Yazarlar

Published on Mayıs 3rd, 2020

0

Sarı Kantaron Çiçeği nedir; neye yarar? – Gül Güzel

Sarı Kantaronun tam da zamanı ve bu zamanı iyi değerlendirmek gerekir.  Baharda açan yüzlerce sarı renkli bir çiçek şeklinde değerlendirmemek lazım. Ekoloji ve ekonomiye olan bilinçli bağlarımızın geliştiği bir süreçte Sarı Kantaron çiçeğiyle tanışmak daha da ilginç. Eczanemiz kendi elimizin altında olacak ve bazı yaralarımızı bu şekilde kendimiz sarabileceğiz. Çünkü Sarı kantarona ismini veren güneş sarısı çiçekleri tuhaf bir sırrı barındırır. Narin taç-yaprakları biraz hırpaladığınızda kanıyor gibi görünür. Bu kan kırmızısı sıvı, taçyaprak kenarları boyunca yayılmış olan koyu renkli minik salgı bezlerinden çıkan bir yağdır. Eski zamanlarda “kanayan” bir bitkinin büyük güçlere sahip olduğu varsayılırdı. Hristiyanlığın yükselişiyle birlikte bu bitki(Johanniskraut) Vaftizci Yahya’yla ilişkilendirilmeye başlandı. Bitkinin, Azizin doğum günü olan 24 Haziran ve kafasının kesildiği 29 Ağustos tarihlerinde çiçek açtığına inanılırdı. Sarı kantaron, hypericaceae familyasının bir üyesidir. Ilıman ve subtropikal bölgelerde yaklaşık 400 tür içeren Hypericum cinsine aittir. Sarı kantaron, istilacı lifli kökleri ile 1.5 m boyunda, yarı odunsu, yapraklarını dökmeyen, tüysüz çok yıllık küçük bir çalıdır. Çoğunlukla çekici büyük sarı çiçekleri ile tanınmakta olup, bunu siyah renkte olgunlaşan kırmızı meyveler izlemektedir.

Sarı kantaronun faydaları…

Sarı kantaron yağı faydaları sayesinde romatizmam rahatsızlıkları, sırt, bel ve adale (kas) ağrılarını iyileştirilebilir. Vücutta açılan yaraların ve yanıkların tedavisinde de sarı kantaron yağı kullanılır. Kan dolaşımını sıkılaştırır ve arttırır. Vücuttaki morarmalar için fayda sağlar. Burkulmalara oldukça iyi gelir. Özellikle cilt sorunlarının çözümü için kullanılan Sarı Kantaron bitkisi ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Tarihi Eski Yunan ve Roma’ya dayanan dönemin hekimleri tarafından savaşta alınan yaraları sarmada; yanıkları, çürükleri ve iltihapları tedavi etmede kullanırlardı. Yüzyıllar sonra, Haçlı savaşçıları sırasında da yaralarını aynı şekilde Sarı Kantaronla tedavi etmeye devam edildi. Orta Çağ’da kalp rahatsızlıkları, sarılık, dizanteri, kanamalar, idrar sorunları ve sinirsel depresyonlar da bu bitkiyle tedavi edildi. Ayrıca o zamanda ve sonrasındaki yüzyıllarda sarı kantaron çiçeğinden elde edilen, çürük ve yaralanmaları tedavi eden yağ da çok yaygındı. 17. yüzyıl itibariyle, sarı kantaron Amerikan bitkisel tıbbına dahil olmuş, yaralar için harici olarak, sinirsel aksiyeler ve depresyon için dahili olarak kullanılıyordu.

Tedavi Amaçlı Kullanımı

Hafif depresyon , Kas ağrıları, Uçuk vb… Anti-depresyon ilaçları, âdet öncesi sendromunun şiddetli biçimleri için de kullanılır. Sarı Kantaronun etkilerini incelemek için İngiltere’deki  University of Exeter’nde bir deney yapılmıştır. Bu deneyde Sarı Kantaron verilen kadınların, adet öncesi sendromunun belirtilerinde % 50 oranında bir azalma olmuştur. Anksiyete ve depresyonda da gerileme yaşanmıştır. Sarı Kantaron yağına genellikle lokal uygulanan bir ilaç olarak bakılır. Ağrıları gidermek için deriye masaj yapılır ya da yaralara, yanıklara ve böcek ısırıklarına merhem olarak kullanılır. Temel bilim ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, bu yağın derideki iltihaplara iyi geldiğini ve bakterilerle savaştığını göstermiştir. Sarı kantaronun virüstük enfeksiyonlara olan etkisi araştırılmaktadır. Bitkideki aktif bileşenlerden biri olan hiperisin maddesinin HIV virüsüne ve uçuğa neden olan virüslere karşı etkili olduğu görülmüştür. 

SARI KANTARON YAĞI NASIL YAPILIR?

Yararlarının bu kadar çok olduğu Sarı Kantaron yağını yapmak için bitki çiçeklendiğinde, çiçeklerini toplayın. Cam bir kavanozun içine koyup en kaliteli olan zeytin yağıyla karıştırın. Bu karışımı arada bir karıştırarak rengi nar gibi kızarana kadar Güneşte bekletin. Ardından yağı süzerek, koyu renkli kavanoza doldurun ve kullanmak için karanlık bir ortamda bekletin. Bu yöntemle ortaya çıkan karışımı ağrıyan eklemlerinize ve sırt ağrılarınıza masaj yaparak kullanabilirsiniz. Uyarılar Sarı kantaronun kullanımı güvenli görünmektedir. En büyük risk reçeteli ilaçlarla etkileşime girme ihtimalidir. Hamilelik döneminde kullanımının güvenli olduğuna dair bir veri yoktur. O yüzden bu tür süreçlerde dikkatli olmakta yarar vardır.

Sarı Kantaron çiçekleri nerelerde toplanmalı ve çay olarak tüketilmeli?

Sarı Kantaron çiçekleri, arabaların geçtiği yollara yakın alanlarda asla toplanmamalı. Sarı Kantaron çiçekleri yağlı oldukları için araba egzozlarından çıkan karbondioksit gazlarını emerler. Onun için kesinlikle Sarı Kantaron çiçeklerini trafikten uzak alanlarda toplamak lazımdır. Toplandıktan sonra yıkamadan kavanoza doldurup, üzerine yavaş yavaş en kaliteli zeytin veya Susam vb. yağıyla doldurmak gerekir. Ayrıca kurutulan Sarı Kantaron çiçekleri çay şeklinde de kullanılabilir. Yapılan araştırmalarda çiçeğin güçlü sakinleştirici özelliği tespit edilmiştir. Onun için stres ve yorgunluk için doğasal sakinleştirici olabiliyor. Uzmanların uykusuzluk çekenler için önerdiği kantaron çayı aynı zamanda idrar sökücü özelliği sayesinde vücuttaki bakteri ve mikropların atılmasını sağlar. Bir çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron çiçeğini, kaynatılmış bir bardak suya karıştırıp 5 dakika demlendirdikten sonra süzdükten sonra tüketilmeli. Sarı kantaron çayı, boğaz iltihaplanması ve göğüs ağrılarına karşı biraz bal katılarak tüketilebilir.


Gül Güzel – 03.05.2020

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑