Halklar ve İnançlar

Published on Ekim 14th, 2022

0

Köln’de hoparlörden ilk ezan okundu


Almanya’nın Köln kentinde bugün ilk kez hoparlörlerden ezan okundu. Köln Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl pilot proje olarak Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Ehrefeld semtindeki camide müezzinin hoparlörden ezan okuyabileceğinde dair verdiği karar çerçevesinde, genç müezzin basın ve cemaatin yoğun ilgisi altında saat 13.24’te cami avlusunda ezanı okumaya başladı. Özellikle Alman basını ilk ezana büyük ilgi gösterdi. Caminin iki minaresinden en fazla 60 desibelle verilebilen ezan ancak camiye çok yakın alanlarda duyulabildi. Cuma namazı olması nedeniyle 1200 kişilik cami salonu doldu.

Medyanın yoğun ilgisi nedeniyle dışarıda okunan ezan, bundan sonra her cuma namaz saatinde caminin içinde okunacak ve ezan minarelerden de duyulabilecek. Ezan bittiğinde bazı gençler tekbir getirdi. Bazı ailerin çocuklarıyla birlikte törene katılması dikkat çekti. Yine Türkiye dışından ülkelerden de Müslümanların camiye geldikleri görüldü.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker geçen yıl ekim ayında DİTİB’e bağlı merkez camisinde saat 12.00-15.00 arsında ezan okunabileceğini duyurmuştu. İki yıllık pilot proje kapsamında ezan okunacak. İki yılın ardından, hoparlörlerden ezan okuma bir daha değerlendirlecek ve devam edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Foto: Yeni Hayat

İRANLI KADINLARLA DAYANIŞMA EYLEMİ

Ezan okunduğu sırada, caminin karşısında Venloer Caddesi üzerinde toplanan bir grup İranlı kadın protesto göstersinde bulundu. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı eylemde, İran polisi tarafından katledilen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin de resmimleri taşındı. Konuşmalarda şeriata tepki çekilerek İranlı kadınlarla dayanışma çağrısı yapıldı. Eyleme katılan bazı kadınlar üstlerini çıkararak tepki gösterdi. Polisin yoğun güvenlik aldığı eylem sırasında aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) bölge yöneticileri de boy gösterdi. AfD, İslam’ın Almanya’da ait olmadığını savunuyor.

ELEŞTRİLER VE TEPKİLER DE VAR

Köln Belediyesi’nin özellikle Almanya’da eleştirilerin hedefinde olan AKP hükümetinin kontrolünde olan Diyanet İşleri Başkanlığına başlı bir camide ezan izni verilmesi eleştirilere konu olmuştu. Karşı çıkanların en önemli gerekçesi DİTİB’in Türkiye’nin uzun kolu olması. DİTİB gerçekten de doğrudan Diyanete bağlı bir kurum olma özelliği taşıyor.

Köln’ün Ehrenfeld’de bulunan DİTİB’e bağlı Merkez Camii, Almanya’da ezan hoparlörden okunduğu ilk cami değil. 1984 yılından itibaren olmak üzere yaklaşık 30 camide ezan okunuyor.

Almanya’da ezan okunması konusunda her şehirde geçerli olan tek bir kural yok. Köln’de sadece Cuma günleri 12 ile 15 saatleri arasında sadece 5 dakikalığına izin verilecek, ancak Düren kentinde günde 3 kere ezan okunabiliyor. Raunheim’da ise Ramazan aylarında her gün, diğer aylarda sadece Cuma günleri 4 dakika okunabiliyor. Ses sınırlaması da şehirlere göre farklılık gösteriyor.

Almanya’da beş milyondan fazla Müslüman yaşıyor, bu da nüfusun yaklaşık yüzde 6’sına tekabül ediyor. Köln kentinde ise 100 binden fazla Müslüman’ın yaşadığı belirtiliyor.

MÜSLÜMANLARIN SORUNU EZANDAN İBARET EDEĞİL

Alman Anayasası’ndaki inançlar özgürlüğü ve eşitliği kapsamında ezanın okunması, özellikle Müslüman inancından olan insanların Almanya’nın parçası olduklarını görmeleri açısından bir mesaj olabilir. Zira dini ve milli temelde faaliyet yürüten dernek ve cemaatlerin çoğu Müslümanların yıllardır Almanya’da “ikinci sınıf muamele” gördüklerini propaganda ederek etkilerini diri tutmaya çalışıyorlar. Ancak ezanın camilerde okunmasının Müslüman inancından göçmen emekçilerin sorunlarını çözmeyeceği zaman içinde görülecek. Zira, ayrımcılık, sosyal sorunlar, ırkçılık buna rağmen devam edecek.

(Yücel Özdemir – Yeni Hayat)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑