İnsan Hakları

Published on Temmuz 26th, 2020

0

Stuttgart’ta 800. Haftasında Cumartesi Anneleriyle dayanışma eylemi

Cumartesi anneleriyle dayanışma! Katiller biliniyor, kayıplar nerede? Onları yaşarken tutukladınız, sizden tekrar canlı istiyoruz! (VİDEO ve FOTO GALERİLİ)

Gül Güzel (Stuttgart)

Türkiye’de evden alınan veya herhangi bir ortamda tutuklanıp, bir daha geri dönmeyen yakınlarının akıbetini sormak için bundan 800 hafta önce, Kürt anneleri Galatasaray önünde eylem yapmaya, çocuklarının , kardeşlerinin, eşlerinin akıbetini devletten sormaya başlamışlardı. Ancak bugüne kadar sayılarla adlandırılan kayıpların akıbetleri belli olmadı. Onun için hem Türkiye’de hem de yurtdışında çeşitli şehirlerde düzenlenen eylemlerle Galatasaray’daki Cumartesi Annelerine destek verildi. Bu eylemlerin gerçekleştiği yerlerden biri de Almanya’nın Stuttgart şehriydi. Stuttgart,  Cumartesi Anneleri İle Dayanışma Platformu, 800. hafta vesilesiyle düzenlediği eyleme, çevrede bulunan bütün devrimci kadın örgütleri de katılım sağlayıp, destek verdi.

Stuttgart Marstallstrasse’de, 25 Temmuz, saat 14.00’te yapılan eylem, tüm kayıplar için yapılan saygı duruşu ile başladı. 20 tane enternasyonal düzeyde kayıp insanın fotoğrafları açılarak, mumlarla “800. hafta” yazıldı. Almaca yazılıp, açılan büyük pankartlar da ise ‘’KAYIPLAR NEREDE?’’, Türkiye’deki Cumartesi Anneleriyle dayanışma. Anneler kaybolan akrabalarını arıyorlar. Biz de birlikte arıyoruz. Stuttgart Cumartesi Anneleri’’, ‘’Kayıplar, Devletin, askeri güçlerin kaçırıp, bir daha geri dönmeyenlerdir’’, ‘’Onlar sadece istatistik sayılar değil, İnsanlardır. İspanya da 113.000, Arjantin’de 35.000, Fransa , Belçika, Hollanda’da 1.000, Türkiye/Kürdistan’da 1.200, Meksika’da 30.000’’denildi.

Dayanışma platformu “Stuttgart Cumartesi Anneleri” ve diğer kadın gruplarının okuduğu bildirilerle,’’800 hafta boyunca her hafta sokaklara çıkan ve gözaltında kaybedilenler için direnen ‘’İstanbullu Cumartesi Anneleri’’nin mücadelesini destekliyoruz! Türkiye’deki Cumartesi anneleri, Arjantin’deki ‘’Plaza de Mayo annelerinin’’ direnişini örnek aldılar. Hükümet ve yetkililerden kayıp çocukları, akrabaları ve tanıdıklarının akıbetleri hakkında bilgi talep ettiler. Bugün 25 Temmuz’da, 800. kere eylem İstanbul’da gerçekleşti. 800 hafta boyunca, farklı şehirlerden anneler, kız kardeşler ve akrabalar her hafta çocuklarının ve akrabalarının nerede olduğunu, hala hayatta olup olmadıklarını veya kendilerine ne olduğunu soruyorlar. Amaçları gözaltında kaybolup, bir daha ortaya çıkmayanların akıbetine dikkat çekmektir.

                25 yıl geçti ve anneler üzüntü ve öfkelerini duyurmak için 25 yıldır sokaklarda mücadele veriyorlar. Katiller biliniyor, kaybedilenler nerede ? 25 yılda, biz kayıp annelerine defalarca devlet destekli olarak yetkililer acımasızca saldırdılar. Halbuki bütün amacımız, kayıp çocuklarımız ve akrabalarımızın en azından birer mezarları olmasını istemektir. Saldırılar o kadar ileri gitti ki, Cumartesi anneleri 1999’da oturma eylemlerini geçici olarak durdurmak zorunda kaldılar ve 2009’da kadar eyleme başlayamadılar. Bir dayanışma platformu olarak, annelerin Galatasaray lisesi önünde yaptıkları bu kararlı ve yorulmak bilmeyen mücadelesini kutluyor, destekliyoruz.

Bugünkü eylemimizle, zorla kaybetmeye karşı bu mücadeleye güç vermek istiyoruz.

Kaybolanların kaderini açıklamak için, Cumartesi anneleriyle yan yana olduğumuzu belirtiyoruz. Berfo Ana’nın,’’Ben oğlum kaybolduğundan beri evimi boyamadım. Bir gün gelirse evini tanısın diye’’ sözünü unutmadık. O oğlunun akıbetini öğrenemeden aramızdan ayrıldı. Ona sözümüz olsun ki, bizler de Cumartesi Anneleri olarak, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceğiz!” denildi.

Kürdistanlı ve dostları, Almanya hükumeti ve sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunarak, faili belli olan katillerin yargılanması başta olmak üzere, devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların akıbetinin sorulmasını talep ettiler.

Eylemin, kayıpların posterleriyle yerde oturan kadınlar, Cumartesi annelerine atfen yapılan müzikle ve “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Şehit namirin”, “Katil devlet gün gelecek hesap verecek”, “Yaşasın enternasyonalist dayanışma” sloganları ile sona erdi. Eylem boyunca Cumartesi Annelerine dair hazırlanan çok sayıda Almanca el ilanları da kent sakinlerine dağıtıldı.

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑