Türkiye

Published on Ekim 25th, 2022

0

Gazetecilerin evine polis baskını: Gözaltı sayısı 11’e yükseldi

Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Urfa, Manisa ve Mardin’deki ev baskınlarında JİNNEWS ve MA çalışanı 11 gazeteci gözaltına alındı. Dosyada kısıtlama ve avukat görüş yasağı var.

Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Urfa, Manisa ve Mardin’de gazetecilerin evlerine ve ofislerine polis baskın düzenledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında yapıldığı öğrenilen baskınlarda şimdiye kadar 10 gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciler baskın sırasında darp edildi.

bianet muhabiri Mir Ali Koçer’in Diyarbakır’dan aktardığına göre gözaltına alınan gazetciler karayoluyla Ankara’ya götürülecekler.

Ayrıca Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği doyaya kısıtlama kararı getirdi ve gözaltındaki gazetecilerin avukatlarıyla görüşüne yasak koydu. Karara, “suçun vasıf ve mahiyetini” gerekçe gösterdi.

Gözaltına alınan isimler şöyle:

MA’ndan; Diren Yurtsever, Selman Güzelyüz, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Berivan Altan, Zemo Ağgöz, Ceylan Şahinli ve Deniz Nazlım, JINNEWS’ten; Habibe Eren ve Öznur Değer ile daha önce MA’da stajer muhabirlik yapan Mehmet Günhan.

Gözaltına alınanlardan Zemo Ağgöz’ün 45 günlük bir bebeği var. Ağgöz’ün bebeği avukatların savcıyla görüşmesi üzerine emniyete getirildi. Ağgöz bebeğini 5 saat sonra emzirebildi.

Derya Ren farklı bir soruşturmada tutuklandı

Bu gazetecilere ek olarak sabah evi basılan bir başka gazeteci de JINNEWS’ten Derya Ren. Ren’in soruşturmalardan bağımsız bir şekilde hakkında tutuklama kararı olduğu, sabah saatlerinde evinden alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi.

Meslek örgütleri: Derhal serbest bırakın

Mezopotamya Ajansı’na ve gazetecilerin evlerine yapılan baskına gazetecilik rgütlerinden tepki geldi. DİSK Basın İş süreci takip ettiklerini belirterek “Gazetecilik suç değildir, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise “Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği krimlinalize edemeyeceksiniz” açıklaması yaptı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği de (DFG), yaptığı yazılı açıklamada gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. DGF sansür yasasının Meclis’ten geçiren iktidarın ilk hedefinin Özgür Basın olduğunu belirtti. Gazetecilere yönelik operasyonların ilk olmadığını hatırlatan DFG, 16 Haziran’da Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteciyi hatırlattı. Ve şu açıklamayı yaptı:

“Kürt basınına yönelik bu tür operasyonlar, gazetecileri susturma ve gerçekleri karartma operasyonlarıdır. Ne tür baskı yaparsalar yapsınlar, ne kadar sansür yasaları çıkarsalar çıkarsınlar, ne Özgür Basın ne de o bayrağın taşıyıcısı Kürt basını tehdit, baskı, gözaltı ve tutuklamalarla asla korkmaz, boyun eğmez, geri adım atmaz ve mücadelesinden vazgeçmez. Tüm gazetecileri ve meslek örgütlerini de Kürt gazetecilere yönelik bu operasyona karşı ses çıkartmaya basın ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağırıyoruz; gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır.”

Emniyet’ten itibarsızlaştırma çalışması

Emniyet Genel Müdürlüğü gözaltılarla ilgili bir açıklama yaptı ve Ankara’daki gazetecilerin gözaltına alınışlarının videosunu paylaştı.

Emniyetin paylaştığı videoda gazetecilerin başlarını eğdiği görüntüler ekrana yansıyor. Açıklamada da Emniyet gazetecilerin örgütsel faaliyet yürüttüğünü iddia ediyor.

Mezopotamya Ajansı’nın hedef gösterildiği açıklamada, gazetecilerin “halkı kin ve düşmanlığa sevk edici içerikte haber yaptıkları” iddiası da yer alıyor.

Açıklamada aynı zamanda el konulan kamera, fotoğraf makinası, not defterleri ve kitapların, “örgütsel kitap/doküman” olduğu iddia ediliyor.

Açıklamaya ve videoya buradan ulaşabilirsiniz.

(Bianet)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑