Güncel

Published on Mart 29th, 2021

0

Boğaziçili akademisyenlerden Danıştay’a başvuru

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu’nun kurum dışından Boğaziçi’ne rektör olarak atanmasının ardından üniversitede hukuk ve iletişim fakültelerinin kurulmasının önünü açan Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin iptali için Danıştay’a başvurdu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atama kararının iptalini isteyen Boğaziçili akademisyenler, üniversitede hukuk ve iletişim fakültesi kurulması hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali için de harekete geçti.

Danıştay’a başvuru yapan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yaptıkları yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan atama yetkisi kısa ve uzun vadede telafisi güç, hatta imkânsız zararlarla karşı karşıya kalınmasına neden olacaktır” dedi.

Demokratik ve özgür üniversite taleplerinin yükseltilmeye devam edileceğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

2 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay’a başvurduğumuz ilk davanın ardından, 22 Mart 2021 tarihinde bir kez daha Danıştay’a başvurduk ve 6 Şubat 2021 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile üniversitemiz bünyesinde kurulan iki yeni fakültenin, Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi’nin kurulma kararının iptal edilmesini talep ettik.

Açıklamada, atamanın Anayasa’ya aykırı olduğunun altı çizilerek, hukukla çelişen bir adımın da üniversiteye kurulan iki yeni fakülte olduğuna dikkat çekildi.

Kurulan fakültelere de üniversite iradesi dışında atamalar yapıldığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti:

Tepeden inme fakülte açma kararı almak, atamalar gerçekleştirmek anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmamaktadır. Yükseköğretim Kanunu’na, hukuka açıkça aykırıdır ve kamu yararı gözetmekten uzaktır. Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan atama yetkisi kısa ve uzun vadede telafisi güç, hatta imkânsız zararlarla karşı karşıya kalınmasına neden olacaktır. Bu nedenle 22 Mart 2021 tarihinde yaptığımız ikinci başvuruda, yürütmeyi durdurma talebinde de bulunulmuştur.

(GazeteKarınca)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑