İsviçre

Published on Kasım 19th, 2023

0

Paul Grüninger ödülü Ayşe Gökkan’a verildi

Mülteci hakları ve mültecilerin korunması konusundaki çalışmalarıyla tanınan İsviçreli Paul Grüninger’in anısına kurulan vakıf tarafından düzenlenen ödül Ayşe Gökkan verildi.

Grüninger’in torunları tarafından 1998  yılında kurulan Paul Grüninger Vakfı tarafından her yıl tehdit ve zulüm karşısında mücadele eden aktivistlere verilen “insanlık ve cesaret” ödülleri düzenlenen bir resepsiyonla sahiplerine verildi. Bu yılki ödüller, Ankara Sincan Kadın kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan Kürt insan hakları savunucusu Ayşe Gökkan’a ve Polonyalı mülteci işçi Paula Weremiuk’a verildi.

Ödül töreni İsviçre St. Gallen Kantonu Palace gösteri salonunda düzenlendi. Ödül törenine, çok sayıda İsviçreli, yazar, akademisyen, siyasetçi, insan hakları savunucuları, Ayşe Gökkan’ın avukatı Berfin Gökkan, CDK-S eşbaşkanı Selma Sürer ve St. Demokratik Kürt Toplumu Derneği temsilcileri katıldı.

Ödül törenin açılış konuşması yapan vakıf kurucularından ve SP (Sosyalist Parti) Konsey üyesi Paul Rechtsteiner, vakıfın çalışmalarına değinerek,  dünya genelinde izlenen mülteci politikalarını eleştirdi. Rechtsteiner, devletlerin kendi çıkarları için savaş çıkartarak insanları mülteciliğe zorladığını ifade etti. Mültecilerin ağır koşullar altında olduğunu belirten Rechtsteiner, Avrupa’nın buna göz yumduğunu kaydetti.

Gökkan’ın 2009-2014 yılları arasında Türkiye ile Suriye sınırında yer alan Kürt kenti Nusaybin’in belediye başkanıyken, Türkiye’nin Nusaybin ile Suriye’nin komşu kenti Qamışlo arasında mültecilere karşı sınır duvarı inşa etmeye başladığında, oturma eylemi ve açlık grevi gerçekleştirdiğine vurgu yapan Rechtsteiner, “Gökkan, sivil topluma olan bağlılığı nedeniyle Türkiye’de seksen defadan fazla tutuklandı, iki yüzün üzerinde soruşturmaya tabi tutuldu ve hala Sincan cezaevinde tutuklu” dedi.

Törende müzik dinletisinin ardından, vakıf yöneticisi Tina Leisch, tarafından yapılan konuşmada, Ayşe Gökkan’ın Nusaybin Belediye Başkanı olduğu dönem ve bütün hayatı boyunca Kürt kadınları adına önemli bir mücadele verdiğini kaydetti. Leisch, Gökkan’ın Türkiye’de hala haksız bir şekilde cezaevinde tutulduğu için ödül törenine katılmadığı ifade etti.  

Daha sonra Paula  Weremiuk saheneye davet edilerek, ödülü Rechtsteiner tarafından kendisine takdim edildi.  Ardından Ayşe Gökkan adına ödüllü alan Berfin Gökkan, Gökkan’ın ödül törenine gönderdiği Kürtçe mektubu okudu. Gökkan mektubunda, “Sizleri güneşin sıcaklığı ve “Jin Jiyan Azadî” coşkusuyla selamlıyorum. Özgür kadın hareketinin bir üyesi olarak, bu ödüllü sadece kendi adıma değil mücadele eden binlerce Kürt kadını adına alıyorum. Türkiye devleti mücadele eden onlarca Kürt kadının tutuklayarak, cezaevine koydu. Devlet, Sincan cezaevinde yanımda bulunan ve cezalarını bitirmiş 12 kadın arkadaşımı hukuksuz bir şeklide cezaevinde tutmaya devam ediyor. Fiziki olarak aranızda bulunmasam da, tüm kalbimle sizinleyim” dedi.

Son olarak, müzik eşliğinde, Gökkan’ın mücadele hayatının anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı. (ANF)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑