Savaş

Published on Ağustos 11th, 2023

0

Hiroşima ve Nagazaki anmaları Eylül ayı sonuna kadar sürecek

Hiroşima ve Nagazaki anmaları bu yıl daha farklı bir yoğunlaşmayla gerçekleştiriliyor. “Avrupa’da cereyan edecek bir nükleer savaş tehlikesi artık çok somut” gerçekliğiyle, Eylül ayı sonuna dek Almanya çapında yüzü aşkın anma-etkinlik gerçekleştirilmiş olacak. Avrupa çapında gerçekleştirilen tüm etkinliklerdeki raporlar yeniden yetkili mercilere aktarılacak.  


Ganime Gülmez (Almanya)

Önceki gün aktardığım anmalar-açıklamaların ardından, geçtiğimiz gün yapılan anmalardan: 

Uluslararası  Barış Kooperatifleri Ağı’ndan (bu ağ, üniversiteler çapında nükleer silahların günümüze dek etkilerini araştırmakla yükümlü bir kurum olmasına rağmen, kurumun hiç bir bilimsel araştırması-raporu dikkate alınmamaya devam ediyor) Annegret Krüger:  

Federal Hükümetin yeni F35 nükleer bombardıman uçakları satın alma planlarını biliyor ve buna karşı çıkıyoruz.  

Ayrıca, “Rheinmetall” silah grubu tarafından Aşağı Ren’de bir üretim tesisi inşa edilmesine ve işlevli hale getirilmesine de karşı çıkıyoruz. Gelecekte nükleer silahlar için atış sistemi görevi de gören F35’lerin parçaları da bu tesiste üretilecek. Bu üretim faaliyeti, Almanya’nın Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) kapsamında nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için çalışma yükümlülükleriyle çelişiyor. Barış Kooperatifleri Ağı olarak, Federal Hükümeti nükleer paylaşımı sona erdirmeye ve nükleer silahları yasaklama anlaşmasına katılmaya çağırıyoruz. Nükleer silah kullanma tehditlerinde bulunan ve kullanmaya hazırlanan herkes, aslında sadece masum insanları toplu bir katliamla tehdit ediyor. Nükleer silahlar ayrım gözetmeksizin yüz binlerce kişiyi öldürür.  

İnsani güvenliğimiz bu silahlara bağlı değil. Nükleer silahların yasaklanması anlaşması gibi daha iyi alternatifler olduğunu biliyoruz ve bunun tamamen uygulanmasını sağlamak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”  

Marburg-IPPNW Eski Yönetim Kurulu Üyesi Matthias Jochheim (Uluslararası Nükleer Savaşın Önlenmesi için Sosyal Sorumluluk Alanındaki Doktorlar):  

Hiroşima ve Nagazaki nükleer çağın başlangıcı oldu.  

O zamandan bugüne, insanlık kendi kendini yok etme araçlarına yakın olduğu bilgisiyle yaşıyor. Daha sonra nükleer silahlara sahip devletlerin sayısı arttıkça arttı. 

Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut askeri çatışma ve Batı’dan ve özellikle ABD’den yapılan silah sevkiyatları, Avrupa’da bir nükleer savaş tehlikesini çok somut hale getirdi. 

Avrupa’daki nükleer savaş tehlikesi hiç bu denli somut olmamıştı. 

Acilen harekete geçme zamanı! 

Bu yılın başlarında, Atom Bilimcilerin yayınladıkları rapora göre, küresel güvenliğe yönelik tehdidin ifadesi olan “kıyamet saati” ibreleri: “Kıyamet gecesine 90 saniye kaldı” ölçümleriyle ifade edilirken, şimdi “12 saniyeyle” ifade edilmeye başlanıldı. Küresel bir felaket her zamankinden çok daha yakın. Bu saat, alabileceğimiz önlemlerle geriye çark ettirilebilir. Ancak geç kalırsak, ibreleri geriye döndürme şansımız da kalmayacak. 

Ve niyet olarak değil, bilimsel olarak: Acilen harekete geçme zamanı! Uluslararası düzeyde tüm organizasyonlar, kurumlar, örgütlülükler harekete geçemezse, geç kalmış olacağız. Küresel güvenliğe yönelik tehdidin ölçüm birimi olarak detaylandırılan bu saniyeler, henüz ileri ve geri hareket ettirilebilir durumda. Ve bu ibreler özellikle 2023’te daha yüksek bir sesle tıklamaya devam edecek.


“Silah sistemlerinde yapay zekânın geliştirilmesi, ‘kazara’ bir nükleer savaş riskini artırıyor. Kurbanlar bizi nükleer silahların olmadığı bir dünya için ayağa kalkmaya çağırıyor.”

(Dortmund, Erlangen, Weiden, Nürnberg, Bad Hersfeld, Berlin, Bremen, Frankfurt, Hamburg, Kiel, Nettetal, Offenbach, Stuttgart kentlerinde anmalar yapıldı. Anma etkinlikleri 9 Ağustos’a dek devam edecek. 9 Ağustos’ta Nagazaki anması ile ve ay sonuna dek çeşitli etkinlikler  aracılığıyla atom silahlarına ilişkin raporlar kamuoyuna duyurulacak. Her yıl olduğu gibi 1 Eylül’de de merkezi eylemler yapılacak. KP’lerden İklim Hareketleri’ne, sendikalardan çeşitli örgütlüklere, barınma-eğitim-sağlık odaklı STK’lara dek; yıl sonuna kadar takvimler belirlendi. Yıl sonuna dek: Savaşa -sömürüye-ırkçılığa-faşizme ve yeryüzünün pervasızca tarumar edilmesine karşı yüzlerce eylem gerçekleşmiş olacak. Bu eylemlerin bir kısmı uluslararası-tüm Avrupa çapında, talan edilen ülkelerle dayanışma içerisinde gerçekleştirilecek.

Fotolar: IPPNW Doktorları, Alman-Japon Derneği, Uluslararası Barış Kooperatifi ve ICAN-Dortmund Anması.


6 ve 9 Ağustos 1945 – Japonya:  

Hiroşima ve Nagazaki şehirleri bugüne kadar atılan ilk ve tek atom bombasının hedefi oldu. Yaklaşık 92.000 kişi hemen öldü. O yılın sonuna dek ise 130.000 kişi, dolaylı olarak aldığı hasarlar nedeniyle hayatını kaybetti. Ve bugüne dek birçok insan hâlâ bu bombanın yarattığı etkilerden muzdarip.  

Viyana’da gerçekleşmekte olan, “31 Temmuz-11 Ağustos Atom Silahları Konferansı” sürecine de katılım sağlayan kurumlar, şu çağrılarını yinelediler: 

“Kurbanlar bizi nükleer silahların olmadığı bir dünya için ayağa kalkmaya çağırıyor. Ya bu silahları yok ederiz ya da biz yok oluruz. Başka bir alternatif yok.” 

Dortmund’ta gerçekleşen yıllık anma etkinliğinde, IPPNW Doktorları (Uluslararası Nükleer Savaşın Önlenmesi için Sosyal Sorumluluk Alanındaki Doktorlar), Alman-Japon Derneği, Uluslararası Barış Kooperatifi ve ICAN (Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Uluslararası Kampanya); uluslararası kamuoyuna yönelik yaptıkları basın açıklamasında geniş raporlar sundular ve şunları belirttiler:  

“Nükleer silahlar sonsuz bir ızdırap yaratır. Bu silahların etkisi karşısında, gerçekten  etkili olabilecek bir yardım faaliyeti mümkün değildir.  

Ukrayna’daki savaş öncesi de var olan bu tehlike, savaşın nükleer savaş boyutuna tırmanma tehlikesi, şimdi bizi, öncesinden çok daha farklı boyutlarda tehdit etmekte.  

Nükleer silahların taktiksel olarak kullanımına ilişkin olası senaryolar, askeri olarak sürekli oynanan senaryolardır. Böyle bir nükleer sarmalın devreye sokulması yakındır. Nihayetinde, nükleer tehdit her zamankinden çok daha büyük. 

Almanya’da ve ayrıca dünya çapında, öncesinden daha boyutlu bir nükleer silahlanmaya gidiliyor. Resmi açıklamalara göre, sadece Almanya’da 13.000’den fazla nükleer silah var. Ve bu silahların yaklaşık 1.800’ü sürekli kullanıma hazır durumda.  

Sadece bu silahlar, dünyadaki tüm büyük şehirleri defalarca yok etmeye yeter. 

Dünya tarihindeki en önemli silahsızlanma anlaşmalarının neredeyse tamamı feshedildi. Tüm bu önemli silahsızlanma anlaşmalarının feshi, bir güvensizlik ortamı yarattı.  

Tam da böylesi bir süreçte, uyarı sürelerinin giderek kısaldığı silah sistemlerinde yapay zekânın geliştirilmesi, ‘kazara’ tetiklenebilecek bir nükleer savaş riskini arttırdı. 

Nükleer silahlar günümüzde kullanılmıyor olsa bile, hayatın başka alanlarında acilen ihtiyaç duyulan sosyal ve mali kaynakları bağlamaya devam etmekte. Bu silahlara yapılan yatırımlar hayatın başka alanlarına aktarılmak zorunda. 

Nükleer silahlar bizi ortadan kaldırmadan önce, biz nükleer silahları ortadan kaldırmalıyız.” 

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑