Almanya

Published on Kasım 27th, 2022

0

Almanya’da çifte vatandaşlık yasası ‘neredeyse hazır’

Almanya Türk Toplumu, hükümetin Almanya’da vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran ve çifte vatandaşlığı olanaklı kılan yasal değişiklik kararını olumlu karşıladı.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) kurduğu hükümetin koalisyon anlaşması çerçevesinde yabancıların vatandaşlığa geçmelerini kolaylaştırma planında sona geliniyor. Almanya İçişleri Bakanlığı ilgili yasa tasarısının “neredeyse hazır olduğunu” ve kısa süre içinde diğer bakanlıklara gönderileceğini açıklarken, Almanya Başbakanı OIaf Scholz da haftalık video mesajında bu konuya değindi.

‘EKONOMİMİZ ONLAR SAYESİNDE BU KADAR GÜÇLÜ’

Scholz mesajında, muhafazakâr muhalefetin itirazlarına rağmen vatandaşlık yasalarında reform çağrısını yineleyerek, göçmenlerin Almanya’nın yeniden inşasında ve güçlenmesinde ayrılmaz bir rol oynadığını söyledi. Scholz, “Almanya birçokları için umudun ülkesi haline geldi. Almanya’ya gelen kadınlar, erkekler, bazen de çocuklar, ekonomimizin bugünkü kadar güçlü olmasına büyük katkılar sağladı” diye konuştu.

‘BU HARİKA KADIN VE ERKEKLER İÇİN DAHA İYİ KURALLARA İHTİYACI VAR’

Yıllar önce Almanya’ya misafir işçi olan gidenlerin ve daha yakın zamanda göç edenlerin ülkede kök saldığını anlatan Scholz, Hamburg belediye başkanı olduğu dönemde vatandaş olanların yemin törenlerinden çok etkilendiği söyledi. Scholz, “Ve bu kadar uzun zamandır bizimle yaşayanların aynı zamanda Alman vatandaşlığı almaya karar vermesi bu nedenle iyi bir şey. Almanya’nın bu harika kadın ve erkekler için daha iyi vatandaşlık kurallarına ihtiyacı var” diye konuştu.

ÖNERİLEN DEĞİŞİKLİKLER NE?

Almanya’da hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, İçişleri Bakanlığı tarafından bakanlıklara gönderilecek. tasarı, bakanlıkların onayının ve kabinede de kabul edilmesinin ardından parlamento oylamasına sunulacak.

Tasarı kapsamında Almanya’daki vatandaşlık kurallarında önerilen değişikler ise DW Türkçe’ye göre şöyle:

* Alman vatandaşlığına başvuru için ülkede ikamet edilmesi gereken süre, sekiz yıldan beş yıla indirilecek

* Okul ya da meslekî başarı, son derece iyi Almanca bilgisi veya kamu yararına faaliyetler gibi yollarla entegrasyonda “özel başarı” göstermiş kişiler için bu süre üç yıla kadar inebilecek

* Reformun en önemli maddelerinden biri ise milyonlarca Türkiyelinin Alman vatandaşlığına geçmesini engelleyen, çifte vatandaşlık önündeki engellerin kaldırılması. Tasarıda, “topluma entegrasyon için dil bilgisi, eğitim, meslekî beceri ve özgürlükçü demokratik temel düzene bağlılığın, bir kişinin bir ya da birden çok vatandaşlığa sahip olmasından çok daha önemli olduğu”na işaret ediliyor.

ALMANYA TÜRK TOPLUMU KURULUŞU MEMNUN

Beklenen değişiklik, Almanya’daki Türklerin temsil edildiği önemli sivil toplum çatı kuruluşlarından biri olan Almanya Türk Toplumu tarafından da olumlu karşılandı. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuğlu, Almanya Redaksiyon Ağı’na verdiği demeçte, Almanya’daki mevcut vatandaşlık yasasının “günümüz gerçekliği ile örtüşmediğini” ifade ederek, yasal değişikliğin bir “paradigma değişikliğine” işaret ettiğini söyledi, Sofuğlu, önemli olanın belli bir ölçüde eşitliğin sağlanması ve daha fazla sayıda insana siyasi katılım imkanı sunulması olduğunun altını çizdi.

MUHAFAZAKÂR MUHALEFET TEPKİLİ

Ülkede muhalefetteki Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) yasa tasarısına tepkileri sürüyor. Bild gazetesine konuşan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Alexander Dobrindt, “Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmak uyumu güçlendirmez, bilakis bunun tam aksine yol açar ve yasa dışı göç için itici bir güç oluşturur” dedi. CDU milletvekili ve iç politika uzmanı Stefan Heck de aynı gazeteye yaptığı açıklamada, “Alman pasaportlarının enflasyoner şekilde verilmesi çok büyük miktarda sosyal patlayıcı barındırıyor” dedi.

(artı gerçek)

Foto: Avrupa Demokrat

Tags: ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑