Sömürgecilik

Published on Şubat 11th, 2021

0

Yeni Zelanda Meclisindeki “kravat” ırkçılığı, TBMM’deki Kürdi renklere tahammülsüzlüğü hatırlattı

Yeni Zelanda’da erkek milletvellerinin meclis genel kurulunda söz alması için kravat takma zorunluluğu tartışılıyor. Maori Partisi’nin eş başkanı Rawiri Waititi, ‘sömürgeci bir ilmek’ diye nitelediği kravatı takmadan mecliste konuşmak isteyince salondan atıldı. Tartışma, Türkiye’de yaşanan “Kürt sorununu” da hatırlattı.

Yeni Zelanda, ülke parlamentosunun genel kurul salonunda kravat takma zorunluluğunu tartışıyor. Maori Partisi’nin eş başkanlarından Rawiri Waititi, kravat takmadığı için salondan atıldı. Waititi kravatı ‘sömürgeci bir ilmek’ diye niteleyip, “Konu kravatla değil kültürel aidiyetle ilgili” dedi.

Yeni Zelanda’daki meclis kurallarına göre, erkek milletvekilleri genel kurulda ancak kravat takarlarsa söz alabiliyorlar. Bu kurala geçmişte de karşı çıkan Waititi, oturuma kravat takmadan geldi. Ancak kravat yerine Yeni Zelanda yeşim taşından bir kolye takan ve Maori yerlilerinin ‘işyeri kıyafeti’ni giydiğini söyleyen Waititi’ye söz hakkı tanınmadı.

Meclis Başkanı Trevor Mallard Waititi’nin soru sormasını iki kez engelledi ve sonuç olarak vekili salondan attı. Waititi, salondan çıkarıldığı sırada “Dostum, konu kravatla değil kültürel aidiyetle ilgili” diyerek tepkisini gösterdi. Waititi, Mallard’ın kendisini salondan atma kararını ‘ölçüsüz’ olarak niteledi. Bu sırada, Maori Partisi’nin eş başkanı Debbie Ngarewa-Packer’ın da kadın olmasına rağmen kuralı protesto etmek için kravat taktığı görüldü.

Waititi, geçtiğimiz sene de meclis başkanıyla benzer bir tartışma yaşamış, yeni parlamentoda yaptığı ilk konuşmadaysa “İlmeği boynumdan çıkarın ki şarkımı söyleyebileyim” ifadelerini kullanmıştı.

Mallard ise bu dönemde yaptığı açıklamada, kravat kuralının değiştirilmesini şahsen desteklediğini ama parlamentodaki vekillerin büyük çoğunluğunun bu şartın sürmesini istediğini savunmuştu.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise insanların kravat takmayı reddetmesine karşı olmadığını ama ülkenin daha büyük sorunlarına odaklanılması gerektiğini belirterek, “Yeni Zelandalıların kravatlarla ilgilendiğini sanmıyorum” dedi.

Türkiye’de de yaşanıyor

Leyla Zana da 1991 yılındaki genel seçimlerinde milletvekili seçilip TBMM kürsüsüne çıktığında başında Kürtlerin rengi olarak bilinen sarı-kırmızı-yeşil renkli bandana vardı.

Kürdi renklere bile tahammülsüzlük had safhada hala Türkiye’de de…


(Duvar, Avrupa Demokrat)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑