İnsan Hakları

Published on Mart 2nd, 2024

0

“Türkiye, Polonya, Zimbabve, Kamboçya ve Guatemala ile aynı ligde ‘özgür olmayan’ bir ülke”

FREEDOM HOUSE 2024 RAPORUNDA TÜRKİYE – Freedom House’un yıllık raporunda Türkiye iktidarın seçim kazanmak için sistematik olarak hile ve baskıya başvurduğu, medyanın hükümetin yolsuzlukları yerine muhalefetin adil olmayan bir seçimi kaybetmesini diline doladığı bir ülke olarak değerlendirildi.

Uluslararası ilişkiler alanında “demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti” ilkelerinin gerçekleşmesini ABD bakış açısından izleyip değerlendiren düşünce kuruluşu Freedom House 2024 raporunda Türkiye’yi Kamboçya, Guatemala, Polonya, ve Zimbabwe ile birlikte iktidarın seçim mücadelesini denetim altına alma çabası içinde olduğu, siyasal muhalifleri engellediği, ya da seçim sonrasında iktidarı devralmaktan alıkoyduğu ülkeler kategorisinde sınıflandırdı.

Rapor 2023 milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinde eşit koşullarda rekabetin bulunmadığını kaydetti. 

ABD’de Cuma günü yayımlanan “Dünyada Özgürlük 2024: Hileli Seçimler ve Silahlı Çatışmaların Artan Zararı” başlıklı raporda “2023’te küresel özgürlüklerin gerilemesinin önde gelen nedenlerinden biri[nin] seçimlerin manipüle edilmesi” olduğu tespitine yer verildi. 

Eşitsiz oyun sahası

Türkiye, Kamboçya ve Polonya’daki seçimlerin manipülasyon altında gerçelşetiği ileri sürülen raporda “Muhalefet için eşitsiz bir oyun sahası kuran ve uzun zamandır yerleşik bir hal almış olan seçim manipülasyonları demokrasiyi ciddi bir biçimde tehditi sürdürerek Kamboçya, Polonya ve Türkiye’deki seçimleri etkilemiştir.” dedildi. 

14 Mayıs’ta görevdeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karşısında yarışı ikinci turda az farkla kazandığı seçimler sonrasında “ülkenin demokratik açmazları yerine muhalefetin yetmezliklerine odaklandığı” tespit edildi.  

Medya manipülasyonu ve gazetecilere baskı

Freedom House raporunda AKP iktidarının siyaset tarzı sert ve açık bir eleştiriye tabi tutuldu: “Türkiye’deki seçimler, uzun zamandan beri muhalefet liderleri ve gazetecilere yönelik taciz, tutuklama ve cezai kovuşturmalar yanında iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) medya üzerindeki egemenliği ve devlet kaynaklarını suistimaline sahne oluyor.”

“İktidarın ihlalleri yerine, adaletsizliğe
uğrayan muhalefet eleştirildi”

Freedom House raporu, “sistematik ihlaller” yerine gündeme muhalefetin adaletsiz bir rekabeti yetirmiş olmasının getirilmesini eleştirdi. 

“Sonunda, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve muhaliflerin kovuşturulması türünden hükümetin sıkça başvurduğu büyük sistematik ihlaller, muhalefet güçlerinin adil olmayan bir yarışı kazanamayışının gölgesinde kaldı.” denildi.

Türkiye “özgür bir ülke” değil

Araştırmada, 2023’te 15 bölgedeki 195 ülkede özgürlüklerin durumu ele alındı. Ülkeler 100 üzerinden notlanarak “özgür”, “kısmen özgür” ya da “özgür olmayan” kategorileri altında  sınıflandırıldı. 

Rapora göre, dünya nüfusunun yaklaşık 38’i “özgür olmayan”, yüzde 42’si “kısmen özgür”, yüzde 20’siyse “özgür” ülkelerde yaşıyor. 

Avrupa’daki sıralamaya göre, Finlandiya 100/100, İsveç 99/100, Norveç 98/100 puanla “özgür” ülkeler kategorisinin ilk sıralarını paylaşıyor. Türkiye 33/100 puanla “özgür olmayan” kategorisinin en sonunda yer alıyor. Türkiye 51/100 puanla Bosna Hersek ve 57/100 puanla Sırbistan’ın da gerisinde. 

Freedom House nedir? 

Wikipedia’nın derlediği bilgilere göre, Freedom House, Washington, D.C. merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Demokrasi, siyasi özgürlük ve insan hakları konularındaki savunuculuk çalışmalarıyla tanınıyor.

Ekim 1941’de, İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı günlerde kurulan Freedom House’un ilk fahri başkanları Wendell Willkie ve Eleanor Roosevelt’ti. Eleanor Roosevelt ABD’nin 32. Başkanı Franklin D. Roosevelt’in eşi ve kuzeni, ABD’nin 26. Başkanı olan Theodore Roosevelt’in yeğeniydi. Başkan Truman döneminde ABD’nin Birleşmiş Milletler temsilciliğini yapmış, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin hazırlanmasına büyük katkıda bulunmuştu. Wendell Lewis Willkie ise ABD’li bir avukat ve Franklin Roosevelt karşısındaki Cumhuriyetçi Parti Başkan adayıydı. 

Freedom House’un  fonlarının çoğu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer hükümet hibelerinden geliyor. Ayrıca çeşitli yarı-kamu ve özel vakıflardan, bireysel bağışlardan da fon alıyor.

Kuruluşun yıllık “Dünyada Özgürlük” raporu, her ülkenin siyasi özgürlük ve medeni haklar düzeyini değerlendirir. Freedom House ayrıca her yıl dünyada”İnternet Özgürlüğü” başlığı altında önemli bir başka yıllık rapor yayınlıyor. Siyaset bilimciler, gazeteciler ve politikacılar tarafından sıklıkla referans gösterilmekle birlikte kuruluşun demokrasi endeksleri eleştirilerle de karşılaşıyor. 

1970’ler ve 2000’ler arasında eleştiriler çoğunlukla, hükümet fonları nedeniyle kuruluşun Amerikan çıkarlarına öncelik verdiği yönündeydi. Ayrıca kuruluşun neredeyse tek başına Raymond Gastil tarafından oluşturulan demokrasi endekslere olan dayanması başka bir eleştiri kaynağıydı.  2018’de, kuruluşun Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olmasına ve “muhafazakara karşı” olduğu algısına yönelik olarak “National Review” adlı muhafazakâr bir gazete tarafından sıralama eleştirildi.

Freedom House’un CIA tarafından fonlandığı da ileri sürülmüştü. 2015’te yayımlanan bir haberde, eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın başkanlık kütüphanesinden çıkan belgelerde, Freedom House’un CIA’in 1980’lerde yürüttüğü propaganda çalışmalarında rol aldığı iddia edilmişti.

Desen: Dünyada Özgürlük/Freedom House

(bianet – (AEK)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑