Dünya

Published on Temmuz 15th, 2023

0

BM: Üç yıllık krizde 165 milyon kişi yoksulluğa itildi

Birleşmiş Milletler, Covid-19’dan artan hayat pahalılığına kadar son krizler, 2020’den bu yana 165 milyon insanı yoksulluğa ittiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan tahminlere göre son üç yılda yaşanan şokların kümülatif etkisi nedeniyle 2020 ile 2023 sonu arasında 75 milyon insan aşırı yoksulluğa düşecek (günde 2,15 doların altında) ve 90 milyon kişi daha günde 3,65 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda kalacak.

UNDP Başkanı Achim Steiner yaptığı açıklamada, “Son üç yılda koruyucu önlemlere yatırım yapabilen ülkeler, bazı insanların yoksulluğa düşmesini engelledi” dedi.

Steiner, ancak “çok borçlu ülkelerde, yüksek borç seviyeleri, yetersiz sosyal harcamalar ve yoksulluk oranlarında endişe verici bir artış arasında bir ilişki var” vurgusunda bulundu.

UNDP bu nedenle, borçlarını ödemekle halklarına yardım etmek arasında seçim yapmak zorunda kalan bu ülkelerin borç geri ödemelerinde bir “duraklamaya” gidilmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan BM tarafından Çarşamba günü yayınlanan başka bir rapora göre, yaklaşık 3,3 milyar insan, yani insanlığın neredeyse yarısı, eğitim veya sağlıktan çok borç faiz ödemeye harcayan ülkelerde yaşıyor.

UNDP, bu koşullar altında “çözümün çok taraflı sistem için ulaşılmaz olmadığı” değerlendirmesine bulunarak, borçların geri ödenmesini ekonomik şokların etkilerine karşı koymayı amaçlayan sosyal önlemlerin finanse edilmesine yönlendirmek için bir “duraklama” çağrısında bulunuyor.

Hazırlanan rapordaki hesaplamalara göre, bu 165 milyon yeni yoksul insanı yoksulluktan kurtarmak yılda yaklaşık 14 milyar dolara, yani 2022’de dünya GSYİH’sının yaklaşık yüzde 0,009’una ve kalkınmakta olan ülkelerin borç servisinin yüzde 4’ünden azına mal olacak.

Son şoklardan önce zaten yoksulluk sınırının altında olan insanların gelir kayıpları da eklendiğine, hafifletmenin maliyeti 107 milyara (GSYİH’nın %0,065’i, borç servisinin yaklaşık dörtte biri) ulaşacak.

Achim Steiner, “Gelişmekte olan ülkelerin devlet borcunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin eylemsizliğin insani bir maliyeti var” diye tepki gösterdi.

Steiner, “Şokları öngörmek ve absorbe etmek ve finansal mimariyi en savunmasız olanlar için çalışır hale getirmek için yeni mekanizmalara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.  

Sürekli olarak uluslararası finans kurumlarında reform çağrısında bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu hafta bir kez daha “yaratıldığı dönemin kolonyal dinamiklerini yansıtan eskimiş bir sisteme” tepki göstermişti.

(ANF)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑