..." /> Almanya’da sendikal tarihe damgasını vuran Yılmaz Karahasan’ı yitirdik!

İşçi Sınıfı

Published on Ekim 2nd, 2023

0

Almanya’da sendikal tarihe damgasını vuran Yılmaz Karahasan’ı yitirdik!


Almanya’da 60’lı yıllardan sonraki sendikal hareketin, anti faşist mücadelenin, Türkiye kökenli emekçiler arasındaki sendikacılığın, göçmenlerin eşit haklar mücadelesinin öncülerinden Yılmaz Karahasan’ı kaybettik. Yazının Almancası yazının devamında – Gewerkschaftsführer Yılmaz Karahasan verstorben


Gürsel Köksal

Sendikal mücadeleye göçmen işçi olarak geldiği Almanya’da işyeri işçi temsilcisi olarak başlayan ve bu mücadelesini dünyanın en büyük sendikalarından IG Metall’in (Metal Sanayi İşçileri Sendikası) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri olarak tamamlayan Karahasan, sendikacılığın yanı sıra AWO (Arbeiterwohlfaht) ve SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) başta olmak üzere çeşitli sosyal ve siyasal örgütler bünyesindeki çalışmalarıyla Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin ve tüm yabancıların eşit haklar mücadelesinin liderleri arasında yer alıyordu.
Bir süre önce yaşadığı kısmi felç nedeniyle hareket yeteneği kısıtlanan ve bundan kaynaklanan ciddi sağlık sorunları olan Karahasan, Frankfurt’taki evinde son nefesini verdi.

Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları mücadelesiyle, özellikle de 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 askeri faşist darbelerine karşı mücadeleyle dayanışma hareketlerinin yılmaz aktörleri arasında olan Karahasan, Almanya’da kurulan ilk sosyalist örgütlerden ATTF‘nin (Avrupa Türk Toplumcular Federasyonu) genel sekreterliğini üstlenmişti. Karahasan Türkiye’ye ve Almanya’daki Türkiye kökenli topluma yönelik siyasal ve sosyal çalışmaları nedeniyle Türkiye’deki anti demokratik yönetimlerin baskılarına hedef oldu. Türkiye’ye gittiği 1974 ve 1978 yıllarında iki kez tutuklanan Karahasan, 1978’de İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından gıyabında beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tekrar hapse girmemek için 14 yıl boyunca Türkiye’ye gidemeyen Karahasan hakkındaki davalar 1992 yılında kalktı. Türkiye’deki sendikal hareketin Almanya’dakiyle kurumsal işbirliğinin geliştirilmesine de büyük katkıları olan Karahasan, özellikle 12 Eylül darbesinden sonra Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan sendikacılara ve siyasi aktivistlere Almanya’dan siyasal sığınma hakkı alabilmeleri için destek oldu, faşist rejimin vatandaşlıktan çıkardığı demokrat ve devrimcilerin hakları için mücadele etti.
Karahasan son olarak 2017’deki anayasa değişikliği referandumu sürecinde Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin katıldığı “demokrasi için hayır“ girişimlerine aktif destek verdi. Sağlık durumu nedeniyle son yıllarını evinde geçiren Karasahan, geçtiğimiz mart ayında gerçekleştirilen 85’nci yaşgünü kutlamasında sendikal, siyasal ve sosyal mücadelesinde birlikte olduğu arkadaşları ve yoldaşlarıyla biraraya gelmişti.

SENDİKACI AİLEDEN

Kilimli’de 1938 yılında dünyaya gelen Yılmaz Karahasan’ın babası da Zonguldak’ta Maden İşçileri Sendikası’nın kurucu başkanıydı. Elektrik teknisyenliği eğitimi alan Karahasan, 1958’de, yani Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçü henüz resmen başlamamışken geldi. Önce Siemens’de, Türkiye’deki askerlik döneminin ardından da Köln’deki Ford otomobil fabrikasında çalışan Karahasan, elektrik teknisyenliğinin yanısıra fabrikadaki Türk işçileri için tercümanlık yaptı. Bu arada üyesi olduğu IG Metall’in ve Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) bünyesindeki sosyal akademide yüksek öğrenim gördü. IG Metall’in 1965’te Bremen’de gerçekleştirilen kurultayına bir grup Türkiye kökenli sendika üyesiyle birlikte katıldı ve o zamana kadar göçmenler için yaygın olarak kullanılan “misafir işçi“ (Gastarbeiter) kavramını protesto ederek, “biz misafir değiliz!“ isyanını başlattı. Karahasan, 1968 yılında IG Metall’in Frankfurt’taki genel merkezinde, sendikanın o dönemki sosyalist yöneticilerinin girişimleriyle kurulan “göçmen emekçiler masası“nın yönetimi üstlendi. Kısa zamanda sendika üyesi Türkiye kökenli işçilerin sayısı 100 binin üstüne çıktı, göçmen kökenli üyelerin sayısı ise 400 bine yaklaştı. Karahasan aynı zamanda sendikanın gazetesi Metall’in Türkçesinin (Metal Haberler) yönetimini, yazı işlerini üstlendi. Bu arada yönetim kurulu sekreterliğini de yürütüyordu, 1992’de de sendikanın yönetim kuruluna seçilen ilk göçmen kökenli sendikacı oldu. 1996’da yeniden yönetim kuruluna seçilmeyince emekliye ayrıldı. Yılmaz Karahasan ve kendisinden sonra yönetim kurulu sekreterliğini üstlenen Nafiz Özbek döneminde IG Metall’de binlerce sendika ve işyeri işçi temsilcisi yetiştirildi.
Emekli olduktan sonra işçiler ve emekçilerin sosyal ve kültürel yaşamlarını kolaylaştırma hedefiyle I. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan AWO ve üyesi olduğu SPD bünyesindeki çalışmalarını sürdüren Karahasan, son yıllarda sağlık durumunun bozulması nedeniyle sosyal ve siyasal faaliyetlere katılmıyordu.

NE DEDİLER?

1960’lı yıllardan beri IG Metall bünyesinde onunla birlikte çalışan, Frankfurt’lu Türklerin “Ülkü Ablası“, emekli sendikacı Ülkü Schneider Gürkan:
“Çok üzgünüm. 1971’li yıllardan beri hem Almanya’da işçi hakları için, özellikle de göçmen işçilerin hakları için, tüm göçmenlerin eşitliği için omuz omuza mücadele ettik. Yabancı düşmanlığına, ırkçlığa karşı, faşizme karşı birlikte kavga verdik. Aynı zamanda Türkiye’deki darbelere, darbelerden sonraki baskı rejimleriyle mücadele ettik, bu mücadele içindekilere destek olduk. Örnek bir sendikacı, çok iyi bir yol arkadaşıydı. En yoğun mücadelesini verdiği konulardan biri de Türkiye kökenli göçmenlere ‘çifte vatandaşlık‘ hakkının tanınmasıydı. Üyesi olduğu SPD ağırlık hükümet son zamanlarda bu alanda olumlu adımlar attı. Umarım partisi Yılmaz’ın bu hedefini gerçekleştirir.“
IG Metall sendikası merkezinde Karahasan’ın başında bulunduğu dairelerin yönetimini ondan sonra devralan ve şimdi artık kendisi de emekli bir sendikacı olan Nafiz Özbek:
“Gurbet yollarına düşüp Almanya sanayisine inanılmaz büyüklük ve zorluklarda destek veren yüzbinlerce Anadolu insanına ilk kucak açan ve tüm sorunlarını fark eden kurumların başında Alman sendikaları, en başta IG Metall gelir. Burada ilk akla gelen isim şüphesiz Yılmaz Karahasan’dır. Göçün ilk yıllarından itibaren bu insanların hak arayışlarında öncü olan cesur bir sendikacıydı. Çalışma ömrünün tamamını emekçilerin demokratik haklarını savunmakla geçirdi. Bizlere öncülük etti ve yıllarca birlikte yürüttüğümüz demokratik haklar, eşitlikler ve özgürlük mücadelesinde Yılmaz abimiz pek çok fahri ve profesyonel sendikacı için güvenilir bir kaleydi. Onun bize aksettirdiği cesaretle göçmen emekcilerin eşit haklar elde etmesinde epey yol kat ettik ve devlete, siyasete ve diğer ilgili sivil kurumlara örnek işler yaptık. Yılmaz Karahasan abimizi ebedi yolculuğuna uğurlarken, o saygın dostumuzun mirasına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yolu ışık olsun.“
Karahasan’ı “Örnek sendikacı, barış ve adalet yolunda tutkulusu bir savaşçı ve güvenilir bir dost“ olarak tanımlayan Türkiye Almanya Kultur Forumu“ Sözcüsü, Gazeteci ve Belgesel Yönetmeni Osman Okkan:
“Çalışan insanların hakları için ödünsüz mücadelesi hepimize yol gösterdi, yöneticiliğini yaptığı Türkçe “Metall-Haberler” gazetesiyle Almanya’da sendikal tarih yazdı. Ailesi ve mücadele arkadaşlarının acısını paylaşıyor, Türkiye Almanya Kültür Forumu olarak vefalı bir yol arkadaşımızın yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar önünde saygıyla eğiliyoruz.“
Osman Okkan’ın yaşamını ve mücadelesini Karahasan’ın kendi anlatımıyla aktaran belgeselinin önümüzdeki günlerde yayınlanacağı öğrenildi. (BirGün.net)


Seine Beiträge zur deutschen Gewerkschaftsgeschichte werden unvergessen bleiben

Gewerkschaftsführer Yılmaz Karahasan verstorben

Gürsel Köksal

Wir haben Yılmaz Karahasan verloren, einen der Pioniere der Gewerkschaftsbewegung, des antifaschistischen Kampfes, der Gewerkschaftsbewegung unter den türkischstämmigen Werktätigen und des Kampfes für die Gleichberechtigung der Einwanderer in Deutschland nach den 60er Jahren.

Karahasan, der seinen gewerkschaftlichen Kampf als Vertrauensmann in Deutschland begann, wohin er als Gastarbeiter kam, und diesen Kampf als Vorstandsmitglied und Sekretär der IG Metall, einer der größten Gewerkschaften der Welt, beendete, gehörte mit seiner Arbeit in verschiedenen sozialen und politischen Organisationen, insbesondere der AWO (Arbeiterwohlfaht) und der SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), zu den Anführern des Kampfes für die Gleichberechtigung von Einwanderern türkischer Herkunft und allen Ausländern in Deutschland.

Karahasan, der durch einen vor einiger Zeit erlittenen Schlaganfall in seiner Beweglichkeit eingeschränkt war und dadurch schwerwiegende gesundheitliche Probleme hatte, hauchte seinen letzten Atemzug in seinem Haus in Frankfurt aus.

Karahasan, der zu den entschiedensten Akteuren der Solidaritätsbewegungen mit dem Kampf für Demokratie und Menschenrechte in der Türkei gehörte, insbesondere dem Kampf gegen die faschistischen Militärputsche vom 12. März 1971 und 12. September 1980, war Generalsekretär der ATTF (Europäische Föderation der Türkischen Sozialisten), einer der ersten sozialistischen Organisationen in Deutschland. Karahasan wurde von den antidemokratischen Regierungen in der Türkei wegen seiner politischen und sozialen Aktivitäten zugunsten der Türkei und der türkischstämmigen Gemeinschaft in Deutschland verfolgt. Karahasan wurde während seiner Besuche in der Türkei 1974 und 1978 zweimal verhaftet und 1978 vom Staatssicherheitsgericht in Istanbul in Abwesenheit zu fünf Jahren Gefängnis verurteilt. Karahasan konnte 14 Jahre lang nicht in die Türkei reisen, um nicht erneut inhaftiert zu werden. Die Verfahren gegen ihn wurden 1992 eingestellt. Karahasan, der auch einen großen Beitrag zur Entwicklung der institutionellen Zusammenarbeit zwischen der Gewerkschaftsbewegung in der Türkei und in Deutschland leistete, unterstützte Gewerkschafter und politische Aktivisten, die nach dem Staatsstreich vom 12. September die Türkei verlassen mussten, um in Deutschland politisches Asyl zu erhalten, und setzte sich für die Rechte von Demokraten und Revolutionären ein, denen das faschistische Regime die Staatsbürgerschaft entzogen hatte.

AUS EINER GEWERKSCHAFTERFAMILIE

Yılmaz Karahasans Vater wurde 1938 in Kilimli geboren und war der Gründungsvorsitzende der Bergarbeitergewerkschaft in Zonguldak. Nach seiner Ausbildung zum Elektrotechniker kam Karahasan 1958 nach Deutschland, noch bevor die Arbeitsmigration aus der Türkei offiziell begonnen hatte. Er arbeitete zunächst bei Siemens und dann, nach seinem Militärdienst in der Türkei, in den Ford-Werken in Köln, wo er als Elektriker und auch als Dolmetscher für die türkischen Arbeiter tätig war. Zwischenzeitlich studierte er an der Sozialakademie der IG Metall, deren Mitglied er war, und des Deutschen Gewerkschaftsbundes (DGB). Zusammen mit einer Gruppe türkischstämmiger Gewerkschaftsmitglieder nahm er 1965 am IG-Metall-Kongress in Bremen teil und startete unter der Losung “Wir sind keine Gäste” eine Revolte, die sich gegen die bis dahin übliche Bezeichnung “Gastarbeiter” für Einwanderer richtete. 1968 übernahm Karahasan in der Frankfurter IG-Metall-Zentrale die Leitung des “Referats für Migranten”, das auf Initiative der damaligen sozialistischen Gewerkschaftsführung eingerichtet worden war. In kurzer Zeit stieg die Zahl der türkischstämmigen Gewerkschaftsmitglieder auf über 100.000, die Zahl der Mitglieder mit Migrationshintergrund auf fast 400.000. In der Zwischenzeit übernahm Karahasan die Leitung und die redaktionelle Arbeit der türkischsprachigen Gewerkschaftszeitung Metall (Metal Haberler). Im Jahr 1992 wurde er als erster Gewerkschafter mit Migrationshintergrund in den Vorstand der Gewerkschaft gewählt. Als er 1996 nicht wieder in den Vorstand gewählt wurde, zog er sich zurück. Unter Yılmaz Karahasan und Nafiz Özbek, der ihm als Vorstandssekretär folgte, bildete die IG Metall Tausende von Gewerkschafts- und Vertrauensleuten aus.

Nach seiner Pensionierung setzte Karahasan seine Arbeit in der AWO fort, die nach dem Ersten Weltkrieg mit dem Ziel gegründet wurde, das soziale und kulturelle Leben der Arbeiter und Werktätigen zu fördern, sowie in der SPD, der er angehörte.

WAS HABEN SIE GESAGT?

Ülkü Schneider-Gürkan, Gewerkschafterin im Ruhestand und die “ältere Schwester Ülkü“ der Frankfurter Türken, die mit ihr seit den 1960er Jahren bei der IG Metall gearbeitet hatte: “Ich bin sehr traurig. Seit 1971 haben wir Schulter an Schulter für die Rechte der Arbeitnehmer in Deutschland gekämpft, vor allem für die Rechte der migrantischen Arbeiter, für die Gleichberechtigung aller Migranten. Wir haben gemeinsam gegen Fremdenfeindlichkeit, gegen Rassismus, gegen Faschismus gekämpft. Gleichzeitig haben wir gegen die Putsche in der Türkei und die repressiven Regime nach den Putschen gekämpft und diese in diesem Kampf unterstützt. Er war ein vorbildlicher Gewerkschafter, ein sehr guter Genosse. Eines der Themen, für die er am intensivsten kämpfte, war die Anerkennung des Rechts auf doppelte Staatsbürgerschaft für türkischstämmige Einwanderer. Die SPD-dominierte Regierung, der er angehörte, hat in letzter Zeit positive Schritte in diesem Bereich unternommen. Ich hoffe, dass seine Partei dieses Ziel von Yılmaz verwirklichen wird.”

Nafiz Özbek, inzwischen selbst Gewerkschafter im Ruhestand, übernahm von Karahasan die Leitung der Abteilungen in der IG Metall-Zentrale: “Die deutschen Gewerkschaften, allen voran die IG Metall, waren die ersten, die die Hunderttausenden von Anatoliern, die ins Ausland gegangen waren und die deutsche Industrie in unglaublichem Ausmaß und unter unglaublichen schwierigen Bedingungen unterstützten, in ihre Arme geschlossen haben und die ersten, die all ihre Probleme erkannten. Der erste Name, der mir hier einfällt, ist zweifellos Yılmaz Karahasan. Er war ein mutiger Gewerkschafter, der seit den ersten Jahren der Migration als Pionier wirkte bei dem Kampf dieser Menschen nach ihren Rechten. Er hat sein ganzes Arbeitsleben damit verbracht, die demokratischen Rechte der Werktätigen zu verteidigen. Er war unser Wegbereiter und in dem Kampf für demokratische Rechte, Gleichheit und Freiheit, den wir seit Jahren gemeinsam führen, war unser Bruder Yılmaz für viele ehrenamtliche und hauptamtliche Gewerkschafter eine verlässliche Festung. Mit dem Mut, den er uns eingeflößt hat, haben wir die Gleichberechtigung der Arbeitsmigranten weiter vorangetrieben und ein Beispiel für den Staat, die Politik und andere relevante zivile Institutionen gesetzt. Während wir uns von unserem Bruder Yilmaz Karahasan verabschieden, werden wir das Vermächtnis unseres geschätzten Freundes weiterhin hochhalten. Möge sein Weg uns Erleuchtung leicht sein.”

Osman Okkan, Sprecher des “Kulturforums TürkeiDeutschland”, Journalist und Dokumentarfilmer, beschrieb Karahasan als “vorbildlichen Gewerkschafter, leidenschaftlichen Kämpfer für Frieden und Gerechtigkeit und vertrauten Freund”: “Sein kompromissloser Kampf für die Rechte der arbeitenden Menschen hat uns alle geleitet und mit der von ihm herausgegebenen türkischen Zeitung “Metall-Haberler” hat Gewerkschaftsgeschichte in Deutschland geschrieben. Wir teilen die Trauer seiner Familie und Freunde und verneigen uns als KulturForum TürkeiDeutschland mit Respekt vor dem Lebenswerk eines treuen Genossen.” Wie zu erfahren war, wird Okkans Dokumentarfilm über Karahasans Leben und Kampf in den kommenden Tagen veröffentlicht werden.

(Tageszeitung BirGün, 1.10.2023)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑