Türkiye

Published on Ekim 18th, 2022

0

Anayasanın iki maddesi değişiyor: “Aile, kadın ve erkekten oluşur”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasanın 41. maddesinde yer alan “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” ifadesindeki “eşler” kelimesindeki muğlaklığın giderildiğini söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Muhterem İnce’nin yemin etmesi için düzenlenen törenden ayrılırken, gazetecilerin “yeni anayasa çalışmalarına” ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Bozdağ, dün (17 Ekim) yaptığı açıklamada Anayasanın 24. ve 41. maddeleriyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istemesi halinde sunum yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Anayasanın 24. maddesi “din ve vicdan hürriyetini”, 41. maddesi ise “ailenin korunmasını ve çocuk haklarını” düzenliyor.

“LGBT’nin aileyi hedef alması nedeniyle”

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Abdülkadir Selvi ise bugünkü köşesinde maddelerle ilgili değişiklikleri yazdı.

Anayasa’nın 41. maddesinde yer alan “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” ifadesinin “muğlak” olduğu için değiştirileceğini iddia eden Selvi şöyle dedi:

“Sapkın bir eğilim olan LGBT’nin son dönemlerde aileyi hedef alması nedeniyle Anayasa’nın 41. maddesinde bir düzenlemeye gidiliyor.

“Anayasa’nın 41. maddesinde, ‘Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır’ deniliyor. ‘Eşler arasında’ ibaresi muğlak bulunduğu için yeni çalışmada değiştiriliyor. ‘Aile, kadın ve erkekten oluşur’ tanımı getiriliyor. Tabii 41. maddesindeki, ‘eşitlik’ ifadesi korunuyor.”

24. madde ve başörtüsü

Selvi, “Din ve vicdan hürriyeti” ile ilgili olan 24. maddenin ise şöyle düzenleneceğini söyledi:

“Hem başörtülüyü hem de başı açık kadınları koruyan düzenleme ise Anayasa’nın din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 24. maddesinde yer alıyor. ‘Kadınların başlarının ve boyunlarının açık veya örtülü olması kamu hizmetlerinde görev almalarında ve eğitim-öğretim hayatında ayrımcılık olarak kabul edilemez’ deniliyor.

“Diyeceksiniz ki zaten başı açık kadınların kamu hizmetlerinden ve eğitim hakkından yararlanmasında sorun yoktur. Doğru. Zaten bu sorun başörtüsü zulmü nedeniyle gündeme gelmişti. Başörtülülerin bırakın kamuda görev alması, üniversitede okumaları dahi engellenmişti. Başörtüsü mücadelesi dediğimiz olayın altında bu yatıyordu. Ama bu noktanın iyi bilinmesi gerekiyor. Biz başı açığıyla da başörtülüsüyle de bu ülkenin birinci sınıf, onurlu ve eşit vatandaşlarıyız. Nokta.”

(Bianet)

Foto: Pexels

Tags: ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑