İnsan Hakları

Published on Nisan 24th, 2024

0

Köln’de “Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek” konferansı düzenleniyor


Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği (TÜDAY) “Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek – Tanınmayan Soykırım: Dersim Tertelesi 1937-38” başlığıyla 4 Mayıs’ta Köln’de bir konferans düzenliyor.

Avrupa Demokrat Haber Merkezi

TÜDAY tarafından yapılan konferansın Türkçe ve Almanca çağrısı şöyle:

Konferans

Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek
Tanınmayan Soykırım: Dersim Tertelesi1937-38

Bu konferansın amacı: 4 Mayıs Dersim Tertelesi/Soykırımının 87. yıl dönümü vesilesiyle, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde uygulanan soykırım politikalarının (Süryani, Ezidi, Ermeni, Rum, Musevi, Kürt, Alevi, Cerkes ve Dersim soykirimlari) nedenleri ve sonuçları hakkında konuşmak ve bunu Almanya kamuoyuyla paylaşmaktir. Hakkında çok az şey bilinen Dersim Tertelesine odaklanarak Cumhuriyet döneminin tekçi; Türkçü ve İslamcı politikalarını irdeleyerek Türkiye’de devlet şiddeti, etnik ve dinsel temizlik uygulamaları üzerine daha fazla çalışma yapılmasına katkı sunmaktır. Ayrıca soykırıma uğramış toplumların yaşadığı travma ve bunun kuşaklar arası aktarımı ve travmayla baş etme yöntemleri üzerine toplumsal bilincin oluşturulmasının önemini hatırlatmayı amaçlamaktadır.

Tanınmayan/bilinmeyen soykırım olarak Dersim Tertelesinin uluslararası hukuk ve soykırım çalışmaları perspektifiyle değerlendirilmesi ve uluslararası deneyimler ışığında yüzleşme olanakları üzerine görüş oluşturmak.

Konferans bir yönüyle de Alman toplumu ve düşün dünyasının birlikte yaşadığı göçmen topluluklarının tarihsel ve toplumsal travmalarını öğrenmesine, empati duygusunun gelişmesine zemin ve olanak sunacaktır.

Irkçılık ve dinciliğin kaynaklık ettiği soykırımcı politikalar hakkında Almanya’da yaşayan bütün ülkelerden göçmen topluluklarinin aydınlanması; demokratik ve insan haklarına dayalı eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaşamın temelidir.

Irkcilik ve dinciligin kaynaklik ettigi politikalarin günümüzde Almanya’daki göcmen toplumunu nasil dogrudan etkilemekte oldugunun anlasilmasina da önemli bir katki sunacaktir.

Ayrıca; göçmenlik sadece fiziksel bir yer değiştirme durumu değildir. Onlar tarihlerini, kültürlerini, inançlarının yanı sıra travmalarını da taşırlar ve yerlestikleri ülkelerde bunu ice dönük ve cogunlukla kapali yasamaktadirlar… Göcmen toplumunu degisik yönleriyle iyi tanimanin entegrasyon politikalarinda pozitiv etkisinin olacagi kanaatindeyiz.

Tarih: 4 Mayıs Cumartesi, 2024

Saat: 15:00 – 22:00

Yer: Alte Feuerwache Köln

Giriş ve Kayit: 15:00 – 15:30

Baslama: 15:30

Açılış konuşmaları, Tüday v.d.


1. Bölüm: 16:00- 18:00


Ulus inşası ve şiddet: Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunda Anadolu’nun Türkleştirilmesi

Prof. Dr. Hans Lukas Kieser

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisi ve Dersim Tertelesi

Kazım Gündoğan (Araştırmacı, Yazar)

Uluslararası hukuk ve soykırım calışmalarında Dersim Tertele’si

Dr. Huseyin Celik

Soykırım; travma, yüzlesme ve iyilesme sürecleri

Prof. Dr. Jan Ilhan Kızılhan

Moderatör: Ayse Kalmaz (Yazar, Yönetmen)


Dil: Almanca-Türkce simultane ceviri

Ara

Dinleyicilerle Tartışma ve Cözüm önerileri

2. Bölüm

Müzik ( Soykirim Yasamis Halklarin Ezgileri)

Beser Sahin

DjancateJanet & Aykut

Asli Zelal

Düzenleyen: TÜDAY (Türkiye/Almanya Insan Haklari Derneği),

AABF (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu),

FDG ( Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu)

Destekleyen: Kurdische Gemeinde Deutschland, Ezidi Dernekleri Federasyonu,Dersim Soykirim Karsiti Dernegi 1938 e.V., KulturForum TürkeiDeutschland, Dersim Akademik Degisim Vakfi, Melanchthon Akademie, NAVEND (Zentrum für Kurdische Studien e.V.), Cerkesya Hareketi-Köln, Die Alevitische Jugend in NRW e.V. (BDAJ-NRW), Rosa Luxemburg Stiftung NRW, Initiative “Völkermord Erinnern”, Stimmen der Solidarität, Multikulturelles Forum e.V., Agadeka,


KONFERENZ

Nicht anerkannter Völkermord:
“Tertele” von Dersim, 1937/38

Anlässlich des 87. Jahrestages des Völkermordes von Dersim, möchten wir Anfangs die Ursachen und Folgen der Staatspolitik im Osmanischen Reich und der republikanischen Türkei thematisieren, die zu verschiedenen Genoziden geführt haben und diese der hiesigen Öffentlichkeit vermitteln. Anschließend möchten wir uns explizit mit dem Völkermord in Dersim beschäftigen, über das nur sehr wenig bekannt ist, sowie einer Analyse der Staatspolitik der Türkisierung und Islamisierung in der Gründungsphase der türkischen Republik.
Damit möchten wir einen Beitrag zur weiteren Erforschung der Gewalt- und Vernichtungspolitik gegenüber ethnischen und religiösen Minderheiten in der Türkei leisten.
Im Weiteren soll das Dersim-Tertele als ein nicht anerkannter/unbekannter Völkermord aus der Perspektive des Völkerrechts und der Genozidforschung bewertet werden. Dieser Teil der Konferenz soll auch Möglichkeiten der Aufarbeitung im Lichte der internationalen Erfahrungen aufzeigen. Abschließend soll aufgezeigt werden, wie wichtig es ist, ein Bewusstsein zu schaffen für das Trauma, das von Gesellschaften erlebt wird, die einem Völkermord ausgesetzt waren. Hier soll auch insbesondere die transgenerationale Weitergabe eines kollektiv erlebten Traumas zwischen den verschiedenen Generationen und die Methoden zur Bewältigung dieser aufgezeigt werden.
Die Konferenz soll einen Beitrag zu einem besseren Verständnis für die historischen und sozialen Traumata der betroffenen migrantischen Community in der hiesigen Gesellschaft leisten. Hierfür soll aber auch beleuchtet werden, welchen Einfluss der Rassismus und der religiöse Fundamentalismus heute noch innerhalb der betroffenen Bevölkerungsgruppen haben. Es soll aber auch eine kritische Auseinandersetzung innerhalb der migrantischen Communities über Ursachen und Folgen der verschiedenen Genozide und der Politiken die zu diesem geführt haben, gefördert werden. Durch diese kritische Beschäftigung mit diesem Thema hoffen wir auch innerhalb der betroffenen migrantischen Gesellschaften demokratische und humanistische Werte zu stärken.
Weiterhin soll auch das Bewusstsein für die Migration als eine Wanderung der Geisteswelt eines Individuums von einem Ort zu einem anderem in der hiesigen Gesellschaft gestärkt werden. Denn jeder Mensch bringt seine eigene Geschichte, Kultur, Glauben sowie Traumata mit, welche in den Ursprungsregionen ihre Wurzeln haben. Wir glauben, dass ein besseres Verständnis der migrantischen Communities mit ihren oben beschriebenen Eigenheiten einen positiven Einfluss auf das gesellschaftliche Miteinander hier haben wird.

Mai 2024 von 15:00 bis 22:00
Alte Feuerwache, Melchiorstraße 3, 50670 KÖLN


TÜDAY e.V. Menschenrechtsverein Türkei/Deutschland e.V.
Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği
Human Rights Association Türkiye/Germany
Komeleya Mafên Mirovan Tirkiye/Almanya


Tags:


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑