Faşizm

Published on Kasım 11th, 2023

0

Soykırımların yaşanmaması için birlik olunmalı

9 Kasım 1938 kanlı gecenin 85.yılı nedeniyle Almanya’nın onlarca yerinde demokratik, ilerici kurum ve sendikalar tarafında anma etkinlikleri gerçekleştirildi.


Ali ÇARMAN (Stuttgart) – Evrensel

85 yıl önce, 9-13 Kasım 1938 ve devam eden günlerde naziler tarafında Almanya’nın hemen her yerinde Yahudilere, işyerleri, evleri ve sinagoglarına karşı; yakma, yıkma, talan, yağma ve sürgün etmek olan pogrom başlatıldı.

Saldırının boyutu o kadar büyüktü ki, sinagog, işyeri ve evlerin yıkımından sonra sokakları kırık camlar kapladı. Bunun için de pogrom hareketine ‘Kırık Camlar Gecesi-Kristal gece’ adı verildi.

Naziler bu emellerini gerçekleştirmek için uygun koşullar arıyordu. Tıpkı Reichtag yangını sonrası ülkede başlatılan komünist avı gibi.

Bu kez saldırılarına bahaneyi Paris’te buldular. Alman büyük elçiliği görevlisi Ernst vom Rath’in 17 yaşındaki bir Yahudi genç tarafından vurulmasını bahane ettiler. Aslında pogrom gecesi saldırılarının başlaması için naziler tetikte bekliyorlardı.

Almanya başta olmak üzere Avusturya, Çekoslovakya da yüzlerce sinagog, ev ve işyeri bir merkezden düğmeye basılmışçasına ateşe verildi. Naziler, Yahudilere ait 7 bin 500 işyerinin vitrinlerini paramparça ederek yağmaladı. 1400 Sinagog ateşe verildi. Aynı şekilde Yahudi mezarlıkları dahi saldırılardan nasibini aldı.

9-13 Kasım olayları olarak anılan nazi saldırılarında resmi rakamlara göre 91 ölüm olduğu açıklandı. Daha sonraları yapılan araştırmalar bu rakamın gerçeği yansıtmadığı öldürülenlerin daha çok (400) olduğu ortaya çıkarıldı. Dönemin polis kayıtlarında çok sayıda tecavüz ve intihar vakası olduğu tesbit edildi.

30 binden fazla Yahudi tutuklanarak havyan vagonlarına yüklenip toplama kamplarında (Buchenwald, Dachau ve Sachsenhausen) ölüme gönderildi.

Naziler demogojilerini inanılmaz ve kabul edilmez boyutlara vardırmaktan çekinmediler. Olayların, soykırımın kendiliğinden başladığını bunun içinde Yahudi cemaatine bir milyar Reichsmark para cezası dahi verildi. Sonraki günlerde; aşağılama, düşmanlaştırma ve zulüm bütün çirkinliğiyle devam etti. Yaşananlar insanlığın belleğinde çok derin ve asla silinmez izler bıraktı.

yürüyüş, pankart, flama
Fotoğraf: Evrensele

FAŞİZME, SAVAŞA VE UNUTMAYA KARŞI

Bu yıl, 9 Kasım 1938 kanlı gecenin 85.yılı nedeniyle Almanya’nın onlarca yerinde demokratik, ilerici kurum ve sendikalar tarafında anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Stuttgart anmasının çağrısını: Alman Sendikalar Birliği (DGB), Kamu Emekçileri Sendikası (ver.di), Barış insiyatifleri, gençlik örgütleri, Antifa, DKP ve DİDF’in bulunduğu otuza yakın örgüt yaptı.

ad Cannstatt meydanında akşam saat 18’de Özgür Koronun direniş şarkılarıyla başlayan mitingin ana konuşmacısı ver.di sendikası Stuttgart başkanı Sidar Çarman oldu. Konuşması ilgiyle dinlenilip alkışlarla desteklenen Sidar Çarman şu konuşmayı yaptı:

“Hitler’in 1933’te iktidarı ele geçirmesi bir tesadüf değildi sevgili meslektaşlarım; siyasetteki en gerici unsurların, Reichswehr’in ve en önemlisi de finans kapitalin ve büyük şirketlerin ısrarıyla gerçekleştirildi.

Günümüzde, zengin ve yoksul arasındaki uçurum giderek açılıyor. Enflasyonun, savaşın, yüksek gıda ve enerji fiyatlarının sonuçlarını hâlâ tüm şiddetiyle hissediyoruz. Ücret ve maaşlar üzerindeki baskı hız kesmeden artmaya devam ediyor. Sosyal konularla ilgili her şey, eğitim hakkı, çalışma, barınma, onurlu yaşlanma… giderek kapitalist sömürü mantığına tabi kılınıyor. Sosyal sorunlar kültürelleştiriliyor, etnikleştiriliyor ve hatta biyolojik olarak meşrulaştırılıyor, eşitlik ve adalet kavramları alt üst ediliyor. Ve aynı zamanda Alman hükümeti silahlanmaya milyarlar aktarıyor ve Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık silah sevkiyatıyla Alman silah endüstrisinin tarihi bir rekor kırmasına bir kez daha yardımcı oluyor.

Bu çok çirkin bir durum; çünkü militarizm çözülemeyen sosyal, ekonomik ve ekolojik krizleri daha da derinleştiriyor.

Bugün burada, Avrupa’da ve Orta Doğu’da, savaş ve yerinden edilme dönemlerinde faşizmin kurbanlarını anıyoruz. Tüm dünyadaki insanlar için barış diliyorum. Ukrayna’daki insanlar için, Rusya’da savaşı sona erdirmek için ayaklanan insanlar için barış diliyorum. Orta Doğu’da barış diliyorum. İsrail halkı ve Gazze halkı için”

Polisin olağanüstü önlem aldığı mitingde gençlik örgütleri temsilcileri de birer konuşma yaptı. Irkçı parti AfD’nin sistemden kaynaklı sorunları suistimal ettiğini ve hukümetin silahlanmaya ayırdığı milyarlara dikkat çeken gençlerin son sözleri Buchenwald toplama kampı kurtuluş yemininden bir bölüm oldu: “Nazizmin kökleriyle yok edilmesi parolamız, yeni bir barış ve özgürlük dünyasının inşası hedefimizdir”

Miting alanında, Hitler döneminde katledilen Stuttgart’lı Komünist gazeteci Fritz Rau’nın adının yaşatılması için bir imza kampanyası ve çalışmalar başlatıldığı duyuruldu.

UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ

Miting alanındaki programın sona ermesinin ardında yüzlerce kişi büyük bir sessizlik içinde yakında bulunan Sinagog anıtlığına doğru yürüyüşe geçti. Yakılan sinagog alanındaki anıta kırmızı güller bırakılıp saygı duruşu yapıldı.

9 Kasım 1938 de başlatılan Holokost’tan çıkarılacak derslerden biri, bir daha asla ırkçılık, bir daha asla ayrımcılık, bir daha asla antisemitizm… Ve aynı zamanda bir daha asla insanlara dinleri, kökenleri nedeniyle bu tür acılar çektirmemektir.

Yazımızı, ülkemizin yetiştirdiği ender şairlerden Hasan Hüseyin’in bugün içinde bulunulan durumu ifade eden dizeleriyle tamamlayalım.

‘’Dahavın (Dachau) Öbür Yüzü Filistin

Sen bir nazi kurbanıydın

Yahudi

Fırınlaşmış çığlıktın

Sardı acın dünyamızı yıllarca

Kara bir duman gibi

Acı çektim seninle

Yahudi

Başkaldırdım senin için,

Tükürdüm suratlarına nazi kasaplarının

Savundum seni

Savundum insan yüzünün güzelliğini

Savundum insan sesinin güzelliğini

Savundum insan yüzlü dünyamızın güzelliğini

Şimdi artık hepsi boş

Bir Filistin celladısın şimdi sen

Yahudi

Bir azgın emperyalizmin

Kanlı elisin

Savunamam seni artık Yahudi’’

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑