Yazarlar

Published on Nisan 5th, 2020

0

Kadınların kalbi farklıdır – Gül Güzel

Güvendiği insana, kendine güvendiği kadar güvenme hatasına da düşer zaman zaman. Farklı ve olumlu düşüncenin yürekten şekillendiği en güzel örnektir kadın kalbi. 


Kadınların kalbi farklıdır. O yüzden farklı çarpar. İyi de, eğer kalbim kadınca çarpıyorsa, ne yapmam lazım? Birçok kadın ve erkek temelden farklı yapıdalar. Kadının daha samimi ve cesaretli kalbi, çocuklarına ve etrafına olumlu enerji olarak yansır. Erkek kalbine göre daha hassas olduğu, iddiadan öte bir gerçekliktir. Güvendiği insana, kendine güvendiği kadar güvenme hatasına da düşer zaman zaman. Farklı ve olumlu düşüncenin yürekten şekillendiği en güzel örnektir kadın kalbi. Kadınlar olarak, bunun da yaşamımız, sağlığımız, alacağımız ilaçlar üzerinde etkisi farklı oluyor. O yüzden kadın kalbi farkındalığını birkaç başlıkla sıralayıp, inceleyelim.

1-Kalbin doğal korunması: Kadınlar Östrojenler sayesinde doğal bir korunma altındadır. Kadının dişi hormonlarının oluşturduğu salgıyla, bedenlerinde oluşabilecek iltihapları önler ve bu vesileyle damarlardaki ölü hücreleri temizler. Ancak bu olumlu durum, sadece menopoz sürecine kadar sürer. Çünkü ondan sonra östrojen seviyesi düşer ve ardından kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklar artar.

2-Kadın kalbi, günde kaç gram alkol alabilir? Kalplerinden dolayı kadınların günlük alkol alabilme miktarı erkeklere göre çok daha azdır. Erkeklerde araştırma merkezlerinin tespitine göre, günde 30 gram olan alkol miktarı, kadınlarda günde 12 gram olabiliyor. Yani 1/8 litre şarap veya 1/4 litre bira. Bu miktarlar aşıldığında her iki cinste de tansiyon yükselmesi yaşanması mümkün oluyor.

3-Kalp krizi- Enfarktüs: Kalp krizi, sadece erkeklere has bir durum değildir. Kadınlarda da herhangi bir felç sonrası, kalp krizi öldürücü olabiliyor. Erkeklere göre kadınlarda kalp krizi kendini farklı gösterir. Çoğunlukla tam belirlenemeyen semptomlardır. Bunlar; kusma, baş ağrısı, aşırı yorgunluk gibi… Kadınlar mesela göğüs kafesinde ağrı hissetme yerine, baskı hissederler. Bir de tam anlaşılmayan şekilde her iki kürecik kemiği arasında veya çene kemiklerindeki ağrılar da kalp rahatsızlığı için alarm işareti olabilir. Bu tür ağrılar eğer daha önce yoktuysa, o zaman kalpten şüphelenmek yerinde olur. Bu durumlarda yapılabilecek en doğru hareket, acil servisi aramak olacaktır.

4-Kalp sevginin ne olduğunu biliyor mu? Sevgi ile bağlantılı romantik duygular, kadında daha yoğundur. Çok eski zamanlarda anatomi hakkında hiç bilgileri yokken; insanlar bir şey karşısında heyecanlanınca, göğüs kafeslerinde bir hareketlilik hissettiğini gözlemlemişler. Anlamışlar ki, insanlar mutlu veya mutsuz olunca göğüs kafeslerinde bir şeyler oluyor. Gelinen bilim çağında ise, kalp beyinden aldığı bir sinyal ile çalışan kas olup, alınan o sinyalle hareket ediyor. Bunların yanısıra kalbi, sevginin alıcı anteni olarak adlandırabiliriz. Çünkü hoşumuza giden bir şeyi görünce, beynimiz hemen çok sayıda mutluluk hormonu salgılıyor. Sonuç olarak, tansiyonumuz yükseliyor.

5-Kalbin sevdiği şeyler: Menopoz sürecindeki hormon düzensizliği yalnız terlemeye değil, kalbin de hızlı çarpmasına neden olur. Buna karşılık düzenli bir yaşamın formülü şudur: Doğru beslenme, mineral yoğunluklu kuru yiyecekler (ceviz, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, balık, esmer un ekmeği, günde en az 1,5 litre su) ve spor aktiviteleri. Bu formül sayesinde kalbin düzenli ritmi korunabilir ve uzun süre menopoz sürecinde olumsuz etkilenmesine rağmen sağlıklı kalabilir.

6-Kalp için yeterli uyku: Londra’daki University College London

     İle University of Warwick’in yaptığı araştırmalara göre, kadınlar ne    kadar az uyursa, tansiyonları o kadar fazla yükseliyor. Bununla bağlantılı olarak kardiyovasküler hastalıklara neden oluyor. Sadece 8 yerine 7 saat uyuyan kadınlarda, kandaki iltihap oranının yükselmesine, bu da kalp krizine yol açıyor.  Halbuki erkeklerde bu durum hala tam verilerle tespit edilmiş değil.

7-Kalp kırılabilir mi?: Kötü kader ve benzeri acılar, kadınların kalbine çokça dokunur, hassaslaştırır. Bu da kadınlarda kırılmalara, ismi konulamayan fenomenlere (arazlara) neden oluyor. Biraz da menopoz sürecine benzer şekilde durumlar söz konusudur. Sonuç olarak duygusal durumlar, üzüntü, stres ve benzeri ağır olaylara sebep olur. Almanya’daki kalp araştırma merkezinde yapılan araştırmaya göre; duygusal stresin kadınlarda erkeklere oranla daha çok yaşandığı, hatta bu duygusal anlarda kalp röntgenlerinde kalbin yamulduğu şekli dahi görüntülenebiliyor. Aşırı duygudan yamuklaşan kalbin ince ucunda, geçici olarak felç dahi yaşanabiliyor.

8-Kalp krizi geçirmediğimiz halde, geçirmiş sanabilir miyiz?:Bazen yaşanan korkulardan dolayı, aslında olmayan bir kalp krizini yaşadığımızı sanırız. Buna bir sebep olmasa da, doktorlar bu halleri kalp sinirlenmesi olarak tabir ederler. Çünkü kadınlar, başından geçen olayları geçse de sürekli kurgulayıp evirip, çevirirler…Böylece bir çıkmazın içine girerek, duygusal stresi arttırırlar. Bu duygusal durum uzun sürerse, gerçekten kalp krizine neden olabilir.

9-Kadınların kalbi gerçekten daha büyük müdür? En azından böyle söylenir. Ama gerçekçi düşünüldüğünde  bazen doğru olabilir. Anatomi bakımından ise, gerçekten erkeklerin kalbi daha büyüktür. Kadınların kalbi ortalama 250 gram olup, 300 gram olan erkek kalbinden biraz daha küçüktür. Kadınların ayrıca duygusal ve hassas kalp kapakcıklarına sahip olmalarından ötürü çabuk açılıp, kasılabiliyorlar. Bu farklı yapı, doktorların kardiyak katet yerleştirme ve ameliyatlarda zorluklar yaşamalarına neden oluşturuyor.

10-Kadınlarda neden ilaçların yan etkileri daha fazla? Şimdiye kadar yapılan ilaç araştırmaları, en çok erkek veya erkek hayvanlar üzerinde denenerek yapıldı. Bu durum, kadın sağlığı bakımından büyük bir sorun. Bazen bir ilacın dozajı yüksek veya düşük, diğer yandan etkileri çok farklı olabiliyor. Mesela yan etkiler konusunda tansiyon düşürücü Betabloker’de görülebiliyor. Kadınlarda kalp atış hızı ve tansiyon yükselmesine denen oluyor. Onun için cinsiyet tıbbı, reçetelerin, kadın cinsine ayarlanarak yazılmasını isteyip, talep ediyor. 

11-Şeker, neden kadın kalbini daha çok etkiliyor? Tip 1 ve Tip 2 diyabetli insanlar, kalp hastalıkları ve kalp krizleri yönünde daha büyük risk altındadır. Almanya Diyabet kurumunun tespitine göre menopoz sürecindeki kadınlar, erkeklerden daha çok risk altındadır. Bunun nedeni hala tam olarak bilinmemekle beraber, uzmanların tahminine göre, kadınların yüksek tansiyon veya kolesterole karşı daha az ilaç aldıklarından kaynaklıdır. Doğru bilgilendirilerek, kadınlar bu olumsuz etkiyi düzeltebilirler. Kalp krizi riski bedende yoğunlaşan yağ tabakasından da doğabiliyor. Ama bu konuda kadınların durumu erkeklerden daha olumludur. Erkeklerde orta bedeni kaplayan yuvarlak yağ tabakası göbeği, kadınlarda daha ince olan yağ tabakasının kalp krizleri için daha az tehlike oluşturuyor. Onun için kalp krizlerine neden olabilen göbek veya karın yağlarından özellikle orta yaşlarda kurtulmak gerek.

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑