Güncel

Published on Mart 9th, 2022

0

YK Enerji İkizköylülerden zeytinliklerini kesmelerini istedi

YK Enerji zeytinliklerle ilgili çıkan yönetmeliğe dayanarak, 2017’de İkizköy’ün merkez mahallesi Işıkdere’de kamulaştırılan ancak köylülerin Zeytincilik Kanuna dayanarak kestirmedikleri zeytin ağaçlarını kesmek üzere atağa geçti.

Muğla, Milas’taki Akbelen Ormanı’nın madene tahsis izninin iptali için İkizköylüler tarafından açılan davada bilirkişi keşfinin olduğu gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren maden yönetmeliği değişikliğinin ilk uygulaması, İkizköy’de hayata geçirilmek isteniyor.

Maden yönetmeliğinin 115’inci maddesine eklenen fıkra ile; tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda elektrik ihtiyacını karşılamak üzere madencilik faaliyetlerinin yürütülebilmesinin önü açıldı. 

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) bu yönetmeliğe dayanarak, 2017’de İkizköy’ün merkez mahallesi Işıkdere’de kamulaştırılan ancak köylülerin Zeytincilik Kanuna dayanarak kestirmedikleri zeytin ağaçlarını kesmek üzere atağa geçti.

Şirket yetkilileri, İkizköy Mahallesi sınırları içerisindeki zeytin ağaçlarını kastederek İkizköy Mahallesi Muhtarına “İkizköylülerin, eskiden kamulaştırılmış alanlarda bulunan zeytin ağaçlarını gelip kendilerinin kesmelerini ya da taşımalarını, aksi takdirde şirketin bu ağaçları keseceğini, taşıyacağını” bildirdi.

Kaymakamlığa dilekçe verildi

Muhtarın ulaştığı zeytinliklerin eski sahipleri olan köylüler ise konuyu İkizköy Çevre Komitesi’ne taşıyarak, zeytinlere kesinlikle dokunmayacaklarını söylediler. 

Bunun üzerinde İkizköy avukatları tarafından zeytin ağaçlarının kesimine izin verilmemesi için Milas Kaymakamlığı’na verilmek üzere bir dilekçe hazırlandı.

Kaymakam: Zeytinliklerimiz kanuna emanet

Önce Milas Kent Konseyi tarafından kent merkezinde gerçekleştirilen “Zeytinime Dokunma” basın açıklamasına katılan İkizköylüler, daha sonra topluca Milas Kaymakamlığı’na geçtiler. İkizköy Kardok Derneği ve 100’ün üzerindeki köylü tarafından imzalanan dilekçeler, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’ye elden teslim edildi.

Kaymakama dilekçelerin verilmesi sırasında İkizköylüler; yönetmeliğin Zeytincilik Kanununa aykırı olduğunu vurgulayarak “İlçenin en yüksek mülki amiri olarak zeytinlerimizi siz Milas Kaymakamına emanet ediyoruz” dediler. Kaymakam ise “Zeytin bizim de zeytinimizdir. Zeytinlerimiz kanuna emanettir” diye yanıt verdi.

“Yönetmelik kanundan üstün değil”

Dilekçelerin tesliminden sonra İkizköylüler Kaymakamlık avlusunda kısa bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık “YK Enerji yönetmeliği kullanarak zeytinleri talan etmek üzere. Biz buna dur demek için Kaymakama dilekçe verdik” dedi.

İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Hasan Yorulmaz ise, “Yönetmelik kanundan üstün değildir. Biz kanunlara ve Anayasaya bağlıyız ve onu sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı da şunları söyledi:

“Anlaşılan gerçekten bu yönetmelik değişikliği YK Enerji ve İkizköylülerin zeytinliklerinin maden ocağı haline getirilmesi için çıkarılmış. Bugün İkizköylüler Milas Kaymakamına başvurdu. Hiçbir zeytinin sökülmesini, kesilmesini, zarar görmesini istemiyoruz. Şimdi Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun çerçevesinde göre Milas Kaymakamına düşüyor.”

Akbelen direnişi Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alanda bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan’dan itibaren alanda nöbet tutmaya başlamıştı. 17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’nün ekipleri Akbelen Ormanı’na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti. 28 Temmuz’da başta Manavgat olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla’ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle ile uğraşırken bu kez de YK Enerji tarafından tutulan işçiler adeta fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket işçileri bir günde 105 ağaç kesmişti. Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahalede bulunmuştu. Hem Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi hem de Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı alarak bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etmişti. Davada sahayı incelemesi kararlaştırılan bilirkişinin keşif tarihi mahkemece son dakikada ertelenmiş, İkizköy KARDOK Derneği’nin açtığı davanın keşfi ise 7 Eylül olarak belirlenmişti. Bilirkişi keşfi sırasında hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle davacı İkizköy avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal ile Adana Barosu’ndan Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusu yapmıştı. Avukatların itirazlarıyla yeniden yapılacak bilirkişi keşfinde heyetten bir kişinin Covid-19’a yakalanması nedeniyle 8 Şubat’ta yapılacak bilirkişi keşfi, 1 Mart’a ertelenmiş, aynı gün maden yönetmeliğinde değişiklik yapılarak zeytinlikler madencilik faaliyetlerine açılmıştı. Muğla Valiliği, Milas ilçesindeki İkizköy Mahallesi’nde genişletilmek istenen kömür madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutulan kömür taşıma bandının yapımını durdurmuştu. Bu arada maden şirketi alana 22 bin zeytin ağacı dikildiği de iddia etmişti.

(Bianet)

Tags: , , , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑