Suriye

Published on Aralık 3rd, 2022

0

Esad: “Erdoğan’a neden bedava zafer kazandıralım? Seçimlerden önce görüşme yok!”

ŞAM-MOSKOVA-ANKARA ÇATISI ÇATILAMADI – Reuters, Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın, Erdoğan’ın “siyasette küslük olmaz” sloganıyla uzun zamandır, aralamaya çalıştığı görüşme kapısını seçim sonuna kadar kapattığını haber verdi. Suriye’nin görüşme şartı “askerî işgal”in kalkması.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, yaklaşan seçimlere ve Suriye topraklarındaki Türk askeri varlığına göndermede bulunarak birliklerinin varlığına atıfta bulunarak Kremlin’in Erdoğan’la görüşme ayarlama çabalarını geri çevirdi. 

Reuters’ın haberine göre Esad, böyle bir buluşmanın Haziran seçimlerinde Erdoğan’ın elini güçlendireceğine ve Türkiye’de yaşayan 3,6 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmının geri gönderilmesine kapı açacağı kanısında. 

Reuters’a Şam’dan haber veren kaynak “Erdoğan’a neden bedavadan bir zafer kazandıralım? Seçimlerden önce hiçbir yakınlaşma olmayacak,” dediğini aktarıyor. 

Ancak Reuters’ın haberine göre adı saklı bir diplomat, Suriye’nin “somut bir şeyle gelmedikçe” Erdoğan’la görüşmenin “hiç bir yararı olmayacağını düşün[düğünü] ve şu ana kadar Türk birliklerinin [Suriye’den] tamamen çekilmesini talep ede geldiğini” söyledi.

Türkiye ve Suriye’yi birbirlerine kim ve ne yaklaştırıyor?

Türkiye’nin Suriye’deki varlığı
askerden de fazlası

Türkiye, 2011’de başlayan Suriye İç Savaşı’na Esad rejimini devirmek amacıyla ABD ile birlikte müdahil oldu. Müslüman Kardeşler ayaklanmasına aktif destek verdi. Ordudan ayrılan birliklerinin eğitilip donatılarak düzenli bir isyan ordusu kurulması için ABD ile birliktre eğit-donat programları uyguladı. Suriye’den Türkiye’ye göçleri teşvik ederek sınır boylarındaki “mülteci kampları”nın askeri eğitim alanlarına dönüşmesine yol verdi. Suriye Milli Ordusu adı verilen ABD ve Türkiye’nin örgütlediği yapının DAİŞ ve El-Kaide tarafından dağıtılmasının ardından. ABD’nin önceliği DAİŞ’in yenilmesi, Türkiye’nin önceliği Şam’ın Müslüman Kardeşler ayaklanmasını Halep’te durdurmak üzere Kürt bölgelerinden askeri birlikleri çekmesiye doğan boşluğu dolduran Demokratik Birlik Partisi (PYD) önderliğindeki  Özerk yönetimleri safdışı etmek oldu. 

“Rojava’da Artık Bir Yönetimin Olması Gerekiyordu”

İşgal altındaki bölgeler

Ankara, Suriye’nin Kuzeydoğusu’nda birbirlerinden coğrafi olarak ayrı özerk yönetimlerin birleşmeye başlaması DAİŞ’le mücadele döneminde düzenli bir savunma gücü oluşturması ve statü elde etme imkanına kavuşması karşısında özerk yönetimlere karşı savaş açtı. Suriye’deki ilk işgalini 2016’da Cerablus’ta başlattı, ardından 2018’de Êfrin ve 2019’da Serkanî’ye yönelik iki askeri harekatla birlikte üç geniş bölge doğrudan Türkiye’nin askeri kontrolü altına girdi. 

Türkçe, Türk parası,
Türk kaymakamı, Türk maaşı… 

Suriye kuzey sınır bölgelerinde Ankara’nın bölgedeki varlığı son dört yıl içinde aseri alandan idari ve ekonomik alana doğru genişledi. Askeri varlığın bulunduğu yaşam alanlarında asayiş ve idareden sorumlu olarak  İç İşleri Bakanlığına bağlı kaymakamlıklar kuruldu. Türk lirası bütün kuzey alanlarında baskın para birimi oldu. Kuzeybatı ve Kuzey Suriye’de ilk öğretim okullarında çocuklara ikinci dil olarak Türkçe dayatılıyor ve on binlerce isyancı asker ve işbirlikçi memurun maaşları Türkiye bütçesinden ödeniyor. 

Buna karşın, Ankara Şam ile yakınlaşarak, şimdi Suriye’nin siyasi birliğini yeniden bir Arap ulus-devleti olarak kurma hedefiyle hareket eden Esad rejimiyle, Kürtlerin kendi kaderlerini tayin iddiasını çökertmek üzere işbirliği olanakları aramayı sürdürüyor. 

Soçi’den Sonra [da]: En İyisi Eve Dönmek!

Reuters, “Türkiye’nin düşüncesi hakkında bilgi sahibi bir kaynak”ın Esad-Erdoğan görüşmesinin “çok uzak olmayan bir gelecekte” hala mümkün olabileceğini söylediğini bildiriyor.

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ’YLE SÖYLEŞİ: 
“Şam-Ankara diyaloguna Suriye’den çok Türkiye ve Rusya muhtaç”

Ruters’in haberine göre “kaynak”, “Putin yavaş yavaş bunun yolunu hazırlıyor” demiş. “Bu, Suriye’de büyük bir değişimin başlangıcı olacak ve Türkiye üzerinde çok olumlu etkileri olacaktır. Rusya da … birçok alanda gerildiği göz önüne alındığında bundan faydalanacaktır.”

(bianet – AEK)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑