Ekoloji

Published on Kasım 8th, 2021

0

COP26 ikinci hafta açıklamaları: Birleşmeliyiz

BM iklim konferansı ikinci haftasına girerken ABD eski Başkanı Obama dahil birçok lider, taahhütler ve dünyanın geleceği için birleşme çağrısı yaptı.

İkinci haftasına giren Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) bugün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı Barack Obama bir panelde konuştu. 

Obama, iklim kriziyle mücadelede “gençlerin sabırsızlığının” ve iktidara gerçeği söyleme isteğinin kesinlikle hayati olduğunu söylüyor.

Mevcut ulusal planların ve taahhütlerin hala – küresel ısınmanın en kötü etkisini önlemek için – 1.5C hedefine ulaşmadığını söylüyor ve bunun doğal olarak insanları “cesareti kırılmış” hissettirdiğini söyledi. 

Barack Obama konuşmasını “ilerlemek için birleşin” anlamına geldiğini söylediği eski bir Hawaii atasözüyle kapattı. 

“Hepiniz bir kanoda kürek çekmek istiyorsanız, hepinizin aynı yönde ve aynı anda kürek çekmeniz daha iyi olur, her kürek birlikte hareket etmelidir, ilerlemenizin tek yolu bu” ddedi. 

“Ada kaynaklarımızı korumak için ihtiyacımız olan ruh bu, insanlarımızı korumak için ihtiyacımız olan ruh bu” diyor.

Barack Obama, “Beş yıl önce olduğu gibi, yeterince şey yapmadık ve adalarımız her zamankinden daha fazla tehdit ediliyor” diyerek, ABD hükümetiyle gurur duyduğunu ve Başkan Joe Biden’ın konuya “hak ettiği ilgiyi” göstermeyi taahhüt ederek verdiğini de sözlerine ekledi. 

BM yardımcısı: Para uyuma harcanmalı

Birleşmiş Milletler genel sekreter yardımcısı Amina Mohammed, zirvede zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere taahhüt edilen paranın en az %50’sinin iklim değişikliğinin sonuçlarına uyum sağlamalarına yardımcı olmak için harcanması gerektiğini söyledi.

“Etrafımızda işaretler var – sel, kuraklık, sıcaklık ve yıkıcı fırtınalar. Ölen insan sayısı yıkıcı – kayıp yaşamlar ve geçim kaynakları, yerinden edilme ve göç ve geleceğe dair umudunu yitiren gençler de var” diyen Mohammed ekledi. 

“Yük, orantısız bir şekilde, bu soruna en az katkıda bulunan yoksul ve savunmasız kişilere düşecek.”

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün son raporuna göre 20 milyar doların biraz üzerinde toplam iklim finansmanının yaklaşık % 25’inin – uyum sağlamaya gittiğini söylüyen BM yetkilisi şöyle ekledi: 

“Bu, 2023 yılına kadar ihtiyaç duyulan 300 milyar doların bir kısmı. Bu nedenle genel sekreter, tüm bağışçıları iklim finansmanının en az %50’sini uyum için ayırmaya çağırmaya devam ediyor.”

İskoçya: Gerçek bir eylem olmalı

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, COP26 iklim müzakerelerinin önümüzdeki beş gününün yükselen küresel sıcaklıkları durdurmak için bir anlaşma sağlamak için çok önemli olduğunu söyledi.

Sturgeon, dün gece Başbakan Boris Johnson’ın COP26 müzakerecilerinin iklim değişikliği konusunda iddialı bir eylemi güvence altına almak için “bir araya gelip o çizgiye doğru ilerlemeleri” yönündeki çağrısını yineledi.

İklim değişikliği konulu küresel konferans ikinci haftasına girerken, Başbakan ülkeleri “gerekli olan cesur tavizleri ve iddialı taahhütleri yapmaya” çağırdı.

Dinler arası bir temsilciler grubuyla görüşecek olan Sturgeon, hükümetlerin bu haftayı Küresel Güney’deki ülkelere daha fazla ve daha adil mali destek sağlamak için kullanmaları gerektiğini söyledi.

Başbakan şunları söyledi: “Önümüzdeki beş gün boyunca dünya, geçen hafta boyunca oluşan iyimserlik duygusunun, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler tarafından iklim kriziyle mücadele için gerçek bir eyleme dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğini görecek” dedi.

Johnson: Bir haftamız kaldı

Pazar günü erken saatlerde Boris Johnson, COP26 müzakerecilerine “gerekli olan cesur tavizleri ve iddialı taahhütleri vermeye” hazır olmaları için İngiltere basınının deyimiyle yalvardı.

Johnson şunları söyledi:

“COP26 bildirisinin dünyaya teslim edilmesi için bir hafta kaldı ve hepimiz bir araya gelmeli ve çizgimizi oluşturmalıyız.”

İngiltere Başbakanı, ulusların ilk hafta “yükselen sıcaklıkları sınırlamaya yardımcı olmak için hırs ve eylem” getirdiğini söyledi, ancak “1.5 dereceyi canlı tutmak için elimizdeki görevi hafife alamayız” diye de ekledi. 

Hedefler neler?

  • Fosil yakıt üreten bazı ülkelerin, en azından herhangi bir anlaşmada bunun etrafındaki dili güçlendirmek açısından direndiği bir hedef olan “1.5” hedefini canlı tutmak.
  • Fosil yakıttan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının büyük bir kısmının atmosfere girmesi engellendiği sürece, bir miktar kömürü kullanmaya devam etme olasılığını açık bırakan “azaltılmamış” kömür kullanımına kesin bir son kullanma tarihi koymak. Birçok bilim insanı ve aktivist grupları, kömür kullanımının tamamen tarihe karışması gerektiğini savunuyor.
  • Zengin ülkelerin kabul ettiği, gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıt emisyonlarını azaltmalarına ve krizin etkilerine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanı sağlamak.
  • 14-19 yıl içinde tüm yeni araba satışlarını sıfır emisyon salınımlı yapmak.
  • Ormanlar atmosferden karbonu uzaklaştırmada çok önemli bir rol oynadığından, on yılın sonunda ormansızlaşmaya son vermek.
  • Karbondioksitin ısınma gücünün 80 katından fazla güçlü bir gaz olan metan emisyonlarını azaltmak.

‘Net sıfır’ nedir?

Birçok ülke yüzyılın ortasına kadar “net sıfıra” ulaşmayı taahhüt etti. Net sıfır, yayılan sera gazı miktarının atmosferden uzaklaştırılan miktardan fazla olmaması anlamına geliyor.

Net sıfıra ulaşmak için ülkeler ve şirketlerin, yaydıkları aynı miktarda karbonu ortadan kaldırmak için ormanlar gibi doğal yöntemlere güvenmeleri veya karbon yakalama ve depolama olarak bilinen teknolojiyi kullanmaları gerekecek.

(Bianet)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑