Emek

Published on Aralık 30th, 2020

0

Hatimoğulları’ndan öğretmenlerin çağrı merkezinde çalıştırılmaları üzerine soru önergesi


HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, öğretmenlerin çağrı merkezinde çalıştırılmaları üzerine, cevaplandırılması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

“Hatay Valiliği tarafından 16 rehberlik öğretmeni 112 Çağrı Merkezinde 7/24 saat çalışma esasına göre mesleki eğitimlerine ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde salgın gerekçe gösterilerek görevlendirilmişlerdir.” açıklamasında bulunan  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a soru önergesi iletti.

Önergenin tam metnini aşağıda veriyoruz:.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuktarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 30.12.2020

Tulay Hatimoğulları Oruç
 Adana Milletvekili

Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünün 10.12.2020 tarih ve 39435 sayılı yazısı ile, 16 rehberlik öğretmeni, 112 Çağrı Merkezinde 7/24 saat çalışma esasına göre çalıştırılmak üzere re’sen görevlendirilmiştir. Öğretmenlerin mesleki eğitimlerine ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde, salgın gerekçe gösterilerek görevlendirilmesine karşı çıkan Hatay Eğitim Sen, 17 Aralık 2020 tarihinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Salgın boyunca gerekli önlemleri almada yetersiz kalan yetkililer; kamu görevlilerini kendi meslek ve uzmanlık alanlarının dışında görevlendirmeye çalışarak durumu idare etmek istemektedirler ancak biz Eğitim Sen olarak bu durumun yaratabileceği olumsuz sonuçlara ve salgınla mücadele adına bundan bir toplumsal fayda beklemenin gerçekçi olmadığına sürekli dikkat çekmekteyiz. Oysa ki Bakanlık bu tür görevlendirmelerle değil; personel alımı yaparak uzman ve liyakat sahibi kişilerden ihtiyaçlarını karşılamalıdır.” ifadeleri ile bu re’sen görevlendirmelerin kabul edilmez olduğuna yer vermiştir.

Ayrıca Reyhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce, okul idarelerinden Defne ve Antakya ilçelerinde ikamet eden beden eğitimi, görsel sanatlar ve rehberlik öğretmenlerinin 112 Çağrı Merkezinde çalıştırılmak üzere iletişim bilgileri istenmiştir.

Bu bağlamda;

  1. İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 44. Maddesine göre; “Öğretmenler kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı herhangi bir görevle yükümlü tutulamazlar” hükmüne rağmen bu hukuk dışı görevlendirmeler nasıl yapılabilmektedir?
  2. Mesleki eğitimlerine ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde, salgın gerekçe gösterilerek çalıştırılmaları eğitim emekçilerini mağdur etmektedir. Tüm illerde bu uygulama sonlandırılacak mıdır?
  3. Samsun’da geçen hafta iptal edilen bu uygulama Hatay’da neden sürdürülmektedir?
  4. Re’sen görevlendirme yazılarında öğretmenlerin görevlendirme sürelerine yer verilmemiştir. Bahsi geçen görevlendirmelerin süresi ne kadardır?
  5. Neden bahsi geçen görevlendirmeler için personel alımı yaparak, uzman kişiler ile ihtiyaçlar karşılanmamaktadır?
  6. Eğitim emekçilerinin ısrarla farklı alanlarda görevlendirmek istenmesinin nedeni nedir? 
  7. Bahsi geçen görevlendirmeler şu an hangi illerde sürmektedir?
  8. Sizce eğitim emekçilerinin alanları dışında görevlendirilmeleri olağan mıdır?

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑