Basın-Yayın

Published on Temmuz 1st, 2023

0

Dünyanın en eski gazetesi 320 yıl sonra kağıt baskısına son verdi

Dünyanın en eski gazetesi Wiener Zeitung ülkedeki bir yasa değişikliğinin ardından kağıt baskı yapmayı durdurdu. Gazete basılı yayın hayatı boyunca 12 cumhurbaşkanı, 10 imparator ve iki cumhuriyet gördü.

Viyana merkezli bir günlük gazete olan Wiener Zeitung, son yasa değişikliği gazeteyi basılı ürün olarak kârsız hale getirdikten sonra artık sadece çevrimiçi yayın yapacak. Dünyanın en eski gazetesi, son günlük baskısını yayın hayatına başladıktan yaklaşık 320 yıl sonra bastı.

63 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILMIŞTI

Avusturya’nın yeni sağcı koalisyon hükümeti tarafından nisan ayında kabul edilen yeni yasa, Wiener Zeitung’un resmi gazete olma rolünü, şirketlerin gazetenin kağıt baskısında kamu duyurularını yayınlamak için ödeme yapmasına ilişkin yasal zorunluluğu sona erdirmişti. Der Spiegel’e göre bu değişiklik, yayıncı için tahmini 18 milyon euro’luk gelir kaybına neden oldu ve gazeteyi, yazı işleri kadrosunu 55’ten 20’ye düşürmek de dahil olmak üzere 63 kişiyi işten çıkarmaya zorladı.Gazete çevrimiçi olarak yayınlamaya devam edecek ayrıca aylık bir kağıt baskı dağıtmayı umuyor, ancak bu planın hala geliştirilme aşamasında olduğu belirtiliyor.

YAYIN HAYATINA 1703’TE BAŞLAMIŞTI

Avusturya hükümetine ait olan ancak editoryal olarak bağımsız olan gazete, Ağustos 1703’te yayın hayatına başladı ve 12 cumhurbaşkanı, 10 kayzer (imparator) ve iki cumhuriyet gördü. 1768’de, 12 yaşındaki “özellikle yetenekli” bir çocuğun çaldığı bir konser hakkında bilgi verdi. Bu çocuk Wolfgang Amadeus Mozart’tı. Avusturya birinci dünya savaşında yenildiğinde gazete, son Habsburg imparatoru Kaiser Karl’ın tahttan çekilme mektubunu içeren özel bir sayı yayınladı.

Gazete cuma günkü son günlük baskısında, hükümetin yeni yasasını baskı sayısının sona ermesinden sorumlu tutan bir başyazı yayınladı ve şöyle dedi: “Kaliteli gazetecilik için fırtınalı zamanlar… Giderek daha fazla platformda, ciddi içerik, sahte haberleri, kedi videoları ve komplo teorilerine karşı dikkat çekmek için yarışıyor.”

Gazetenin nisan ayında tirajı hafta içi sadece 20 bindi, ancak bu rakam hafta sonları ikiye katlanıyordu. Gazete, üç asırlık basımı boyunca yalnızca bir kez zorunlu ara vermişti. Avusturya, Hitler Almanyası’na katıldıktan sonra, gazete 1939’da Naziler tarafından kapatılmış, 1945’te tekrar yayınlanmaya başlanmıştı. Dünyanın ayakta kalan en eski gazetesinin, ilk olarak 1705’te yayınlanan Alman yayını Hildesheimer Allgemeine Zeitung olduğu düşünülüyor. (Artı Gerçek)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑