Makaleler

Published on Ekim 28th, 2022

0

Bayraktar, Zülfikar’a karşı | Engin Erkiner


Silah üreten ve ihraç eden ülkeler bunların savaşlarda da denenmesine çalışırlar. Her silah üretildikten sonra mutlaka denenir, uzun süreli testlere sokulur ama savaş başkadır. Savaşta silah önceden düşünülemeyecek zorluklarla karşılaşır ve bunlara uyum sağlayabildiği oranda “iyi silah” sayılır.

            Almanya ordusu yıllarca Afganistan’da Kandahar çevresinde Taliban’a karşı üslendi. Savaş sırasında ordunun otomatik tüfeklerinin sürekli ateş edildiğinde çabuk ısındıkları anlaşıldı ve tümü değiştirildi.

            Mutlaka daha önce de denenmişlerdi ama savaş başkadır.

            Türkiye de silah üreten ve ihraç eden bir ülkedir. En önemli ihraç ürünü SİHA (silahlı insansız hava aracı) olmakla birlikte, hafif (tabanca ve makineli tüfek) ve orta (obüs) de ihraç etmekte ve uluslararası silah fuarlarında sürekli yer almaktadır.

            Türkiye bu silahları Irak ve Suriye’de sürekli denemektedir. SİHA’lar aracılığıyla bugüne kadar ABD ve İsrail tarafından yapılan nokta hedeflerine suikastleri de öğrenmiştir.

            Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye Ukrayna’ya SİHA ihraç ediyor, Rusya’ya etmiyor. İkisine de ihracat yapabilirdi, geçmişte savaşan tarafların tümüne silah ihraç edilmesi örnekleri az değildir. Sonuçta para paradır.

            Açıklanmamış olmakla birlikte anlaşıldığı kadarıyla Türkiye’nin ileri teknoloji ürünü bazı SİHA parçalarını aldığı NATO ülkeleri bunları Rusya’ya ihraç edilmemesi şartıyla vermektedir. Bunlardan birisi de İsveç olsa gerektir.

            Savaştan gelen haberlere, hangi taraftan olursa olsun ihtiyatla yaklaşılması gerektiği için, Türk SİHA’larının performansları konusunda açık belirleme yapmak şimdilik mümkün görünmüyor.

            Bu SİHA’lar Bayraktar markasını taşıyorlar.

            Rusya da yoğun olarak SİHA kullanmaya başladı. Bunlar İran’dan alınan SİHA’lardır ve Türkiye silahlarından farklı olarak “kamikaze SİHA” olarak bilinmektedir.

            Türkiye SİHA’ları roket taşımakta ve hedefe ateşledikten sonra geri dönmektedir. Kamikaze SİHA’lar ise, adından da anlaşıldığı gibi hedefe çarparak kendini patlatmaktadır. Bu nedenle ilkinin daha ileri teknoloji ürünü olduğu söylenebilir. Her durumda kamikaze SİHA’lar da Ukrayna’nın özellikle alt yapısına büyük zarar vermiştir.

            İki çeşit olan İran SİHA’larının birisinin adı Zülfikar’dır.

            Böylece SİHA’larda Şii-Sünni savaşını da görüyoruz!

            SİHA’lar arasında savaş bulunmuyor ama rakip güçler tarafından birbirlerinin hedeflerine karşı kullanılıyorlar.

            Türkiye’nin önümüzdeki yıl SİHA da taşıyabilen, havalanıp inmelerine uygun küçük bir uçak gemisini denize indirmesi planlanıyor.

            Uçak gemisi Akdeniz için lüks sayılabilir, gereksizdir.

            Türkiye’nin en büyük üssü Somali’de bulunuyor ve burası da dünya deniz ticaretinde önemli yer tutan Hint Okyanusu’na bakıyor.

            Bu ise Türkiye’nin emperyal amaçlarının bölge sınırlarının ilerisine geçtiğini gösteriyor.


Engin Erkiner – 28.10.2022

Tags:


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑