Türkiye no image

Published on Temmuz 9th, 2021

0

Uluslararası raporlara göre Türkiye’de “adalet”

World Justice Project’in 2020 endeksine göre hukukun üstünlüğü konusunda 128 ülke arasından 107’inci olan Türkiye, yargı konusunda son olarak Avrupa Parlamentosu vekilleri tarafından kınandı.

Dünya Adalet Projesi’nin (World Justice Project), Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ne (Rule of Law Index) göre Türkiye 2020 yılında 128 ülke arasında 107’inci sırada yer aldı. 

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporlamada Türkiye ile aynı endeks puanına sahip diğer ülkeler ise, Angola, İran. Türkiye Doğu Avrupa ve merkez Asya ülkeleri sınıflandırmasının olduğu 14 ülkelik grupta ise 14’üncü oldu. 

Aynı araştırmada, Türkiye hükümetin hesap verebilirliği açısından 128 ülke arasında 97’inci, yasal ve yönetsel düzenlemelerin adil ve etkili biçimde uygulanması açısından 110’uncu, iktidarın sınırlanması açısından ise 124’üncü sırada. 

AP vekilleri kapatma girişimini kınadı

Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesindeki Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Sol gruplar tarafından dün ortaklaşa kaleme alınan kararda, muhalefet partilerine yönelik “giderek artan” baskı “kaygı verici” olarak tanımlanıp, kınandı.

Muhalefet partilerine yönelik baskının “siyasi partilerin haklarını kullanma ve demokratik rollerini gerçekleştirme kapasitelerini kısıtladığına” vurgu yapıldı.

Siyasi muhalefetin işleyiş özgürlüğündeki bu gerilemenin “insan haklarının Türkiye’deki dramatik durumunu ve demokrasi ve hukuk devletinin devam eden çöküşünü açığa vurduğu” görüşü not edildi.

Kararda HDP’nin hapisteki eski iki eş başkanı, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın durumlarına da değinildi. AİHM’nin 20 Aralık 2020 tarihli kararı gereği Demirtaş’ın “derhal serbest bırakılması” talep edildi.

Türkiye resmi makamlarına “HDP karşıtı kampanyaları beslemekten kaçının” çağrısına da yer verilen kararda,” terörle mücadele mevzuatının keyfi kullanımının” kaygı verici olduğu görüşü dile getirildi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında AYM tarafından açıklanan hak ihlali hükmünün memnuniyet verici olarak tanımlandığı kararda, Gergerlioğlu’na milletvekilliğinin derhal iade edilmesi istendi.

AP kararında, hapiste olan diğer HDP milletvekillerinin serbest bırakılması da talep edildi.

Kararda, AB tarafından Türkiye’ye sunulacak her türlü pozitif programın insan hakları, yurttaşlık hakları ve hukuk devleti alanlarında iyileşme şartına bağlanması talep edildi.

AKPM: Seçilmişlere sistematik kovuşturma

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu ise 21 Haziran’da seçilmiş politikacıların “siyasi tutuklu” olarak kabul edilmesi ve serbest bırakılmasını öngören bir karar tasarısını görüşerek kabul etti.

Letonyalı sosyalist milletvekili Boriss Clevics tarafından hazırlanan raporda, Selahattin Demirtaş’ın AİHM tarafından serbest bırakılması istendiği halde halen tutuklu kalmaya devam ettiği belirtiliyor.

Raporda bu durumda olan politikacıların “siyasi tutuklu” statüsünde kabul edilmesi ve derhal serbest bırakılması isteniyor.

Raporda ayrıca, Türkiye’nin terörle mücadeleyle ilgili hukuksal mevzuatını gözden geçirmesi çağrısı yapılıyor.

Politikacıların, halka açık konuşmalarında dile getirdikleri görüşlerinin “şiddet içermediği” sürece yasal kovuşturma konusu olamayacağı belirtilen raporda, Türkiye’de yargı bağımsızlığını sağlayacak adımlar atılması gerektiği ne de dikkat çekiliyor.

Raporda ayrıca Kürt sorununa ilişkin açıklamada bulunan seçilmişlerin “sistematik olarak” yargı karşısına çıkartılmasına da son verilmesi gerektiği kaydediliyor.

ABD raporunda ‘çocuk askerler’ yer aldı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta 2021 İnsan Ticareti raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin Suriye’deki en uzun süredir desteklediği bir muhalefet grubuna “somut yardım” sağladığı bildirildi.

Washington yönetimi, Sultan Murat tümeni adlı silahlı muhalif grubun çocuk asker yetiştirdiğini söylüyor.

İnsan kaçakçılığına da yer verilen ABD Dışişleri raporunda hükümetin 2019’daki cezaların süresini bildirmediği bilgisi de yer aldı ve “Mahkemeler, insan ticareti suçundan yargılanan sanıkların çoğunu beraat ettirmeye devam etti” denildi.

Raporun orijinalini okumak için tıklayın. 

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑