Güncel

Published on Şubat 15th, 2024

0

AYM’den Sivas Katliamı’yla ilgili yeni karar: Ek rapordan sonra zaman aşımı dosyası görüşülecek

Sivas Katliamı’nda katledilenlerin yakınlarının zaman aşımına karşı yaptıkları başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, dosyanın ek rapor hazırlandıktan sonra yeniden görüşülmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sivas Katliamı davasında zaman aşımına karşı yeni bir karar verdi.

Katliamda ölen 35 kişinin yakınlarının, zaman aşımına karşı yaptığı başvuru değerlendiren AYM, ek rapor hazırlanıp dosyanın yeniden görüşülmesine karar verdi.

DAVA SÜRECİ

Sivas Katliamı davası, 21 Ekim 1993’te başladı. 125 sanık, Ankara 1 Nolu DGM’de ilk kez hakim karşısına çıktı.

Davada ilk karar, 26 Aralık 1994’te geldi. 85 sanık, 2 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı, diğer sanıklar ise beraat etti. Ama bu arada utuksuz yargılanmak için serbest bırakılan sanıklardan birçoğu ortadan kaybolmuştu.Play Video

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1997 yılında müdahil avukatlarının temyiz ettiği davayı bozdu. Yeniden yargılama sonucunda 33 sanık hakkında idam cezası verildi.

Ancak bu karar, bir yıl sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından yeniden bozuldu. Sanık sayısı da 125’ten 33’e indi.

2000 yılında kararını açıklayan Ankara 1 Nolu DGM, 33 sanık için “idam” dedi. 9 sanık 7 yıl 6’şar ay, 4 sanık 20’şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 1 sanık 5 yıl hapis cezası aldı.

33 sanık hakkında verilen idam kararı ise 2002 yılında müebbet hapis cezasına çevrildi.

ZAMAN AŞIMI GEREKÇESİ

Sivas’taki Madımak Oteli’nde 1993 yılındaki katliama ilişkin dava, 2012 yılında zaman aşımından düşmüştü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde zaman aşımına ilişkin verilen kararda, şöyle denilmişti:

“Her ne kadar önceki düzenlemede zaman aşımı sürelerinin geçmişe yürümeyeceği ve önceki düzenlemede düzenlenmemiş bir suçtan dolayı kanunilik ilkesi gereği sanıklar hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılamayacağı düşünülse de Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilen ve iç norm kuralları bakımından bağlayıcı özelliği bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesinde yer alan yaşama hakkına yönelik kararlarında, ‘yaşama hakkını ihlal ettiği iddia olunan, işkence ve kötü muamele iddialarıyla suçlanan kamu görevlilerinin af ve zaman aşımından faydalandırılmaması’ gerektiği yünündeki hükümleri nazara alındığında, sanıkların kamu görevlisi değil, sivil oldukları, ayrıca olayın asli maddi faili değil feri şerik olarak yargılandıkları, 765 sayılı TCK’nın 146/3. maddesinde öngörülen hürriyeti bağlayıcı hapis cezasının 5 yıldan 15 yıla kadar ağır hapis olduğu, lehe olan 765 sayılı TCK’nın 102/3, 104/2 maddeleri gereği 15 yıllık olağanüstü zaman aşımı süresi 2 Temmuz 2008’de dolduğundan sanıklar hakkında açılan kamu davasının 765 sayılı TCK’nın 102/3 ve 104/2 maddesi gereği ortadan kaldırılması hükmünü doğurmak üzere CMK’nın 223/8. maddesi gereği ayrı ayrı düşürülmesine oy birliğiyle karar verildi.”

NE OLMUŞTU?

3 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak üzere aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu onlarca yazar, şair ve sanatçı Sivas’da bir araya gelmişti. Aydın ve sanatçıların kaldığı otele yürüyerek, saatlerce jandarma ve polis müdahalesine maruz kalmadan önce taşladıkları oteli ateşe veren kalabalık, 35 kişiyi katletmişti.

Madımak’ı saran alevler, aralarında halk ozanları Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin, şairler Metin Altıok ve Behçet Aysan, Uğur Kaynar, yazar Asım Bezirci, karikatürist Asaf Koçak’ın da yer aldığı 35 kişi vefat etti.

Aralarında yazar Aziz Nesin ve sanatçı Arif Sağ’ın da bulunduğu 51 kişi güçlükle kurtarıldı. Yaralanan Aziz Nesin’e yönelik linç girişimi son anda engellendi. (Artı Gerçek)


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑