırıldı.

400 bin kişi göç etti.

2882 Êzidi hâlâ kayıp.

Şu ana kadar 1207 kadın, 339 erkek ve 2008 çocuk kurtarıldı.

325 bin 197 Êzidi hâlâ kamplarda yaşıyor

100 bin Êzidi dünyanın değişik ülkelerine göç etti.

(Bianet)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑