Türkiye

Published on Eylül 27th, 2021

0

Ulucanlar Hapishanesi’nde katledilen devrimciler Ankara’da anıldı

Türk devletinin 26 Eylül 1999 yılında Ulucanlar Hapishanesi’nde katlettiği devrimci tutsaklar Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı.

Alınteri, BDSP, HDP, Kaldıraç, Partizan ve SMF, 26 Eylül 1999 yılında Ulucanlar hapishanesinde katledilen tutsakları Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda Önder Gençarslan, İsmet Kavaklıoğlu ve Mahir Emsalsiz’in mezarı başında andı.

Anma devrim şehitleri şahsında yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Ulucanlar şehitlerinin isimleri okunarak “yaşıyor” denildi.

Anmada yapılan konuşmada, “Bundan 22 yıl önce tarih 26 Eylül 1999’u gösterdiğinde devlet Ankara’nın göbeğinde iş makineleri, gerçek mermi ve kimyasal gazlarla Ulucanlar hapishanesine saldırdı. Gerçekleşen saldırıda 10 devrimci tutsak vahşice katledildi” diye belirtildi.

‘Sayım vermiyorlar, kaçacaklar’ denilerek katliama gerekçe hazırlandığı ifade edilen konuşmada, “Katletmek için gelmişlerdi. ’20-30 kişiyi gözden çıkardık, çekinmeyin’ diye emirler aldıkları telsiz konuşmalarına kadar yansıyordu. Katledileceklerin isimleri saldırı anında önden haykırılıyordu. Saldırıdan yaralı kurtulanlar hapishane hamamına götürülerek burada işkenceye devam ediliyordu. Ulucanlara saldırı için ortaya konan gerekçelerin yalan olduğu ilerleyen süreçte bir bir ortaya çıktı. Devletin asıl hedefi gerçekleştirdiği saldırı ve vahşi katliamla tutsakları teslim alabilmek ve tüm topluma gözdağı verebilmekti. Ulucanlar katliamı öncesi dönemin başbakanı Ecevit, efendisi ABD’ye gitmeden önce ‘İçeriye hakim olmadan, dışarıya hakim olamayız.’ diyerek asıl hedefin ne olduğunu ortaya koymuştu” diye kaydedidi.

Katliamla hakimiyetlerini arttıracaklarını sananların bir kez daha yanıldıkları vurgulanan konuşmada, “Düzenin kimliksizleştirme ve teslim alma saldırısına karşı tutsaklar can bedeli bir direniş ortaya koydular. Düzenin efendilerine devrimci tutsakların verdiği cevap ‘ölürüz ama teslim olmayız’ oldu. Gerçekleşen saldırı ve vahşi katliama rağmen devrimci irade teslim alınamadı” denildi.

Açıklamanın ardından katliam tanıklarından Mahmut Konuk’a söz verildi. Katliamı ve direnişi aktaran Konuk’un anlatımının ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Atölyesi müzik dinletisi gerçekleştirdi. 

Anma etkinliğinin ardından hemen yakınlarda bulunan devrim şehidi Özgür Kemal Karabulut’un da mezarında kısa bir anma gerçekleştirilerek anma programı sonlandırıldı. (ETHA)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑