Güncel

Published on Kasım 11th, 2022

0

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davasında savcı siyasi yasak istedi, dava ertelendi

Ekrem İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava görüldü. Duruşmada savcı en üst sınırdan ceza ve siyasi yasak istedi. Dava 14 Aralık’a ertelendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Duruşmada savcı en üst sınırdan 4 yıl 1 ay ceza ve siyasi yasak istedi. Dava 14 Aralık’a ertelendi. Duruşma sırasında reddi hakim talebini reddeden mahkeme heyeti, kararda ise talebin ilgili merciye gönderilmesine hükmetti.

BASIN AÇIKLAMASI YASAĞI

Duruşmaya katılmak isteyen CHP’li vekiller ve çok sayıda partili Kartal Adliyesi’ne geldi. Kartal Kaymakamlığı, dava nedeniyle Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki alanlarda toplanma ve basın açıklaması yasağı ilan etti. Yasağa gerekçe olarak “toplanmaların genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturduğu” iddiası öne sürüldü. Adliye çevresinde de çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

SALON ÖNÜNE BARİKAT, GAZETECİLERE ENGELLEME

Duruşma salonunun önü de bariyerler ve çevik kuvvet polisleriyle çevrelendi. Çok sayıda gazeteci salona giremedi. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

Duruşma saat 11.30’da başladı.

FOX TV MUHABİRİ İNCE: SOYLU’NUN SÖZLERİNİ ALINTILAYARAK SORDUM

Duruşmada ilk olarak FOX TV muhabiri Gülşah İnce tanık olarak dinlendi. İnce, şunları söyledi:

“Olay tarihinde Ekrem İmamoğlu’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkında sarfettiği sözleri tırnak içinde alıntılayarak sordum. O da bunun karşılığında söylemiş olduğu sözler kamera kayıtlarında vardır, benim dışında o sırada orada başka medyadan arkadaşlar da vardı. Her şey kameralar önünde oldu. Ekrem İmamoğlu’nu ilgilendiren ve cevap hakkı düşündüğümüz için kendisi hakkındaki söylenen sözü alıntılayarak kendisine sorduk. Daha sonra bunu Süleyman Soylu’ya yanıt olarak haberleştirerek yayınladık.”

HAKİM: MUHATABI TARTIŞMASIZDIR

Söz alan Avukat Gökhan Günaydın, “Ekrem İmamoğlu sözlerinin başında ‘Lafa bakarım, laf mı diye söyleyene bakarım adam mı’ diye sözlerine başlamıştır. Bu sözleri kime karşı söylediği anlaşılmış mıdır” dedi.

Hakim ise “Bu sözlerin söylediği tartışmasızdır. Muhatabı belli, tartışmasızdır” diye konuştu. Bunun üzerine Günaydın, “O zaman kayıt altına alalım” dedi.

Hakim ise “Ben böyle düşünüyorum ama hakimler kararlarıyla konuşur” diye yanıt verdi.

İNCE: YSK ÜYELERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRME YAPILMADI

Avukat Kemal Polat ise “Demeç almaya gelirken YSK üyelerine yönelik diğer muhabirler arasında neden bu sözü attı, kendi aralarında bir konuşma oldu mu ya da YSK üyelerine yönelik bir atıf oldu mu” diye sordu.

Gülşah İnce, “YSK’ya yönelik eleştiriyi hiç düşünmedim. İstanbul seçimleri 6 Mayıs tarihinde iptal edildi. İkinci seçimde haziranda soruyu sorduğumuz tarih kasım ayıydı. YSK’ya eleştiri yapılsaydı o tarihe kadar yapılırdı, ben ve gazeteci arkadaşlarım YSK üyelerine yönelik herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır” diye cevap verdi.

HAKİM: SOYLU’YA SÖYLENMEDİĞİNİ DÜŞÜNEN VARSA GELSİN

Avukat Gökhan Günaydın, “‘Lafa bakarım laf mı diye söyleyene bakarım adam mı’ sözlerinin kime yönelik söylendiği sanığa sorulsun” dediği sırada mahkeme başkanı “bu sözlerinin muhatabının Süleyman Soylu olduğu sözlerinin tutanağa geçirilmesini” istedi.

Hakim, “Bu cümlenin Süleyman Soylu’ya söylenmediğini düşünen varsa dünyada gelsin. Biraz da gülelim. Herhangi bir çözümleme yapmaya gerek yok. Bu sözü kime söylediği belli. Süleyman Soylu’ya söylemiştir. Ben de o şekilde düşünüyorum” dedi.

İMAMOĞLU’NUN AVUKATLARININ TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Diğer tanıklar Necati Özkan ve Murat Ongun’un dinlenmesi istedi. Hakim, karara etkisi olmayacağını iddia ederek reddetti.

Avukat Kemal Polat, uzmanlardan alınan mütalaayı sundu ve değerlendirilmesini istedi. Polat, mütalaa imzacılarından Doç. Dr. Murat Önok’un uzman tanık olarak dinlenmesini talep etti.

REDDİ HAKİM TARTIŞMASI

Hakim, savcıya esas hakkındaki mütalaasını sorduğunda avukat Kemal Polat “Bana söz vermeden esas hakkında mütalaa almaya çalışıyorsunuz. Reddi hakim talebinde bulunuyoruz” dedi. Hakim, Polat’ın reddi hakim talebini reddetti.

Avukat Polat sundukları mütalaanın değerlendirilmesine ve diğer taleplerinin reddedilmesine itiraz etti.

Hakim “Mütalaalar davayı uzatmaya yönelik” deyince Av. Polat, savunma hakkının kısıtlandığını söyledi. Bunun üzerine hakim, “Savunma kısıtlanırsa ne güzel işte sizin için bozma nedeni olur. Bu mütalaa, şu mütalaa…” dedi. Avukat Polat hakimin söylediklerinin tutanağa geçirilmesini istedi.

Savcının Murat Önok’un uzman tanık olarak dinlenmesi yönünde talebi olmadı. Hakim de Önok’un uzman tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti.

Avukat Kemal Polat “İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına alamazsınız, usulü işlem yapamazsınız. Reddi hakim süreci devam etmektedir. Bu nedenle duruşmanın bu süreç sonlanana kadar devam ettirilmesi mümkün olmadığında duruşmanın ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

SAVCI EN ÜST SINIRDAN CEZA İSTEDİ

Savcının mütalaasında, İmamoğlu’nun hakaret suçundan en üst sınırdan cezalandırılmasını ve siyasi yasak getirilmesini istedi.

DAVA ERTELENDİ

Dava, 14 Aralık’a ertelendi. Duruşmanın saati 11.30 olarak belirlendi.

Duruşma sırasında reddi hakim talebini reddeden mahkeme heyeti, kararda ise talebin ilgili merciye gönderilmesine hükmetti.

DURUŞMA SONRASI TEPKİLER

İmamoğlu, duruşma sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi. Davanın bir adalet davası olduğunu söyleyen İmamoğlu, şunları kaydetti: “Bu bir adalet davasıdır ve biz bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu süreçte destek mesajı paylaşan siyasi partilerimizin liderlerine ve yöneticilerine, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, sanatçılara, gazetecilere, aydınlara ve tüm yurttaşlarımıza teşekkürler.”

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, duruşma sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na istenen hapis ve siyasi yasak cezası kabul edilemez. Yargının siyasal sopa olarak kullanılmasına hayır. Hak,hukuk, adalet mücadelesinde gadre uğrayanların yanındayız” dedi. 

Davanın ardından halktv.com.tr’den Hazal Ocak’a konuşan avukat Gökhan Günaydın da şunları söyledi:

“Burada emir almış, yönlendirilmiş bir heyetin faaliyetine tanık olduk. Bu sözlerin Süleyman Soylu tarafından Ekrem İmamoğlu’na söylendiği konusunda bir tereddüt olmadığını söyledi. Ağzından kaçırdı. Zorlamamız üzerine zorla tutanağa geçirmek zorunda kaldı. Böylece Ekrem İmamoğlu ile Süleyman Soylu arasında bir dava olduğu konusunda tereddüt kalmamış oldu. Buna rağmen 2 tanık dinlenmesi talebimizi reddetti. Reddi hakim talebimize yönelik herhangi bir işlem yapmadan, incelenmesine yönelik karar verilmesi gerekirken, esas hakkındaki mütalaayı okuttu. Arkasından da karar sırasında reddi hakim talebinin ilgili merciye gönderilmesine yönelik karar verdi. Aralık ayında hem reddi hakim talebinin incelenmesine yönelik sonucu göreceğiz hem de esas hakkında mütalaa sonrasında kararı göreceğiz.”

NE OLMUŞTU?

2019’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı bir konuşmada, isim vermeden kendisine yönelik “Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” sözlerine İmamoğlu, “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” yanıtını vermişti. YSK’nin o dönemki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görevdeki kurul üyeleri adına, “Seçimi iptal edenler ahmaktır” ifadesi nedeniyle savcılığa başvurmuştu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da bu başvuru üzerine YSK üyelerine hakaret iddiasıyla dava açmıştı.

İddianamede, Ekrem İmamoğlu’nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” suçunu işlediği belirtilerek, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. (Evrensel)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑