Ekonomi

Published on Ekim 15th, 2023

0

2024 bütçesi geliyor: Vergiler artsa da açık büyüyor

2024 yılı merkezi bütçesi bu hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulacak. Vergi gelirlerindeki artışa rağmen bütçe açığının artması bekleniyor.

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi bu hafta TBMM’ye sunulacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından 20 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçeye ilişkin sunum yapılması bekleniyor. Salı günü de yine Yılmaz tarafından 12. kalkınma planına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapılması öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığının son verisine göre ağustosta bütçe açığı 384 milyar lira olarak gerçekleşirken, deprem harcamaları bahanesiyle artan vergi gelirlerinin 2024 yılında daha da fazla olması bekleniyor.

GÜVENLİK VE DİNİ EĞİTİME BÜYÜK HARCAMA

Prof. Dr. Mustafa Durmuş’un analizine göre, bu yılın ocak-haziran dönemini kapsayan ilk altı ayında, toplanan vergiler programlar bazında en fazla “güvenlik” konsepti altında otoriterleşmeye ve militarizme, siyasal İslam’ın toplumsal alanda yerleşmesine harcandı.

274 milyar TL’yi aşan bu rakam, 2 trilyon 364 milyar TL’lik toplam 6 aylık harcamanın neredeyse yüzde 12’sini buluyor.  “Din hizmetleri ve yaygin din eğitimi” programına 6 ayda yapılan harcama ise 19 milyar TL’yi aştı. Bu program için yapılan harcama “ailenin korunması, gençlik, sanat, çevre, kadın güçlenmesi ve insan hakları” programları için yapılan harcamaların toplamından fazla.

“Ekonomik sınıflandırma” altında yer alan transfer harcamalarının en önemli kalemini ise “faiz ödemeleri” oluşturdu. 6 aylık dönemde yapılan harcama tutarı ise 275,2 milyar TL oldu. Ek bütçe dahil 2023 yılının tamamında faiz ödemeleri için ayrılan toplam tutar 646,1 milyar TL olarak gerçekleşti.

SON BÜTÇE AÇIĞI 384 MİLYAR LİRA

Hazine ve Maliye Bakanlığının, son açıkladığı ağustos ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarına göre, ocak-ağustos döneminde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 69,6 yükselerek 2 trilyon 998 milyar 719 milyon liraya çıktı. Bütçe giderleri de aynı dönemde yüzde 94,9 artarak 3 trilyon 382 milyar 103 milyon lirayı buldu. Yani ocak-ağustos döneminde bütçe 383 milyar 384 milyon lira açık verdi.

“ACI REÇETE” YOLDA

İktidar bütçedeki artan harcama ve bütçe açığının sebebini yaklaşık 50 bin insanın hayatını kaybettiği Maraş depremlerine bağlıyor. Ancak temmuz ayında 1 trilyon 119,5 milyarlık bir ek bütçe ve vergi artışları Meclisten geçirilmiş, matrah artırımı veya vergi affı denilen yapılandırmalardan ilk 8 ayda toplam 126,8 milyar lira gelir elde edilmişti. Yüzde 4 civarında büyümeye bağlı olarak iyi görünen vergi gelirlerinin yanı sıra KDV ve ÖTV artışları ile motorlu taşıtlar vergisi de iki kez alındı. 2024 yılı merkezi bütçesinde de ücretli emekçilerden kesilecek vergilerin artması bekleniyor.

(evrensel)

Tags: ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑